Generalul Petrescu, șeful SMAp, explică decizia de suspendare a bătrânelor MiG-21 LanceR: România a pierdut piloți de elită

MiG-21 LanceR, sursă foto: Foto: Bogdan Pantilimon, Statul Major al Forțelor Aeriene via Forțele Aeriene Române
MiG-21 LanceR, sursă foto: Foto: Bogdan Pantilimon, Statul Major al Forțelor Aeriene via Forțele Aeriene Române

Azi e o zi istorică pentru aviația militară română. Din ordin al șefului Statului Major al Apărării, general Daniel Petrescu, zborurile bătrânelor avioane de tip MiG-21 LanceR au fost suspendate. Totodată, MApN a anunțat că va urgenta procedura de achiziționare a celor 32 de avioane F-16 Fighting Falcon din Norvegia.

Generalul Daniel Petrescu, șeful Statului Major român, într-o postare pe o rețea de socializare, explică decizia României de a suspenda activitatea de zbor a avioanelor MiG-21 LanceR.

„Necesitatea de-a îmbunătăți siguranța aeronautică și capacitatea pe care o avem de-a asigura apărarea cerului țării au condus la luarea acestei decizii”, spune șeful militar al Armatei.

Generalul Petrescu subliniază că, din păcate, vechimea aparatelor și-a spus cuvântul, iar în ultimii ani am fost cu toții martori ai unor tragedii în care am pierdut piloți de elită.

Prin decizia suspendării temporare am urmărit în primul rând siguranța personalului aeronautic”, dă asigurări șeful Statului Major al Apărării.

Din păcate, vechimea foarte mare a acestor aeronave își spune cuvântul și am fost cu toții martori, în ultimii ani, ai unor incidente cu urmări foarte grave. Am pierdut piloți de elită, au rămas familii îndoliate, de aceea este absolut firesc să fim concentrați pe siguranța exploatării aeronavelor militare”, transmite Daniel Petrescu.

 

F-16 sunt în măsură să asigure misiunile și fără MiG-21 LanceR. Generalul Petrescu amintește că cele trei escadrile de F-uri reprezintă tranziția către F-35

 

Acesta a dat asigurări că Forțele Aeriene Române sunt în măsură să asigure misiuni de poliție aeriană cu F-16 din dotare și a reiterat accelerarea demersurilor privind achiziționarea a încă 32 de avioane F-16 din Norvegia.

Amintim că în prezent România deține operațională o escadrilă de F-16 achiziționată din Portugalia și formată din 17 aparate.

„La această dată, Forțele Aeriene Române sunt în măsură să execute Serviciul de Luptă Poliție Aeriană cu aeronavele F-16 Fighting Falcon din dotare, cu atât mai mult cu cât beneficiază de sprijinul unui număr suficient de aeronave aliate, dislocate în România pentru misiunea de Poliție Aeriană Întărită.

De asemenea, sistemele de apărare cu baza la sol din dotarea Armatei României execută misiuni de Poliţie Aeriană sub comandă națională, precum și în cadrul Sistemului NATO Integrat de Apărare Aeriană și Împotriva Rachetelor. În același timp, am dispus accelerarea demersurilor de achiziționare a celor 32 de aeronave F-16 din Norvegia, care vor constitui, în perioada următoare, încă două escadrile”, spune șeful Statului Major al Apărării.

„Viitoarea resursă disponibilă de avioane F-16 va permite serviciul pentru minim 10 ani. Cele trei escadrile pe care le vor opera Forțele Aeriene vor constitui o capabilitate operațională de tranziție către aeronavele F-35, de generația a V-a”, a conchis generalul Daniel Petrescu.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel