Grecia nu a putut bloca contractul mamut al Germaniei pentru submarinele Turciei. Franța restabilește echilibrul în Mediterană

H.D. Hartmann |
Data publicării:
Președintele turc Erdogan, în timpul discursului din cadrul ceremoniei de prezentare - decembrie 2020-  a submarinului turc TCG Piri Reis. Sursă foto: Ministerul Apărării din Turcia
Președintele turc Erdogan, în timpul discursului din cadrul ceremoniei de prezentare - decembrie 2020- a submarinului turc TCG Piri Reis. Sursă foto: Ministerul Apărării din Turcia

În aceste zile de vară călduroasă, autoritățile grecești își dublează eforturile diplomatice pentru a convinge Germania să nu mai vândă submarine Turciei, spunând că vânzarea planificată a șase submarine va altera profund echilibrul puterii navale în estul Mediteranei. 

Grecia și Turcia se află în mijlocul unei dispute profunde cu privire la statutul teritorial al unor insule și apelor mediteraneene - și, mai important, asupra dreptului de exploatare a rezervele de petrol și gaze de sub ele. Potențialul energetic din estul Mediteranei a ridicat miza și a atras puterile vecine Greciei, printre care și Turcia. Ankara a anunțat de ceva vreme că va continua explorarea resurselor energetice din apele mediteraneene contestate de est, unde în august anul trecut două fregate grecești și turcești s-au ciocnit în timpul unei dispute navale volatile, aducându-i pe cei doi membri NATO aproape de un conflict militar.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat vineri, în timpul unui turneu în provincia Sakarya din nord-vestul Turciei de la Marea Neagră  că „oricare ar fi drepturile noastre, le vom lua într-un fel sau altul. Și vom efectua operațiunile noastre de explorare a petrolului în estul Mediteranei, Cipru și în toate acele mări. ”Ca atare poziția turcă nu s-a schimbat iar politica sa navală nu cunoaște deviații de la fundamentele neo otomane pe care care a fost construită.

 

Submarinele cu design german sunt echipate cu propulsie independentă de aer sau AIP, permițându-le să treacă fără alimentarea cu aer necesară în mod normal pentru motoarele diesel. Pot rămâne sub apă timp de trei săptămâni cu emisii de zgomot reduse. Experții navali spun că ele sunt potrivite pentru apele puțin adânci din estul Mediteranei și ar putea fi înarmate cu rachete anti-navă de rază medie.

 

Germania construiește 6 submarine din clasa Reis pentru Turcia. Grecia a cerut insistent UE să impună un embargo asupra armelor împotriva Ankarei

 

Primul dintre cele șase submarine proiectate în Germania, destinate Turciei, a fost văzut plutind în docul său de construcție, la începutul acestui an și este programat să se alăture flotei turcești anul viitor, în 2022. În următorii câțiva ani urmează să fie livrate alte cinci submarine din clasa Reis, afacerea având o valoarea totală de aproximativ 4 miliarde de dolari. Ca atare, Grecia a cerut imperativ Uniunii Europene luna trecută să impună un embargo asupra armelor Turciei. Cum era de așteptat Germania, Spania și Italia au respins cererea grecilor.

Pentru analiștii chestionați de către cunoscutul post de radio american Vocea Americii devine clar că Grecia este profund descurajată de schimbările geopolitice remarcabil de rapide  care au loc în estul Mediteranei.

Atena a răspuns acestui amestec exploziv de interese maritime concurente, revendicări teritoriale și multiple exerciții militare, urmărind o politică externă din ce în ce mai proactivă, contând pe influența istorică a mai multor state membre ale UE, Spania, Malta sau Italia, pentru a găsi căi de dialog calm cu Turcia. Pentru moment aceste eforturi nu au dat rezultatele sperate.

 

Erdogan a avut nevoie de tensiuni în Mediterană pe fondul crizei din Turcia

 

Tensiunile de anul trecut s-au calmat recent în estul Mediteranei ca urmare a mai multor runde de discuții față în față între miniștrii turci și greci de extern. Premierul grec Kyriakos Mitsotakis și președintele turc Erdogan s-au întâlnit, de asemenea, în marginea summitului NATO de la Bruxelles din iunie, iar rezultatul palpabil a fost acela că ambele părți s-au angajat să nu organizeze exerciții navale militare în următoarele luni.

Experții în regiune au notat, că de aproape două luni, președintele Erdogan a apărut dornic să nu escaladeze tensiunile cu Grecia. Probabil că după o criză pandemică atât de severă un sezon turistic calm este la fel de important din punct de vedere financiar pentru Turcia cât și pentru Grecia. În plus, Erdogan vrea să netezească relațiile cu Uniunea Europeană și SUA, mai ales că Washingtonul, deși aliat serios al Greciei, nu a dat semnale prea convingătoare că dorește să se implice în disputele din Mediterană.

 

Grecia a iritat Germania cu cererea de anulare a contractului de aproximativ 4 miliarde de dolari pentru consturirea submarinelor Turciei

 

Grecia, membru al NATO nu a făcut deloc un secret din lipsa de dialog cu ultimele administrații americane, mai ales Obama și Trump. Administrația Biden încearcă să realizeze un consens numai în sensul apărării intereselor Israelului, interese pe care Erdogan a fost extrem de abil să nu le deranjeze, atunci când a tensionat relațiile cu Grecia anul trecut.

De aceea din punct de vedere militar Turcia pare să fi câștigat pe linia cu SUA, dovedind că este mai utilă în rezolvarea unor alte dosare internaționale  mult mai sensibile, pe când Grecia a reușit să irite Germania cu cererile sale de anulare a contractului mamut de construcție a submarinelor turcești. Președintele turc dorește să păstreze relații rezonabile cu SUA, în ciuda anti-americanismului toxic care răzbate din mass-media turcă și să se agațe de NATO, în timp ce se alătură Rusiei în probleme în care interesele celor doi vecini de Mare Neagră coincid.

 

Franța restabilește echilibrul în Mediterană

 

Pentru a nu fi mai prejos, Grecia a anunțat în decembrie 2020 că își dublează cheltuielile anuale de apărare la 6,6 miliarde de dolari.

Pentru a echilibra influența sa în Uniunea Europeană, la începutul lui 2021 Grecia a semnat un acord de 3 miliarde de dolari cu Franța pentru achiziția a  18 avioane de război Rafale, 12 dintre ele la mâna a doua, cu promisiunea de a a dubla comanda de avioane noi. Pentru Franța o astfel de comandă militară reprezinta nu numai un succes economic dar și o consolidare a prezenței sale în estul Mediteranei. Ceea ce Parisul și-a dorit de la bun început. Echilibru astfel restabilit, adevărată competiție pentru exploatarea gazelor din estul mediteraneean poate să înceapă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel