Guvernul cere aprobarea Parlamentului pentru sistemul NSM. Prețul rachetelor e mult mai mare decât suma estimată

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Sistemul Naval Strike Missile, sursă foto: Raytheon
Sistemul Naval Strike Missile, sursă foto: Raytheon

Guvernul României a transmis Parlamentului României, pentru adoptare în regim de urgență, proiectul de lege pentru realizarea „Capabilității de luptă împotriva navelor de suprafață” aferentă programului de înzestrare „Sistem de instalații mobile de lansare rachete antinavă” (SIML). E vorba despre așa-numitele baterii de coastă.

Achiziția se va face din SUA, în regim G2G (guvern la guvern).


„Textul proiectului de lege prevede ca, pentru realizarea acestei capabilități, Guvernul României să atribuie Guvernului Statelor Unite ale Americii contracte de tip Letter of Offer and Acceptance (LOA), specifice Programului Foreign Military Sales – FMS”, transmite MApN, într-un comunicat emis către DefenseRomania.

Sistemul de instalații mobile de lansare rachete antinavă care va fi achiziționat include, fără a se limita la acestea, patru instalații mobile de lansare, platforme de comandă-control-comunicații, platforme de transport și încărcare-descărcare, senzori, suport logistic inițial, mentenanță și echipamente de testare, echipamente criptografice și cu regim special, asistență de specialitate, instruirea personalului la toate nivelurile necesare, implicit folosirea în luptă, echipamente de instruire, precum și baze de date specifice SIML”, se precizează în comunicat.

 

Costul programului e mult peste suma minimă estimată la debutul înzestrării

 

MApN anunță: Costurile programului de înzestrare "Sistem de instalații mobile de lansare rachete antinavă", în configurația cuprinsă în proiectul de lege care va fi înaintat Parlamentului, sunt estimate la 286 milioane USD, fără TVA, urmând ca valoarea exactă să fie stabilită în urma derulării procedurii de achiziție.

Amintim că valoarea estimată pentru programul de înzestrare cu baterii de coastă - „Sistemul de instalaţii mobile de lansare rachete antinavă” este de minimum 137 milioane de euro (fără TVA).

 

O achiziție care a născut controverse

 

Decizia României de a achiziționa rachete antinavă NSM din SUA a fost una controversată, în contextul în care în luna august a anului trecut, Ministerul Apărării Naționale a decis să anuleze procedura de achiziție pentru sistemele de instalații mobile de lansare a rachetelor anti-navă (SMIL) alegând varianta negocierii guvern-la-guvern (G2G)

La vremea respectivă, era anunțat faptul că în urma analizei documentelor de program, a reieșit că singurul sistem de instalații mobile de lansare rachete anti-navă modern, testat și livrat către forțele armate aliate, complet operațional, este sistemul bazat pe racheta Naval Strike Missile (NSM). Sistemul e dezvoltat de Raytheon.

Varianta oficială pentru care a fost anulată procedura e că nu s-a ajuns la un consens în timpul negocierilor, cu unicul competitor în cursă, e vorba despre grupul MBDA. Dar francezii au contrazis MApN, precizând că solicitările părții române erau de ordin tehnic și pur și simplu imposibil de îndeplinit. 

 

Urmează negocieri cu partea americană. Mentenanța sistemelor se va face în România

 


„După adoptarea legii de către Parlamentului României, urmează o etapă de discuții și negocieri de natură tehnico-economică, pentru stabilirea configurației finale a sistemului și derularea achiziției, dar și opțiunile de realizare, prin cooperare tehnologică și industrială a unei capacități de producție și realizare a mentenanței constituită la nivelul unui operator economic român, care va fi o capacitate strategică, așa cum este definită de Legea nr. 232/2016 (art. 5, lit. b)”, mai transmite MApN.

Prin realizarea acestei capabilități, Forţele Navale Române vor dispune de un sistem de instalaţii mobile de lansare rachete antinavă nou, modern, testat, operațional și interoperabil în cadrul NATO, adaptat misiunilor actuale, împreună cu instruirea privind folosirea în luptă a sistemului şi actualizarea permanentă a bazelor de date specifice SIML, constituind o necesitate esenţială ce va trebui satisfăcută în cel mai scurt timp posibil.

 

Sistemele ar trebui să ajungă în dotarea Forțelor Navale până în 2024



Luându-se în considerare durata de viaţă a sistemului de aproximativ 20 de ani, care poate fi prelungită ulterior prin modernizări succesive, se asigură Forţelor Navale Române certitudinea operaţională necesară şi instruirea pentru îndeplinirea corespunzătoare a misiunilor specifice pe termen mediu şi lung.

SIML reprezintă produsul militar destinat pentru apărarea zonelor costiere şi de litoral împotriva ameninţărilor navelor de suprafaţă, având capacitatea de a coopera cu nave, aeronave şi echipamente proprii şi ale aliaţilor, utilizând datele furnizate de către acestea şi viceversa, folosind sisteme de legături de date şi canale de comunicaţii protejate, pentru executarea atacului cu rachetele antinavă.

Obiectivul de înzestrare este planificat a fi realizat până în anul 2024, mai precizează MApN.

CITEȘTE ȘI: MBDA contrazice MApN cu privire la anularea licitației pentru bateriile de coastă. Francezii explică de ce doar Exocet a rămas în competiție

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel