Georgienii protestează împotriva deciziei Guvernului de a amâna, până în 2028, negocierile de aderare le UE

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Mii de cetățeni din Tbilisi au protestat vineri împotriva deciziei guvernului de a amâna negocierile de aderare la Uniunea Europeană până în 2028. Poliţia a folosit gaze lacrimogene împotriva manifestanţilor.

Același guvern introducea în Constituție un pachet toxic pentru Georgia, care prevedea parcursul european al țării, dar tăia o mare parte din puterile președintelui.

Mii de oameni s-au adunat în capitala Tbilisi şi în oraşe din Georgia după ce prim-ministrul Irakli Kobakhidze a anunţat decizia, în contextul unei crize postelectorale, preşedinta Salome Zurabişvili şi jurişti punând sub semnul întrebării legitimitatea parlamentului şi a guvernului nou ales.

Prim-ministrul georgian, Irakli Kobahidze, a anunţat joi că ţara sa îngheaţă până în 2028 începerea negocierilor vizând aderarea la Uniunea Europeană.

"Noi am luat decizia de a nu pune deschiderea negocierilor de aderare pe agendă înainte de 2028", a declarat Kobahidze într-o conferinţă de presă.

El a mai spus că, tot până în 2028, guvernul georgian "renunţă la toate ajutoarele de la Uniunea Europeană".

Ca răspuns la anunțul primului ministru, mii de susținători ai aderării Georgiei la UE au venit în fața parlamentului de la Tbilisi, a informat presa locală . De asemenea, proteste au avut loc lângă birourile Visului Georgian și biroul prezidențial.

Anunţul de la Tbilisi intervine după ce Parlamentul European a aprobat joi o rezoluţie prin care respinge rezultatele alegerilor parlamentare din Georgia din octombrie şi cere organizarea unui nou scrutin, aşa cum o face şi opoziţia georgiană.

Irakli Kobahidze a fost confirmat joi în funcţia de prim-ministru într-o şedinţă a parlamentului, la care au participat doar deputaţii proguvernamentali, în condiţiile în care opoziţia, care a obţinut 61 de mandate, boicotează lucrările legislativului.

Președintele țării, Salome Zourabichvili, a acuzat guvernul că a declarat război propriului popor cu această mișcare. „Astăzi marchează sfârșitul loviturii de stat constituționale care are loc de câteva săptămâni”, a spus ea pe rețeaua de socializare. Zourabichvili își încheie postul de șef al statului luna viitoare.

Georgia, ţară sud-caucaziană cu 3,7 milioane de locuitori, are înscris în Constituţie obiectivul aderării la UE, dar adoptatarea acelei prevederi a fost un cal troian întrucât au fost eliminate o mare parte din atribuțiile președintelui țării.

Relaţiile cu Bruxellesul s-au deteriorat grav în ultimele luni. UE a declarat deja că cererea de aderare a Georgiei, stat candidat, este îngheţată.

Protestele în țară au continuat continuu de la alegerile din 26 octombrie, în care partidul Visul Georgian a câștigat din nou cu 54% din voturi. Oponenții spun că votul a fost fraudat și bănuiesc că Rusia se amestecă în alegeri.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel