Forțele Aeriene Ucrainene au publicat primele imagini din timpul utilizarii sistemului de apărare aeriană NASAMS

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Sisteme de apărare antiaeriană de tip NASAMS. Foto: Kongsberg Group
Sisteme de apărare antiaeriană de tip NASAMS. Foto: Kongsberg Group

Forțele Aeriene Ucrainene au publicat primele imagini din timpul unei utilizări a sistemului de apărare aeriană NASAMS, precizând că acesta este foarte eficient în interceptarea ţintelor aeriene.

 

Purtătorul de cuvânt al Comandamentului Forțelor Aeriene Ucrainene, Iuri Ignat, a detaliat modul în care funcționează sistemul de apărare aeriană NASAMS.

"Avantajul acestor sisteme occidentale este capacitatea de a lucra într-un singur câmp informațional, adică de a face schimb de informații în timp real", a spus Iuri Igna, potrivit Militarnyi.

El a evaluat, de asemenea, eficiența complexelor din sistem pentru protejarea spațiului aerian ucrainean de atacurile cu rachete rusești.

"La început, puține rachete au fost doborâte, pentru că nu aveam acest tip de capacități. Au fost 20-30% de rachete care au fost doborâte. Procentul rachetelor doborâte a început să crească rapid atunci când am primit sisteme occidentale: cum ar fi NASAMS, Iris-T", a rezumat purtătorul de cuvânt al Comandamentului Forțelor Aeriene Ucrainene.

Ignat a subliniat că, deși eficiența sistemelor este ridicată, acestea nu pot proteja complet spațiul aerian ucrainean:

"SAM-urile (surface-to-air missile) cu rază medie de acțiune existente în Ucraina nu pot acoperi fizic întreaga țară, ele acoperă zone strategice importante, elemente de infrastructură critice, iar locul lor este schimbat continuu. În prezent, avem o gamă diversă de sisteme de apărare aeriană de fabricație sovietică și occidentala pe care le operează forțele armate. Dar asta nu este suficient. [Pentru că] Țara noastră este mare, una dintre cele mai mari din Europa", a ţinut să precizeze oficialul ucrainean.

În prezent, există două sisteme de rachete antiaeriene NASAMS în dotarea Forțelor Aeriene Ucrainene. Alte șase complexe au fost comandate de Statele Unite în cadrul asistenței militare de securitate pentru Ucraina, iar un astfe de sistem a fost promis şi de Canada. De asemenea, Norvegia a anunțat recent că intenționează să transfere Ucrainei două baterii ale acestui sistem de apărare antiaeriană.

Purtătorul de cuvânt al Comandamentului Forțelor Aeriene Ucrainene a publicat, de asemenea, prima fotografie cu o unitate de lansare a sistemului de rachete antiaeriene NASAMS.

Se știe că sistemele NASAMS  primite de Ucraina nu provin din inventarul armatei americane, ci au fost achiziţionate direct de la producător. Se poate presupune că acestea făceau parte dintr-o comandă destinată unei alte ţări.

Potrivit directorului general al Raytheon Technologies, Greg Hayes, Statele Unite cooperează cu țările din Orientul Mijlociu pentru a primi sistemele NASAMS într-un timp scurt. Prin urmare, nu poate fi exclus că exact unul dintre aceste sisteme să fie în fotografia prezentată de Iuri Ignat, deoarece nuanţa vopselei corespunde culorii camuflajului unei armate din Oreintul Mijlociu.

Potrivit lui Hayes, scopul a fost să trimită un sistem comandat de o altă țară în Ucraina într-un timp relativ scurt: între trei și șase luni. Apoi, SUA vor mai îndeplini comenzi în următoarele 24 de luni.

Hayes a precizat că NASAMS are nevoie de doi ani pentru a fi construit, din cauza timpului necesar pentru procurarea componentelor electronice și a motoarelor de rachetă. Se știe că un astfel de complex americano-norvegian se află în serviciul Omanului. Kuweitu și Qatarul au făcut deja comenzi și așteaptă să primeasa NASAMS.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel