Contraofensiva Ucrainei nu e masivă ci are rolul preluării inițiativei. Rusia s-a împotmolit într-un moment favorabil militar

Darius Muresan |
Data publicării:
Foto: Ministerul Apărării din Ucraina
Foto: Ministerul Apărării din Ucraina

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a discutat despre contraofensiva ucraineană în Herson și despre ofensiva ocupantului rus în Donbas.

Înaltul oficial român a delcarat în cadrul unui interviu la postul de televiziune Digi 24 că ne aflăm în a treia fază a războiului iar „din iunie până acum Rusia a ocupat teritoriul din Donbas în proporție de 0.02%” ceea ce demonstrează clar că și ofensiva rusă s-a împotmolit.

 

Rusia s-a împotmolit în Donbas. Avans de doar 0.02% în lunile de vară, un moment favorabil militar

 

„Suntem în a treia fază a acestui război ilogic și neprovocat declanșat de Federația Rusă. Prima etapă a fost asaltul eșuat împotriva Kievului, a doua etapă ofensiva din Donabs. Din iunie până acum Federația Rusă a ocupat teritoriul din Donbas în proporție de 0,02%. Ăsta este ritmul de avans real al Federației Ruse în aceste luni, luni de vară, care sunt mai favorabile unor astfel de acțiuni militare. Este clar că și ofensiva rusească s-a împotmolit.

Partea ucraineană are în acest moment capacitatea de a lansa o contraofensivă. În condițiile în care au capacitatea să lovească în adâncime, să distrugă podurile de peste Nipru, în condițiile în care au capacitatea militară și tehnică să lanseze o contraofensivă, care nu este masivă, dar este simbolică, și este clar că recâștigarea inițiativei în orice război este un moment important. Nu anticipăm schimbări masive, dar faptul că Rusia este împotmolită și Ucraina atacă în sud este un lucru important.  

Federația Rusă nu a abandonat ideea să atace Odesa, să aibă un coridor care să priveze Ucraina de accesul la zona Mării Negre. Nu vedem șanse din păcate pentru o soluționare politică a acestui conflict. De aceea anticipăm un război care se va prelungi, un război de uzură și un război al logisticii, și acesta este scenariul pe care îl vedem pentru următoarele luni, inclusiv lunile reci de iarnă”, spune Mircea Geoană.

 

Sancțiunile occidentale forțează Rusia să se îndrepte spre drone iraniene

 

„Faptul că Federația Rusă are dificultăți atât cu recrutarea cât și cu echipamentele, inclusiv datorită sancțiunilor, îi face să se îndrepte către dronele iraniene.  Rusia încearcă să organizeze o serie de referendumuri fictive, false, prin care încearcă să anexeze aceste teritorii la teritoriul Federației Ruse.

11 septembrie era data inițială, poate sunt dificultăți pentru că nu găsesc suficent de mulți oameni. Niciun astfel de referendum, niciun fel de ocupație în sud sau est sau în Crimeea, nu vor fi recunoscute și rămân teritorii ocupate abuziv și ilegal. Sancțiunile Occidentului sunt eficiente? Trebuie să recunoaștem că există un preț pe care îl plătim pentru a opri imperialismul rusesc. Dacă Ucraina nu rezistă și nu îi ajutăm pe ucraineni, mă întreb care va fi următoarea țintă pentru Federația Rusă, de data aceasta o țară NATO.

Este un element de prudență și de obligație strategică. Evident că este un cost mai ales pentru cei vulnerabil în societățile noastre, dar noi vorbim de un cost în bani, în timp ce ucrainenii vorbesc de costrui în vieți omenești. Sancțiunile nu sunt cauza problemelor noastre, ci războiul Rusiei.

În aceste moment, față de anul trecut, există o scădere cu 75% a importurilor de gaze. Evident că acest lucru crează o dificultate și liderii europeni caută soluții alternative. Aș vrea să ne uităm și la efectul sancțiunilor. Impactul asupra economiei, Federația Rusă nu și-a redus producția. Ce face Rusia? Arde gazul. Pur și simplu ard gazul contribuind inclsuvi la emisii și încălzirea planetei. Dacă ne uităm la importurile de tehnologie din Occident, ele au scăzut cu 50%.

Din punct de vedere al impacutului asupra economiei, deși acum stau bine pentru că au banii din prețurile mari, de îndată ce prețul la energie va scădea, vor avea probleme.  Sunt convins că vor fi luate măsuri în Europa și România ca să se ocupe de cei care vor avea cei mai mult nevoie de sprijin, va fi o iarnă foarte grea, dar dacă ne uităm la prețul plătit acum, față de câștigul de a avea o Europă decontaminată de șantajul rusesc, cu o economie cu baze mai sănătoase, eu aș spune că dacă tragem linie suntem pe plus.

Acest război provoacă o schimbare de ordine de securitate europeană. Cancelarul german a spus la Praga că centrul de greutate al Europei să mută spre est. Țări ca Polonia și România devin țări cu o mult mai mare relevanță politică și strategică. Voința politică de a ajuta Ucraina este acolo, vedem același nivel de determinare al aliaților”, a conchis Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel