Franța se întoarce la tunuri antiaeriene după tot ce a văzut în Ucraina. RapidFire - o soluție mai ieftină împotriva dronelor decât rachetele Mistral

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:
RapidFire 40mm, imagine concept. Foto: Army Recognition
RapidFire 40mm, imagine concept. Foto: Army Recognition

După lecțiile învățate din primul an al războiului ruso-ucrainean, Forțele Terestre franceze ar putea să reintroducă în dotare tunurile antiaeriene.

Desigur nu este vorba de arme din generațiile trecute ci de tunuri noi, superrapide și dirijate prin radar, care pot fi o soluție la saturarea de către adversar a spațiului aerian cu drone.

Războiul este și o confruntare economică, în care victoria revine, de regulă, celui care reușește să producă cele mai eficiente arme la costurile cele mai mici, iar ieftinele drone iraniene folosite de ruși la bombardarea Ucrainei au dus deja la o dispută privind găsirea celor mai puțin costisitoare metode de a le distruge.

Specialiștii francezi au început, la rândul lor, să tragă primele concluzii din conflictul ruso-ucrainean și consideră că rachetele antiaeriene nu mai sunt suficiente pentru a asigura protecția adecvată a trupelor.

Comitetul de Apărare din Parlamentul Franței a comandat o evaluare a nivelului adaptare a capabilităților de apărare antiaeriană a Forțelor Terestre franceze la noile provocări, iar concluzia este necesitatea revenirii la tunurile antiaeriene, care sunt mult mai ieftine decât rachetele.

 

Întoarcerea la tun. Francezii înțeleg că nu e rentabil să lansezi un Mistral de 150.000 de euro împotriva unei drone de 2.000 de euro

 

”Întoarcerea tunului este singura modalitate de a face față amenințărilor copleșitoare de tip drone. Și asta la un cost acceptabil pentru că una dintre provocările apărării sol-aer este să nu tragi un MISTRAL de 150.000 de euro împotriva unei drone de 2.000 de euro. Asta, doar tunul își permite să o facă ”, a argumentat deputatul Jean-Louis Thiériot, unul din semnatarii raportului întocmit pe acest subiect, potrivit unui articol recent al publicației franceze Zone Militaire.

În viitoarea Lege de programare militară, apărarea antiaeriană franceză va primi un buget de cinci miliarde de euro. Pe acest fond, deputații care au întocmit raportul consideră că refacerea capabilităților Forțelor Terestre franceze de contracarare a amenințările din „straturile inferioare” trebuie să fie o prioritate, cu referire la dezvoltarea artileriei sol-aer.

Cu toate acestea, subiectul muniției antiaeriene ieftine împotriva dronelor se afla în vizorul armatei. Anul trecut, Secția Tehnică a Forțelor Terestre franceze a finalizat evaluarea unui sistem instalat pe un vehicul blindat, dotat cu un radar de detectare a țintelor.

Inițial, sistemul urma să se bazeze pe o mitralieră de calibru 12,7 mm, care a fost respinsă, fiind considerată ineficientă, precum și pe o capabilitate „Airburst”, reprezentată de un lansator de grenade calibru 40 mm.

 

Sistemul RapidFire integrat și pe Jaguar ar putea fi soluția

 

2. Tun antiae... (rapid-fire_79509200.jpeg)

Tun antiaerian de ultimă generație RapidFire. Foto: @Nexter @Thales

Însă, parlamentarii francezi consideră că trebuie să se meargă mai departe, prin dotarea Armatei cu tunul RapidFire de 40 mm, la care Nexter și Thales au finalizat recent versiunea destinată anumitor nave ale Marinei Franceze.

Totuși, „trebuie găsite în continuare fonduri [...] pentru a dezvolta o muniție „Airburst” [pentru tunul RapidFire – nota autorului], care explodează în apropierea țintei și nu la impact. Este o „chestiune operațională pentru trupele noastre” dar și o „problemă industrială” în măsura în care, va fi necesar „să fie acceptat [calibrul] de 40 mm ca standard NATO”, lucru care „nu este cazul astăzi” … cu excepția domeniului naval, a declarat deputatul Thiériot.

Sistemul RapidFire se bazează pe tunul 40CTA de calibru 40 mm, dezvoltat de CTAI (filiala comună a Nexter și BAE Systems),  care echipează deja vehiculul blindat de recunoaștere și luptă Jaguar. Poate trage cu cinci tipuri de muniție în timp real, selectate automat în funcție de amenințare, inclusiv noul A3B [antiaerian AirBurst], descris drept „inteligent”.

Dacă recomandarea raportului este acceptată [și există șanse să fie, potrivit Zone Militaire], RapidFire ar putea fi instalat pe un vehicul blindat greu multirol [Griffon] sau ușor [Serval].

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel