General american: Retragerea B-1 și B-2, fără a fi înlocuite, o greșeală strategică. Importanța bombardierelor în strategia de descurajare

Eduard Pascu |
Data actualizării: | Data publicării:

Cu desfășurări mai frecvente de bombardiere în regiunile Indo-Pacific și Orientul Mijlociu, Forțele Aeriene redescoperă valoarea bombardierelor transoceanice în consolidarea descurajării și impunerea limitării expansiunii chinezești, rusești și iraniene. Ele sunt, de asemenea, un mesaj clar pentru națiune despre importanța vitală a păstrării unei forțe mari de bombardiere convenționale și cu capacitate nucleară.

Generalul în retragere John Michael Loh, fost șef de stat major al US Air Force și fost comandant al Comandamentului de luptă aeriană susține că retragerea din serviciu a bombardierelor B-1 și B-2 fără a fi înlocuite în același timp cu aeronave B-21 este o greșeală strategică fiindcă aceste avioane sunt esențiale și vitale pentru a face față unei mari concurențe de putere.

În ultimele șase luni, bombardiere B-1 au zburat în misiuni permanente de lungă durată de la baza forțelor aeriene Ellsworth din Dakota de Sud sau Dyess din Texas în Orientul Mijlociu ca semnal către Iran că bombardierele americane sunt prezente și pot ataca de oriunde în timp scurt, transmite Defense News.

În același timp, bombardierele B-52 de la Baza Aeriană Minot din Dakota de Nord și Barksdale din Louisiana au zburat în misiuni fără escală spre baza din Guam. Bombardierele au menținut o prezență aproape permanentă în Guam cu rotații continue de B-1, B-2 și B-52.

 

SUA retrag trepat B-1 Lancer și B-2 Spirit

 

În planurile sale de apărare, Forțele Aeriene anticipau să-și reducă forța de bombardiere retrăgând treptat toate aeronavele B-1 și B-2 în așteptarea intrării în producție a noului B-21 la mijlocul anului 2020. 

Liderii apărării recunosc că bombardierele sunt esențiale și vitale pentru a face față unei mari concurențe de putere în Pacific și cu o amenințare din ce în ce mai mare din partea Rusiei și Iranului, mai spune John Michael Loh.

„Prezența bombardierelor în Pacificul de Vest, Europa de Est și Orientul Mijlociu asigură aliaților noștri din acele regiuni - în special Japonia, Coreea de Sud, membrii NATO și Israel - că bombardierele americane oferă o prezență vizibilă a descurajării extinse și un avertisment puternic pentru adversarii noștri împotriva oricărui gând de agresiune”, mai transmite oficialul american.

B-2 și B-52 creează, de asemenea, ambiguitate pentru adversari, care nu știu dacă aeronavele poartă arme convenționale sau nucleare.

Un singur B-2 poate transporta și lansa 80 de bombe ghidate, fiecare către o țintă diferită. B-1 și B-52 pot transporta și lansa rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune din afara zonelor de identificare aeriană.

 

SUA au început deja retragerea bombardierelor B-1B Lancer

 

Sursa citată amintește că bombardierele pot oferi o putere de foc mult mai masivă decât sistemele terestre sau maritime.

Forțele aeriene au început deja să retragă 17 bombardiere B-1,  înainte ca aeronavele B-21 să devină operaționale. Retragerea bombardierelor B-1 și B-2 ar trebui să aibă loc doar pe măsură ce sunt înlocuite cu B-21 noi, mai menționează generalul american. 

„Acum este momentul să îmbunătățim valoarea durabilă a forței de bombardiere a națiunii și contribuțiile sale imense la descurajarea globală și la acțiunile de luptă. Păstrarea tuturor bombardierelor forțelor aeriene și lansarea rapidă a bombardierelor B-21 ar trebui să fie principala prioritate a Departamentului Apărării”, a mai spus acesta.

Citește și: Un vânt de Război rece suflă din nou în Marele Nord

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel