Grecia anunță NATO că nu mai acceptă politica de neutralitate a Alianței în disputa ei cu Turcia

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Sursă foto: Hellenic Navy
Sursă foto: Hellenic Navy

Grecia a anunţat că nu mai e dispusă să accepte politica de distanțare a NATO în ceea ce privește disputa pe care partea elenă o are cu Turcia. Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a precizat totuși că Atena e deschisă la negocieri cu Ankara, fără să aibă 'o armă la spate'.

Grecia și-a arătat nemulțumirea și a criticat Alianța pentru modul în care a tratat disputa cu Turcia. Atena spune că nu mai e dispusă să accepte politica de neutralitate a NATO și amintește că e membră a Alianței.

„Cred că este foarte clar pentru NATO că această poziție de neutralitate, prin care nu intervine motivând că e vorba de doi membri ai Alianței, nu o mai acceptăm”, a precizat premierul Mitsotakis, potrivit portalului elen KTG. Acesta a adăugat că a purtat o discuție cu secretarul general Jens Stoltenberg căruia i-a transmis că țara sa este membră NATO, contribuie la Alianță și se așteaptă ca atunci când interesele sale sunt puse în pericol, NATO să nu aibă o poziție de neutralitate. Atena a subliniat că această politică este „profund nedreaptă” pentru Grecia.

Pe de altă parte Atena e dispusă să negocieze zonele maritime disputate cu partea turcă. „Aşteptăm să vedem dacă Turcia intenţionează să o facă la modul serios, suntem pregătiţi din această lună”, a declarat și purtătorul de cuvânt al guvernului grec, Stelios Petsas, potrivit Agerpres, care citează France Presse.

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a asigurat miercuri că este 'întotdeauna bucuros' să discute cu Turcia delimitarea zonelor maritime în Marea Egee şi în Mediterana orientală. 'Făcusem progrese până când Turcia a pus capăt discuţiilor preliminare în 2016', a remarcat el.

 

Grecia dă asigurări Turciei că nu vine la negocieri cu 'o armă la spate'



Grecia, a adăugat Mitsotakis, nu va veni la masa negocierilor cu 'o armă la spate', adăugând că în caz de dezacord 'vom merge la Curtea Internaţională de Justiţie, vom merge la Haga'. 'Noi vom respecta decizia Curţii', a spus el.

Mitsotakis a apreciat totuşi că Turcia nu se comportă într-un mod 'fiabil' în cadrul NATO şi constituie un factor 'destabilizator' în regiune.

El a evocat în acest sens survolul insulelor greceşti de către avioane de vânătoare-bombardiere turceşti, foraje 'ilegale' în largul Ciprului şi tentative de a 'transforma în arme' miile de migranţi şi refugiaţi când le-a permis să se îndrepte în masă spre frontiera elenă în februarie.

Presa greacă, citând surse militare, a indicat ieri că avioane turceşti au încălcat de cel puţin 33 de ori spaţiul aerian al Greciei în ultimul timp.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel