În căutarea submarinului pierdut: Trei avioane americane P-8A au îndeplinit misiuni simultane deasupra Mării Mediterane

Ionel Copcea |
Data publicării:
P-8A Poseidon, sursă foto: US Navy via US Naval Institute
P-8A Poseidon, sursă foto: US Navy via US Naval Institute

Potrivit surselor de monitorizare a aviației de pe Twitter și Telegram, pe 30.01.2022, trei avioane de patrulare antisubmarin de tip P-8A Poseidon aparținând Forțelor Navale ale SUA au îndeplinit, simultan, misiuni specifice deasupra Mării Mediterane.

Aviația antisubmarin americană operează de la Baza Aeriană Sigonella a Marinei italiene din Sicilia. Această facilitate îi permite armatei americane să monitorizeze nu numai Marea Mediterană, ci și Marea Neagră.

Activarea avioanelor de tip Poseidon în zona Mării Mediterane poate indica prezența în regiune a submarinelor rusești. Este posibil ca acestea să se fi “strecurat” recent în Marea Mediterană. Detașamentul format din șase nave de desant rusești, care a traversat recent Strâmtoarea Gibraltar, putea fi folosit drept acoperire. Aceste nave creează un zgomot excesiv pentru acustică, simplificând activitatea submarinelor.

Pe 24 ianuarie, în partea centrală a Mării Mediterane, a început exercițiul NATO cu numele de cod Neptune Strike-2022. La activitățile de pregătire pentru luptă desfășurate în cadrul acestuia, care vor dura până pe 04 februarie, participă, între altele, portavionul american Harry S. Truman (CVN-75) și gruparea navală a acestuia.

Probabil, partea rusă supraveghează și ea manevrele navelor din statele membre NATO. În acest scop este folosită atât nava de cercetare radioelectronică Vasili Tatischev a Flotei din Marea Baltică, cât și submarine diesel-electrice ale Flotei din Marea Neagră.

Comentariul autorului: Din analiza datelor publicate pe rețelele de socializare, se poate constata că cele trei avioane americane au îndeplinit misiuni în zona Strâmtorii Gibraltar, în apropiere de Malta și în estul Mării Mediterane, la sud de Cipru.

Cea mai consistentă dintre acestea a fost în zona Maltei și a Strâmtorii Siciliei, unde se află atât gruparea navală a portavionului USS Harry S. Truman, cât și cele șase nave de desant rusești.

Probabil că, pe fondul situației tensionate survenite în relațiile cu NATO, în ultima perioadă, Rusia a adus în Marea Mediterană unul sau mai multe submarine nucleare de la Flota de Nord. Acestea ar urma să participe la manevrele importante anunțate de partea rusă pentru perioada următoare în Marea Mediterană. La acestea vor lua parte nave de luptă și auxiliare din toate cele patru flote ale Forțelor navale rusești.

Încă din perioada sovietică, pentru intrarea în secret în Marea Mediterană, partea rusă folosește un procedeu de trecere a acestora prin Strâmtoarea Gibraltar pe sub navele de suprafață. Astfel, zgomotul produs de acestea împiedică detectarea submarinelor. Trebuie precizat faptul că, spre deosebire de alte strâmtori, ca de exemplu cele de la Marea Neagră (Bosfor și Dardanele), submarinele nu sunt obligate să treacă prin Strâmtoarea Gibraltar la suprafața apei.

În altă ordine de idei, trebuie semnalată prezența în portul Tartus din Siria și în estul Mării Mediterane a trei submarine Proiect 636.3 aparținând Flotei ruse din Marea Neagră. Este vorba despre submarinele Stary Oskol, Krasnodar și Novorossiysk. Acestea sunt purtătoare de rachete de croazieră de tip Kalibr și au fost întrebuințate în mai multe rânduri în timpul campaniei din Siria pentru executarea de lovituri cu astfel de rachete asupra pozițiilor insurgenților sirieni.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel