Fregata „Regina Maria” a participat la acțiuni de luptă antisubmarin în Marea Mediterană (Foto)

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Echipajul fregatei „Regina Maria” (F 222) a avut parte de o săptămână plină cu activități de instruire în estul Mării Mediterane. După plecarea din portul turcesc Aksaz, fregata 222, integrată în gruparea navală permanentă SNMG-2, a intrat în scenariul exercițiului multinațional „Dogu Akdeniz 21”, se precizează într-un comunicat de presă al Forțelor Navale Române.

„Dogu Akdeniz 21” este condus de Forțele Navale ale Turciei și reprezintă cel mai mare exercițiu de luptă împotriva submarinelor, desfășurat în acest an, în Marea Mediterană, la care participă 36 nave, 2 submarine, 3 aeronave de patrulare maritimă, 3 elicoptere de patrulare maritimă, 5 UAV-uri (aparate de zbor fără pilot la bord), 2 detașamente EOD (Explosive Ordnance Disposal), o companie de infanterie marină, 7 elicoptere navale, 2 detașamente pentru operații speciale și 40 de observatori internaționali.

Dezvoltat pe mai multe etape, scenariul fictiv al exercițiului reprezintă o adevărată provocare pentru echipajul fregatei „Regina Maria” fiind, totodată, un bun prilej pentru antrenarea serviciului de luptă operații în punerea în aplicare a procedurilor standard NATO de căutare, descoperire, identificare și clasificare a unui submarin real. Reacțiile la nivelul întregului echipaj la interacțiunea cu o astfel de amenințare sunt pe deplin exersate pe timpul serialelor.

„Lupta antisubmarin este misiunea principală a unei fregate de tip T22, așa cum este fregata „Regina Maria”, iar „Dogu Akdeniz 21” ne-a dat posibilitatea de a verifica nivelul de interoperabilitate dintre Forțele Navale Române și statele participante la exercițiu. Pot spune că am fructificat la maximum, prin scenariile concepute de organizatori, capabilitățile tehnice de la bordul navei și aptitudinile personalului specialist în lupta antisubmarin. Mult timp submarinul a fost clasificat ca una din armele fără cusur, care își atingea scopul în nimicirea platformelor navale, fără a primi ripostă substanțială de la suprafață. În cele 7 zile pe mare ale exercițiului, secvențele de luptă antisubmarin ne-au pus în fața a două submarine considerate inamice, fregata „Regina Maria” preluând rolul pentru asigurarea protecției unei alte nave de importanță strategică (HVU- High Value Unit). Lupta împotriva submarinelor se duce în formație de nave, astfel încât efortul conjugat al navelor grupării SNMG-2, din care facem parte, a dus la îndeplinirea cu succes a misiunilor primite. În contextul unui mediu de securitate instabil în regiunea Mării Negre, lupta împotriva submarinelor este un domeniu ce capătă tot mai multă relevanță. Sper ca anul 2022 să fie un an prosper pentru grupul de luptă antisubmarin de la bordul fregatei „Regina Maria”, să ne exersăm procedurile specifice cu un sonar tractabil, care ar oferi o rezoluţie mai înaltă şi detalii mai fine, astfel încât să creștem capacitatea de reacție imediată în lupta împotriva submarinelor.”- a spus comandantul grupului de luptă antisubmarin, locotenent Cosmin Anghel.

În centrul de conducere a luptei de la bordul fregatei „Regina Maria” (OPSROOM) monitoarele sonarelor sunt sub atenta supraveghere a operatorilor, iar liniștea este întreruptă doar de sunetul de răspuns al undei de propagare ce a fost lansată pentru căutarea submarinului. La bord a fost ridicată starea de pregătire pentru luptă, întregul echipaj acționând conform rolurilor de reducere a zgomotelor pentru a minimiza amprenta acustică proprie a navei și pentru îngreunarea unei posibile detecții a fregatei de unul din cele 2 submarine inamice.

„Într-un astfel de exercițiu putem sta conectați peste 12 ore. Lupta antisubmarin implică răbdare și o foarte mare atenție la detalii. Ascultarea tuturor emisiilor acustice din mediul subacvatic și recunoașterea elementelor de interes pentru factorii de decizie sunt esențiale în acest domeniu. Sunt multe ore de pregătire pe care le avem la baza reușitelor din aceste zile. Suntem o echipă și doar prin concentrarea eforturilor în căutarea și clasificarea țintei ca submarin inamic, am răspuns uneia din cele mai mari provocări într-un astfel de scenariu: luarea unei decizii la timp. Având două submarine care participă la exercițiul „ Dogu Akdeniz 21”, acest fapt ne-a permis antrenarea, în condiții cât mai reale, astfel că am putut verifica modul de răspuns al tehnicii din dotare. Totodată, am reușit să ne perfecționăm abilitățile atât de necesare întregului personal de luptă antisubmarin.”- a relatat maistrul militar principal Valentin Feodor.

 

„Dogu Akdeniz 21” este un exercițiu complex, în care misiunile primite se succed cu rapiditate

 

Deși este axat pe lupta antisubmarin, exercițiul ne-a provocat în toate mediile de luptă, complexitatea acestuia evoluând gradual, reprezentând un test pentru serviciul de luptă operații pe care îl conduc. Misiunile diverse de luptă antisubmarin, concomitent cu respingerea atacurilor aeriene și menținerea siguranței de navigație în formațiile navale ordonate au fost în această săptămână antrenate pe deplin, iar certificarea modului de cunoaștere și aplicare a procedurilor NATO pentru aceste situații a venit la finalul fiecărui serial.

Prin participarea navei la acest exercițiu, ne-am consolidat deprinderile de a executa un spectru cât mai larg de misiuni, contribuind, astfel, la implementarea măsurilor de securitate pe flancul sud-estic al Alianței.”- a concluzionat șeful serviciului de luptă operații, căpitan Andrei Pavăl.Pentru fregata „Regina Maria” urmează o nouă escală în portul Aksaz, în vederea participării la ședința de analiză post actiune a exercițiului „Dogu Akdeniz 21” și refacerea capacității de luptă a navei și a echipajului.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel