Generalul american Ben Hodges, despre cel mai negru scenariu pentru România: Rusia să obțină victoria în Ucraina și să ajungă la granițele noastre

Foto: Bogdan PANTILIMON, Statul Major al Forțelor Aeriene
EXCLUSIV
Foto: Bogdan PANTILIMON, Statul Major al Forțelor Aeriene

Într-un moment în care situația pe front e dificilă atât pentru Ucraina cât și pentru Rusia, blocajul fiind unul masiv, generalul-locotenent american (r.) Ben Hodges, fost comandant al trupelor terestre americane staţionate în Europa, a analizat pentru DefenseRomania scenariul sumbru al unei victorii ruse în Ucraina. 

Ben Hodges a acordat în exclusivitate un interviu DefenseRomania în care a subliniat că Aliații nu au făcut tot ce trebuie pentru a ajuta Ucraina să aibă mai mult succes. În ciuda acestui lucru, cu o forță imensă aruncată în luptă și cu pierderi majore, într-un război care a început acum 9 ani în 2014 nu în februarie 2022, Federația Rusă nu controlează mai mult de 19% din teritoriul ucrainean.

„Însă în ciuda acestui fapt, chiar și fără acțiunea noastră concretă, Ucraina încă are inițiativa. Țineți minte că acest război a început acum nouă ani. După nouă ani în care Rusia a avut toate avantajele, rușii nu controlează mai mult de 19% din teritoriul Ucrainei”, spune Ben Hodges.

Obiectivul Rusiei în Ucraina rămâne ocuparea întregii zone de nord a Mării Negre, ruperea accesului Ucrainei de mare și implicit ajungerea la Odesa și la Gurile Dunării.

Un scenariu cât se poate de sumbru pentru România, care s-ar Rusia la granițele ei.

Trebuie subliniat că România deține în Marea Neagră resurse energetice importante. Doar în perimetrul Neptun Deep capacitatea de gaze e estimată la minimum 100 de miliarde de metri cubi. Construcția infrastructurii pentru extragere va începe în 2024, iar în primul trimestru din 2027 va începe exploatarea gazului din acest perimetru.

În acest sens experții atrag atenția că acțiunile de hărțuire a României de către Rusia se vor intensifica, prezența forțelor ruse în imediata zonă economică exclusivă a României în Marea Neagră fiind cel puțin o provocare strategică.

 

Ben Hodges: Dacă Rusia va învinge în Ucraina încrederea în SUA a românilor riscă să fie slăbită

 

În interviul acordat DefenseRomania, generalul american Ben Hodges spune că scenariul unei victorii ruse în Ucraina nu e un pericol doar pentru România, cât și pentru întreaga regiune. Mai mult, el ar putea avea un impact major și asupra percepției SUA și NATO în regiune, fapt ce ar duce la o creștere și mai mare a partidelor extremiste, a euroscepticismului și anti-americanismului.

„Cel mai mare pericol pentru România este că Rusia va simți că poate face orice în Marea Neagră.

Pentru că vor fi demonstrat că Occidentul nu a avut voința de a ajuta Ucraina să învingă Rusia. Se vor simți total liberi să facă ceea ce vor în Marea Neagră.

Și vor pune mai multă presiune asupra Turciei. Și cred că vom avea atunci o problemă reală. Poate cea mai mare problemă va fi că oamenii din România și din alte țări din Europa de Est își vor fi pierdut încrederea în SUA și în NATO. Vor crede că poate nu suntem angajați și dispuși să stăm cu adevărat aici și să ajutăm”, ne-a precizat Ben Hodges.

Urmăriți interviul integral pe care Ben Hodges l-a acordat DefenseRomania, în care generalul american a vorbit nu doar despre războiul de agresiune împotriva Ucrainei, dar și despre situația din Orientul Mijlociu

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel