Gray Eagle primește ”ochi de vultur”: Un nou radar care vânează drone până la 80 de km

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:
Drona ”Eagle Eye 25M” de la General Atomics
Drona ”Eagle Eye 25M” de la General Atomics

Un nou radar de supraveghere de înaltă tehnologie de la General Atomics Aeronautical Systems, denumit ”Eagle Eye”, va spori capacitatea forțelor armate americane de a urmări și doborî toate categoriile de drone, în special pe cele mici.

Mike Shortsleeve, vicepreședintele departamentului de dezvoltare strategică al companiei, a declarat, luni, că noile drone ”Gray Eagle 25M” sunt acum în producție cu ”Eagle Eye”, un radar cu apertură sintetică de ultimă generație.

Potrivit General Atomics, radarul ”Eagle Eye” poate identifica ținte foarte mici până la o distanță de 80 de km.

Conflictele recente, cum ar fi invazia rusă asupra Ucrainei și luptele recente dintre Israel și Hamas, arată importanța tot mai mare a dronelor mici în război, a spus Shortsleeve. Hamasul a folosit drone mici, încărcate cu explozivi, pentru a lua prin surprindere armata israeliană, potrivit Forbes, citată de Defense News.

Amenințarea reprezentată de drone, probabil, va crește, pe măsură ce progresele tehnologice precum inteligența artificială și învățarea automată le vor crește posibilitățile și pe măsură ce costurile unor astfel de sisteme scad, a declarat Shortsleeve.

 

Drona, excelentă pentru supraveghere, iar radarul său va fi folosit și de alte sisteme

Drona ”Eagle Eye 25M” de la General Atomics 

UAS-ul ”Gray Eagle” cu noul radar la bord va fi folosit în special pentru supraveghere, în timp ce distrugerea țintelor va fi făcută, mai degrabă, de către alte sisteme la costuri mult mai mici.

General Atomics vede radarul ”Eagle Eye” la bordul UAV-ului ”Gray Eagle”, lucrând mână în mână cu alte sisteme pentru a putea doborî efectiv dronele inamice, a precizat Shortsleeve.

De exemplu, a adăugat el, ar fi prohibitiv de costisitor pentru un ”Gray Eagle” să urmărească și să doboare o dronă inamică mică cu o rachetă de mai multe milioane de dolari. Dar, ”Gray Eagle” poate identifica ținta, o poate urmări și preda acea țintă către o altă platformă contra-dronă care ar putea doborî un UAV inamic cu o armă mai puțin costisitoare, cum ar fi un tun sau o armă cu energie direcționată.

Într-un test din luna mai, a spus Shortsleeve, radarul ”Eagle Eye” a reușit să detecteze și să urmărească o dronă mică cu aripă fixă făcută din lemn de balsa - mult mai mică decât ar putea întâlni forțele din teren. Un test anterior, la sfârșitul anului 2022, a folosit radarul pentru a doborî o dronă, a precizat General Atomics.

Inclusiv munițiile persistente (loitering munitions), care au fost utilizate la scară mare în Ucraina, ar putea fi, de asemenea, vizate de radarul ”Eagle Eye”, a spus el.

Tehnologia care stă la baza ”Eagle Eye” a evoluat în ani de zile, dar munca la acest program s-a accelerat dramatic în ultimii cinci ani, a spus Shortsleeve. Pe lângă spațiul aerian, noul radar va fi capabil să supravegheze ținte în mediul maritim și la sol.

General Atomics se așteaptă să livreze prima tranșă de 12 UAV ”Grey Eagle 25M” echipate cu radare ”Eagle Eye” Gărzii Naționale a US Army în a doua jumătate a anului 2026, a spus Shortsleeve.

Noul UAS ”Gray Eagle 25M” este cea mai recentă evoluție a cunoscutului ”Gray Eagle” și, potrivit General Atomics, este cel mai capabil UAS al Armatei americane de până acum. Acesta păstrează nucleul de la ”Gray Eagle” la care au fost îmbunătățite propulsia și puterea electrică ceea ce a permis instalarea la bord a mai multor tipuri de sarcini utile de ultimă generație. Progresele în miniaturizarea și standardizarea electronică și în algoritmii de prelucrare a informațiilor (AI, învățare automată etc.) au făcut posibile mai multe seturi de încărcături utile rapid implementabile în funcție de misiuni, printre acestea putându-se enumera colectarea informațiilor într-un spectru larg de frecvențe (inclusiv SIGINT, prin radar activ și mijloace optice și în infraroșu), lovituri cu propriile arme de la bord, retranslatarea comunicațiilor, lansarea de la bord a altor drone mai mici, integrarea mai rapidă și mai profundă cu aeronavele pilotate și nepilotate cât și cu echipele de la sol și de pe mare.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel