Franța cere Chinei să trimită "un mesaj clar Rusiei" cu privire la suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei

S.I. Catalin |
Data publicării:
Foto: Ministerul Apărării din China
Foto: Ministerul Apărării din China

În timpul vizitei sale în China, ministrul francez de externe Stéphane Sejourne a declarat că războiul Rusiei împotriva Ucrainei a fost unul dintre subiectele discuțiilor cu omologul său chinez la Beijing. Vizita oficialului francez este văzută ca parte a pregătirilor pentru preconizata vizită de stat a președintelui chinez Xi Jinping în Franța în luna mai, după ce președintele francez Emmanuel Macron a vizitat China în aprilie 2023.

 

Subiectul principal al discuțiilor a fost relația Franței și a Uniunii Europene cu China și ceea ce țările occidentale numesc o revenire la un echilibru în relațiile comerciale și economice.

Referindu-se la principalele probleme internaționale discutate, la 1 aprilie, în cadrul unei conferințe de presă comune cu ministrul chinez de externe Wang Yi, Stéphane Sejourne a cerut Chinei să contribuie la solicitările adresate Rusiei de a înceta agresiunea împotriva Ucrainei.

,,Așa cum v-am spus, domnule ministru, acest război privește întreaga comunitate internațională. Suntem convinși că o pace durabilă este imposibilă dacă ucrainenii nu sunt implicați în negocieri. Europenii nu vor fi în siguranță dacă nu va exista o pace în conformitate cu dreptul internațional. Și dacă nu contribuim la succesul legilor internaționale, atunci am îndoieli că vom putea să facem comerț împreună și să păstrăm bunăstarea planetei. Așadar, aceasta este o chestiune esențială pentru noi. De aceea, Franța s-a angajat să mențină un dialog strâns cu China pentru a găsi o cale către o pace durabilă în Ucraina, bazată pe principiile de bază ale Cartei ONU", a declarat ministrul francez la Beijing.

,,Trebuie să trimitem un mesaj corect către Rusia. Ne așteptăm, de asemenea, ca o țară lider precum China să trimită un mesaj clar. Cu toții ne dorim să vină pacea, dar aceasta este posibilă doar dacă Ucraina este implicată în discuții și negocieri și dacă raportul de forțe este în favoarea Ucrainei. Aceasta este miza, sau cel puțin aceasta este miza strategiei Europei: să readucă Ucraina într-o poziție în care să poată negocia", a declarat ministrul francez.

Întâlnirile franco-chineze au loc sub pretextul sărbătoririi celei de-a 60-a aniversări a stabilirii relațiilor diplomatice între Paris și Beijing.

 

China este "pentru pace", dar nu condamnă "războiul"

 

Până acum, China a declarat că dorește să contribuie la încheierea războiului ruso-ucrainean, iar un document publicat de Ministerul chinez de Externe în februarie 2023 face apel la "respectarea suveranității tuturor țărilor".

Cu toate acestea, liderii chinezi s-au abținut până acum să condamne în mod categoric invazia Rusiei în Ucraina și nu au cerut retragerea trupelor rusești de pe teritoriul ucrainean.

Oficialii chinezi și principalele mass-media chineze au evitat cuvinte precum "invazie, război, agresiune" atunci când au făcut referiri la Ucraina și Rusia.

China condamnă, de asemenea, ceea ce Beijingul numește "mentalitatea Războiului Rece" și, la fel ca Rusia, susține că organizații precum NATO reprezintă o problemă.

Președintele chinez Xi Jinping a efectuat o vizită de stat la Moscova în martie 2023, unde a evidențiat relațiile de prietenie ale Chinei cu Rusia și absența divergențelor între Beijing și Moscova.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel