Ucraina cere rachete ATACMS care pot lovi la 300 km, dar rachetele reactive cu ghidare GPS pentru HIMARS pot fi mai importante

Darius Muresan |
Data publicării:
Lansarea de rachete dintr-un sistem HIMARS folosit de forțele de apărare ucrainene. Foto: Ministerul Apărării din Ucraina
Lansarea de rachete dintr-un sistem HIMARS folosit de forțele de apărare ucrainene. Foto: Ministerul Apărării din Ucraina

Ucraina cere insistent Occidentului de mai mult timp rachete ATACMS care pot lovi ținte la o distanță de aproximativ 300 kilometri. 

SUA ezită să ofere astfel de rachete în contextul în care ATACMS ar avea capacitatea de a lovi inclusiv teritoriul Federației Ruse, Washingtonul încercâd să evite o escaladare care ar putea atrage direct SUA în război.

Recent, Mark F. Cancian, fost strateg în materie de armament al Casei Albe, citat de New York Times, s-a arătat sceptic că Washingtonul va furniza rachete ATACMS forțelor ucrainene. Acestea ar putea oferi posibilitatea ucrainenilor să lovească inclusiv obiective ruse din Crimeea ocupată.

Rachetele ATACMS pot fi folosite de mai multe tipuri de sisteme, inclusiv celebrele HIMARS.

Washingtonul a furnizat în mod deschis Ucrainei rachete GMLRS avansate, pentru lansatoarele HIMARS, care pot lovi ținte până la 80 km distanță, subliniind în mod repetat angajamentul Ucrainei de a nu folosi rachete americane pentru lovirea teritoriul Rusiei.

Însă sistemele HIMARS pot fi folosite și pentru lansarea rachetelor tactice ATACMS, cu rază mai lungă de acțiune, de până la 300 km. 

 

Cât mai multe rachete pentru HIMARS care să lovească chirurgical, mai importante decât raza de acțiune

 

2. HIMARS ucr... (himars-ucraina_68711700.jpeg)

HIMARS ucrainean, într-o imagine editată de Ministerul Apărării din Ucraina

Sandu Valentin Mateiu, comandor (r) și analist militar, în una din edițiile emisiunii săptămânale Obiectiv EuroAtlantic difuzată de DefenseRomania, a explicat de ce rachetele reactive cu ghidare GPS pentru HIMARS sunt pentru ucraineni mai prețioase decât ATACMS.

„Nu cred că le vor primi (n.r - rachete cu rază de 300 km), doar dacă Rusia va escalada războiul cu folosirea armelor de nimicire în masă. (...) Dar cred că ucrainenii nu au nevoie de ele pe atât de tare pe cât țipă. Dacă rămân cu ceea ce au acum, și mai ales dacă li se livrează sisteme HIMARS cu rachete reactive având ghidare GPS, variante moderne cu rază de acțiune din ce în ce mai mare, și mai precise, e mai important. Până la urmă lovirea la nivel tactic mai importantă decât raza”, consideră Sandu Valentin Mateiu.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel