Gen. american David Petraeus pune României o întrebare la care trebuie să ne gândim serios: Investim într-o Marină clasică sau alegem soluția dronelor?

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
PHOTO SOURCE: AITELLY
PHOTO SOURCE: AITELLY

Una din marile reușite ale Ucrainei în fața Federației Ruse a fost blocarea Marinei ruse în Marea Neagră, în contextul în care diferența dintre cele două forțe navale era copleșitoare, în favoarea ocupantului rus.

Și totuși ucrainenii au reușit să împingă navele ruse și chiar să le lovească sistematic în porturile din Crimeea ocupată temporar. Iar acest lucru a fost realizat fără ca ucrainenii să dețină o Marină în adevăratul sens al cuvântului.

Principalul motiv a fost folosirea extrem de inteligent a dronelor, atât de suprafață, cât și cele subacvatice. 

Dronele ucrainene au lovit și scufundat numeroase nave ruse, cel mai celebru exemplu fiind nava rusă Caesar Kunikov, dar putem menționa și rolul pe care dronele, de această dată aeriene, l-au avut în scufundarea crucișătorului Moskva, nava amiral a Flotei Ruse de la Marea Neagră. În acest moment rușii au fost nevoiți să „facă un pas în spate”, avantajul lor numeric, tehnologic și militar din acvatoriul Mării Negre fiind paralizat.

Prezent la cea de-a opta ediție a conferinței internaționale „Black Sea and Balkans Security Forum”, organizată de reputatul think tank român New Strategy Center, eveniment la care DefenseRomania a fost partener media, generalul american David Petraeus, fost director CIA, a abordat în cadrul unui panel subiectul dronelor maritime.

Acesta spune că statele aliate riverane din regiunea Mării Negre ar trebui să își pună întrebarea dacă noile provocări și vulnerabilități mai impun investiții într-o Marină exclusiv tradițională, sau aliații ar trebui să se adapteze realităților războiului actual și să se axeze pe drone de suprafață și subacvatice. Desigur, acest lucru nu înseamnă că navele de suprafață nu vor mai exista, sau nu vor mai avea un rol important în viitoarele operațiuni militare.

 

O întrebare la care și România ar trebui să reflecte: O Marină exclusiv convențională sau investim masiv în drone maritime?

 

2. Foto: Forț... (exercitiul-sea-shield-2019-fortele-navale-romane_65485700.jpg)

Foto: Forțele Navale Române

„Ce se întâmplă în Marea Neagră nu rămâne în această regiune. Sunt multe lecții pe care le avem de învățat (n.r. - în urma războiului rus împotriva Ucrainei) și trebuie să ne înțelegem vulnerabilitățile, de la un cap la altul. Să fim onești și să înțelegem care ar trebui să fie viitoarea structură.

Poate nu ar trebui să ne bazăm exclusiv pe Marinele tradiționale din trecut, ci poate ar trebui să vedem dacă nu ar fi bine să apelăm la drone, la sisteme submarine și alte capabilități, inclusiv drone subacvatice. Aici ne vom confrunta cu provocarea în care sistemele ar putea fi bruiate și ar putea pierde GPS-ul, navigația ar fi afectată”, a precizat fostul director al CIA care a adăugat în contextul războiului că totuși „Convenția de la Montreux împiedică navele militare să treacă strâmtorile turce în perioade de război iar acest lucru a fost important, rușii nu au reușit să aducă nave din zona Baltică în Marea Neagră”.

„Măsurile politice au fost deja luate, avem un nou concept strategic NATO iar după Summitul de la Vilnius o perspectivă lărgită a Comandamentul Suprem al Forțelor Aliate din Europa (SACEUR). E pentru prima dată când NATO va avea arhitectura organizațională pe care a avut-o și în timpul Războiului Rece. Nu ne-am mai confruntat cu o astfel de situație în ultimii 30 de ani. Dar e o structură existentă organizată în Grupuri de Luptă”, a mai punctat generalul Petraeus.

 

Cu un deficit de înzestrare major pentru Forțele Navale, România se gândește deja la drone maritime

 

3. Drona mari... (ucraina-drona-maritima-sea-baby_78318100.jpg)

Toată lumea e de acord că Forțele Navale Române au nevoie rapidă de modernizare și înzestrare cu tehnică de ultimă generație. Războiul declanșat de Rusia la Marea Neagră și închiderea strâmtorilor ne demonstrează în fiecare zi acest lucru. Din păcate, la mai bine de doi ani și jumătate de război, lecțiile par departe de a fi învățate.

Viziunea în viitor implică și achiziția de drone maritime de suprafață și subacvatice. Acest lucru a fost dezvăluit într-un interviu acordat recent postului național de radio România Actualități de către şeful Direcţiei Generale pentru Armamente, generalul-locotenent inginer Teodor Incicaş.

Potrivit oficialului român, pe lângă lansatoare anti-navă (NSM) cunoscute ca baterii de coastă, precum și nave de asalt amfibii, două elicoptere H215M și două vânătoare de mină, prioritate zero au și dronele maritime.

Direcția este clară - utilizarea dronelor navale va fi esențială pentru orice apărare maritimă, iar generalul Incicaș confirmă că Marina României va avea în dotare drone navale, atât de suprafață cât și submarine.

Concret, este vorba despre ”anumite programe la care forţe navale lucrează intens şi a căror iniţiere o sperăm în curând, inclusiv achiziţia, mă refeream în special la ceea ce înseamnă drone maritime, fie în ceea ce noi numim echipamente autonome la suprafaţă, fie la echipamente autonome sub apă”, declara la vremea respectivă generalul Incicaș.

CITEȘTE ȘI: Gen. Ben Hodges: Căderea Ucrainei ar fi eșecul nostru. Vom vedea Armata României apărând Moldova? Nici polonezii nu vor sta cu mâinile în sân

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel