Germania anunță prima sa Strategie privind China: Reducerea dependenței economice de China

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: pexels, Lara Jameson
Foto: pexels, Lara Jameson

Germania a anunțat joi că își va reduce dependența de China în „sectoare cheie”, care vor include medicamente, baterii cu litiu folosite în mașinile electrice și elemente esențiale pentru producția de semiconductori.

Pentru prima dată în istoria sa, Germania are propria „Strategie pentru China”, bazată pe noua Strategie de securitate națională cuprinzătoare a Germaniei, care a fost prezentată în iunie.

Strategia pentru China”, un document de 40 de pagini, conturează o nouă direcție în gestionarea dependenței sale de a doua cea mai mare economie a lumii.

China are o poziție unică în relațiile cu statele occidentale, în ciuda problemelor în domeniul drepturilor omului și a atitudinii sale față de dreptul internațional, China este cel mai important partener comercial al Germaniei, importurile și exporturile dintre cele două țări ajungând la aproape 300 de miliarde de euro în 2022, relatează CNN Business.

„China s-a schimbat. Ca urmare a acestui lucru și a deciziilor politice ale Chinei, trebuie să ne schimbăm abordarea față de China”, se arată în documentul pe care cabinetul l-a acceptat după câteva luni de întârzieri și discuții în cadrul triplei coaliții a cancelarului Olaf Scholz.

China este un partener cheie în lupta împotriva schimbărilor climatice, a pandemiilor și a dezvoltării durabile, a adăugat documentul strategic.

Cu toate acestea, Beijingul „își urmărește propriile interese din ce în ce mai hotărât și încearcă să remodeleze ordinea internațională existentă bazată pe reguli”, cu consecințe pentru securitatea globală, se arată în documentul guvernului german.

 

Reducerea riscului cauzat de dependențele prea mari față de China

 

Documentul subliniază că Berlinul dorește să mențină legăturile comerciale și de investiții cu China, reducând în același timp dependențele din sectoarele critice prin diversificarea lanțurilor sale de aprovizionare și numesc acest obiectiv „reducerea riscului”.

Cancelarul Scholz: „Scopul nostru nu este să ne despărțim de Beijing. Dar vrem să reducem dependențele critice în viitor.”

Documentul afirmă că Germania este prea dependentă de China pentru tehnologia medicală și medicamente, inclusiv antibiotice, precum și tehnologia informației și produsele necesare pentru fabricarea semiconductorilor, precum și diferite metale și minerale rare necesare tranziției energetice.

„În domenii cheie, (Uniunea Europeană) nu trebuie să devină dependentă de tehnologiile din țări (din afara UE) care nu împărtășesc valorile noastre fundamentale”, afirmă el. 

Dar China este cea mai importantă piață pentru mai multe mari companii germane, printre care Volkswagen și BMW, iar guvernul a declarat că intenționează să poarte discuții cu companii „foarte expuse pe China”, în scopul „identificării riscurilor de concentrare a capitalului”. 

 

Scholz - mai puține restricții, Baerbock -  linie dură

 

Atât cancelarul german Olaf Scholz , al social-democraților de centru-stânga (SPD), cât și asociațiile germane din comerț și industrie au lucrat pentru a se asigura că strategia nu este prea restrictivă. Rezultatul este că cerințele pentru companiile germane, deși acestea sunt încurajate să se diversifice și să investească în alte țări asiatice, sunt destul de generale – spre dezamăgirea Verzilor.

Ministrul de Externe Annalena Baerbock de la Verzi a adoptat o linie relativ dură față de China în timpul mandatului său, menționând mai deschis încălcările drepturilor omului decât au făcut-o predecesorii ei. Acest lucru a provocat ocazional fricțiuni: în timpul unei apariții cu omologul său chinez Qin Gang, când a vizitat China în aprilie, el a replicat: „Ceea ce are nevoie China cel mai puțin sunt discursuri din Occident”.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel