Forțele Terestre americane înființează în Europa prima unitate strategică de informații pentru luptă

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

Pe 16 septembrie, în cadrul Forțelor Terestre ale SUA din Europa și Africa (US Army Europe&Africa), a fost activată o unitate destinată sprijinului cu informații din toate domeniile de luptă (MDTF – Multidomain Task Force).

Prin domenii de luptă se înțeleg mediile fizice: terestru, aerian, naval și spațial; la care se adaugă mediile de propagare a informației: electromagnetic și cibernetic.

Este cea de-a doua unitate cu acest specific din US Army, dintr-un total de cinci care sunt avute în vedere. Prima structură MDTF a fost constituită în 2019 pentru teatrul Pacificului și a avut rol de dezvoltare a doctrinei pentru operații multidomeniu.

În anii următori, vor mai fi activate două MDTF, una în Pacific, iar a doua în Arctica. Despre cea de-a cincea, nu există încă informații unde ar putea fi dislocată.

Unitatea MDTF din Europa va avea garnizoana de staționare la pace în Mainz-Kastel, Germania. Cu un efectiv de 380 de militari, potrivit publicației Defense News, unitatea va fi formată din trei componente principale: stat major, batalion de informații, mediu cibernetic, război electronic și spațiu, companie de sprijin înalt echipată (cu capacitate pentru eșalonul brigadă).

Structura este oarecum similară cu MDTF Pacific, a declarat colonelul Jonathan Byrom, comandantul formațiunii din Europa, pentru Defense News. În timp ce prima se axează pe cooperarea cu Forțele Navale, cea de-a doua va avea în centru cooperarea cu Forțele Aeriene.

Înainte de activarea oficială, unitatea a fost deja implicată, la Adenes în Norvegia, în exercițiul inaugural al seriei Thunder Cloud (Norul Tunet), din perioada 9 – 20 septembrie.

La activitățile de pe teritoriul norvegian, au fost exersate tragerile cu artileria grea, unitatea MDTF asigurând identificarea țintelor aflate la mare distanță, precum și ghidarea loviturilor. În acest scop, au fost ridicate, la altitudini de peste 18.000 de metri, baloane echipate cu senzori.

Brigada 41 Artilerie și Brigada 2 Transmisiuni a US Army Europe&Africa au fost implicate în exercițiu, prima prin întrebuințarea aruncătoarelor de proiectile reactive (MLRS - Multiple Launch Rocket System), iar cea de-a doua asigurând comunicația senzor – sistem de tragere. Au fost folosite stații radio de producție recentă, care lucrează în banda HF (unde scurte) și folosesc codificare digitală a semnalului.

"Am testat legătura completă senzor - trăgător, coborând până la tun", care, în acest caz, a fost sistemul MLRS, a precizat Byrom.

Deși scenariul nu a fost foarte complex, capabilități precum cele trei baloane de mare altitudine, utilizate ca senzori de direcționare, au fost de noutate, marcând prima utilizare în acest scop, în Europa, în timpul unui exercițiu. S-a demonstrat că baloanele pot oferi flexibilitate și redundanță, a adăugat Byrom.

Forțele Terestre americane intenționează să mărească distanța de lovire a tuturor mijloacele pe care le deține: infanterie, tancuri, artilerie-rachete, elicoptere etc. În paralel cu procesul de dezvoltare a noilor arme, au loc și cele de perfecționare a senzorilor de descoperire/ghidare și de rafinare a procesului de analiză/integrare a informațiilor.

Misiunile unităților MDTF vor fi mai degrabă în zona informațiilor, acoperind tot setul de sarcini specifice - informații, supraveghere, țintire, recunoaștere (ISTAR - intelligence, surveillance, target acquisition, and reconnaissance). Vor fi dislocate la mare distanță de linia frontului, dincolo de raza de lovire a capabilităților obișnuite ale adversarului, și vor avea importanță strategică.

În acest exercițiu, MDTF a asigurat procesul de țintire (targeting) pentru brigada de artilerie a unui eșalon operativ-strategic – armata, dar va putea să sprijine inclusiv batalioane de infanterie/tancuri aflate pe linia frontului.

În afară de senzorii proprii, în acest caz aflați la bordul unor baloane de mare altitudine, unitatea va mai primi informații de la toate structurile posibile – de exemplu sateliți, care monitorizează zona respectivă. Abilitatea specială a unității va consta în analiza  multitudinii de informații din toate domeniile și reținerea celor relevante, totul într-un timp foarte scurt, probabil sub 10 minute pentru scenarii de mare noutate, în rest, probabil, mai puțin de un minut.

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel