,,În general, situația pare stabilă și încrezătoare. Trupele desfășoară acțiuni profesioniste și dau dovadă de eroism în multe direcții. Militarii noștri sunt încrezători nu numai că își vor menține pozițiile, ci și că vor continua să pună în aplicare planurile pe care le-au conturat”, a precizat Serghei Șoigu, citat de agenția de presă Interfax.
,,Ceea ce se întâmplă în zona operației militare speciale poate fi caracterizat printr-o încercare a inamicului de a desfășura acțiuni ofensive pe mai multe direcții. Peste tot însă, acesta se lovește de apărarea noastră activă. În multe zone, chiar reușim să ne îmbunătățim situația tactică”, a spus ministrul rus al apărării.
După cum a menționat acesta, “în cele mai tensionate zone, militarii ruși au construit o apărare destul de adâncă și profund eșalonată. Acum, aceasta poate fi numită o apărare activă”.
În ceea ce privește trupele ucrainene, Șoigu a spus că, în timpul contraofensivei, acestea au suferit pierderi serioase de personal. În același timp, militarii ucraineni au pierdut câteva sute de tancuri și aproximativ 1.500 de vehicule blindate.
,,După începerea campaniei ofensive de vară, pe 04 iunie, inamicul a suferit pierderi semnificative de personal, dar și de echipamente. Este vorba despre sute de tancuri și aproximativ 1.500 de vehicule blindate”, a concluzionat Serghei Șoigu.
Comentariul autorului: Nu numai ministrul rus al apărării vorbește despre starea defensivă în care se află trupele din Ucraina, ci și o serie de specialiști militari din Federația Rusă. Aceștia apreciază că partea rusă nu va trece la o ofensivă de amploare în această toamnă și nici pe parcursul iernii. Este posibil chiar ca și începutul primăverii viitoare să găsească trupele ruse tot în defensivă.
De exemplu, Alexander Sladkov, corespondent de război și reporter al Companiei de stat de televiziune și radio din Federația Rusă a vorbit în aceste zile despre motivele care împiedică trecerea trupelor ruse la ofensivă. În opinia sa, nu este vorba, în niciun caz, de condițiile meteorologice, ci de faptul că partea rusă trebuie să-și formeze un potențial ofensiv, care să fie de cinci sau de 10 ori mai mare decât potențialul defensiv al militarilor ucraineni. Potrivit precizărilor sale, acest lucru nu se poate întâmpla pe timpul restului toamnei sau al iernii care vine și posibil chiar nici la începutul primăverii anului viitor.
Abordarea de către oficialii de la Moscova și de către specialiștii militari față de conflictul din Ucraina lasă să se înțeleagă faptul că partea rusă mizează în continuare pe prelungirea conflictului și pe erodarea sprijinului internațional acordat Kievului.
Probabil că teama de a se confrunta cu noi pierderi de amploare pe frontul din Ucraina împiedică trupele ruse să treacă la noi acțiuni ofensive de amploare, într-o perioadă în care capacitatea de reacție a armatei ucrainene se află încă la un nivel destul de ridicat.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News