Gen. Bălăceanu explică cum a reușit Ucraina să ajungă la 700.000 de soldați de la 200.000 la începutul invaziei

Soldat ucrainean, pe frontul deschis de ocupantul rus. Foto: Administrația Prezidențială de la Kiev
Soldat ucrainean, pe frontul deschis de ocupantul rus. Foto: Administrația Prezidențială de la Kiev

Virgil Bălăceanu a discutat despre rolul esențial pe care îl are resursa umană chiar și într-un război în care se folosește tehnologie de ultimă generație.

Virgil Bălăceanu a făcut o nouă analiză a situației de la granițele României.

În opinia sa, conflictul din Ucraina a arătat că pregătirea militarilor rămâne esențială dacă vrei să căștigi o confruntare militară. De asemenea, generalul remarcă rolul determinant al artileriei.

”Războiul este de tip clasic, chiar dacă avem şi elemente de tehnologie modernă. Războiul este al armelor, fie că vorbim de drone sau, cum s-a vorbit în prima etapă a bătăliei pentru punga Donbasului, de războiul artileriei. Iată că intervin şi rezerviştii. Sunt lecţii învăţate, de care trebuie să ţină seama şi România

Capacitatea Ucrainei ca putere de luptă este determinată şi de numărul luptătorilor. Generalul Zalujnîi, şeful Statului Major al Armatei ucrainene, ne vorbea de 700.000 de luptători. La începutul invaziei, armata ucraineană însemna 200.000 de oameni, ceva peste 200.000. Cine sunt cei 500.000 de luptători care sunt în războiul sau care realizează război de apărare a Ucrainei? Sunt rezervişti. Fie că vorbim de rezerviştii după mobilizarea generală a armatei ucrainene, fie că vorbim de forţele teritoriale”, a explicat Virgil Bălăceanu, citat de Rador.

 

Rușii nu trebuie subestimați, dar unitățile noi au o slăbiciune

 

În opinia generalului, dacă ucrainenii nu vor subestima capacitățile armatei ruse, Kievul are toate șansele să producă mari pierderi noilor unități.

”Iată că şi Rusia apelează la elementul rezervă al forţelor armate ruse prin rezervişti. Nu avem toate datele concrete. Procesul de mobilizare este secret, de regulă. Să nu plecăm de la ideea că ce vedem într-o imagine este concludent şi să subestimăm. Dacă ucrainenii ar subestima forţa pe care o pregătesc ruşii, nu ar fi un lucru eficient.

Ucrainenii (...) vor trebui să fie pregătiţi de o dublare a grupurilor de luptă (ruse n.r.) care acţionează la ora actuală în Ucraina. Nu este vorba de o suplimentare de personal, este vorba de o suplimentare de capacităţi de luptă.

Ucrainenii ştiu foarte bine şi ar trebui să ştim şi noi că unităţile care vor fi introduse în luptă, unităţi înfiinţate la mobilizare, nu au aceeaşi capacitate de luptă cum o au unităţile active şi care au deja experienţa unei jumătăţi de an de război.

Ucrainenii trebuie să determine foarte bine direcţiile şi zonele unde vor fi introduse în luptă asemenea unităţi şi acelea trebuie să fie direcţiile de lovire cu artileria, artileria reactivă şi rachetele şi, eventual, dacă reuşesc să-şi creeze grupări de forţe, direcţiile de contraofensivă”, mai arată generalul Bălăceanu.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel