Gestul iranienilor simplifică ecuația? Londra și-ar fi dat acordul ca Ucraina să folosească Storm Shadow pentru a lovi Rusia. Urmează decizia SUA

Su-24 ucrainean, avioane pe care au fost integrate rachetele SCALP/Storm Shadow dezvoltate de MBDA. Photo source: European Defense @YouTube
Su-24 ucrainean, avioane pe care au fost integrate rachetele SCALP/Storm Shadow dezvoltate de MBDA. Photo source: European Defense @YouTube

Permisiune acordată Ucrainei să lovească cu arme de fabricație occidentală adânc în teritoriul Rusiei ar putea avea un impact politic dramatic asupra cursului unui război.

Călătoria comună a lui Antony Blinken și David Lammy la Kiev, care va fi urmată de călătoria lui Keir Starmer la Washington DC pentru a-l vedea vineri pe Joe Biden, a ridicat inevitabil așteptările că Ucraina va primi în curând permisiunea de a lansa rachete Storm Shadow și SUA Atacms care au o rază de peste 300 de kilometri.

Potrivit TheGuardian, Marea Britanie a decis deja să permită Ucrainei să folosească rachete de croazieră Storm Shadow pentru lovituri pe teritoriul Rusiei.

”Surse guvernamentale britanice au indicat că deja a fost luată o decizie de a permite Ucrainei să folosească rachete de croazieră Storm Shadow asupra țintelor din interiorul Rusiei, deși acest lucru nu este de așteptat să fie anunțat public vineri, când Starmer se va întâlni cu Biden la Washington DC”, arată The Guardian.

Statele Unite, prin vocea Secretarului Departamentului de Stat Anthony Blinken, a declarat că a discutat problema folosirii armelor cu rază lungă de acțiune pe teritoriul Rusiei.

„Printre altele, am discutat despre grevele cu rază lungă, precum și despre o serie de alte probleme”, a spus el în timpul unui briefing organizat cu ocazia în timpul vizitei sale la Kiev.

Blinken a adăugat că urmează să „se întoarcă la Washington cu această discuție și să-l informeze pe președinte (Joe Biden – n.r) despre ceea ce a discutat”.

Anterior, publicația Axios a susținut că în timpul vizitei sale la Kiev, Blinken va anunța autorizația de a lovi rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune pe teritoriul Rusiei.

 

Ecuația se modifică după decizia Teheranului de a transfera Rusiei rachete balistice Fath-360

 

Dacă informația privind ridicarea restricțiilor se va confirma, decizia britanico-americană este parțial justificată de gestul Iranului care a furnizat Rusiei un prim lot de rachete balistice Fath-360. Este probabil ca Rusia să folosească rachetele „în câteva săptămâni”, a avertizat Blinken. De asemenea, va fi interesant de urmărit care va fi reacția Israelului față de acest subiect.

Amintim că Statele Unite, Marea Britanie, Franța și Germania au declarat marți că Iranul a transferat în Rusia rachete balistice cu rază scurtă de acțiune pentru a fi folosite în Ucraina și că, în consecință, vor urma noi sancțiuni. 

Rachetele Fath-360 au o rază de acțiune de aproximativ 120 de kilometri, potrivit SUA. Acestea ar putea fi folosite pentru a lovi orașe ucrainene apropiate de linia frontului, cum ar fi Harkiv sau Zaporijia, Sloviansk și Kramatorsk în Donbas, și chiar teoretic Kiev, și să permită Rusiei să folosească propriul stoc de rachete balistice și de croazieră cu rază mai lungă de acțiune pentru a ataca ținte în altă parte. în Ucraina, așa cum a făcut-o de-a lungul războiului.

Prin aducerea rachetelor iraniene, Rusia își propune să epuizeze apărarea antiaeriană a Ucrainei. Kievul a rămas deja fără sisteme Buk și S-300 cu rază scurtă de acțiune, care au lăsat centralele electrice fără apărare la începutul acestui an. Surse ucrainene estimează că aproximativ două treimi din producția sa de energie a fost distrusă și nu va fi posibil să se repare mai mult de o fracțiune înainte de ceea ce probabil va fi cea mai grea iarnă a țării de la invazia la scară largă a Rusiei din 2022.

Kremlinul ar putea avea o strategie similară folosind rachetele iraniene pentru a suprasatura sistemele de apărare aeriană de valoare mai mare, în special Patriot și SAMPT/T.

Surse ucrainene sunt îngrijorate de faptul că numărul de rachete ofensive pe care rușii le pot lansa ar putea depăși capacitatea Ucrainei de a lansa interceptoare.

Astfel că o soluție ar putea fi distrugerea depozitelor și facilităților logistice utilizate de Armata rusă în declanșarea atacurilor aeriene asupra Ucrainei. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel