După ce în ianuarie rezilia contractul cu Moscova, guvernul sirian a semnat acum un memorandum de înțelegere cu o companie de stat din Emiratele Arabe Unite.
Este vorba despre o investiție de 800 de milioane de dolari în portul Tartus, a relatat Reuters, la scurt timp după ridicarea sancțiunilor americane asupra Siriei.
Acordul privind construcția și gestionarea terminalului multifuncțional din Tartus include cooperarea în crearea de zone industriale și de liber schimb.DP World, compania care a semnat memorandumul cu Damasc, este o filială a Dubai World, compania de investiții de stat a Emiratelor Arabe Unite.
Flota rusă pierde, astfel, definitiv controlul asupra portului Tartus, odată cu toate investițiile realizate în ultimul deceniu în infrastructura portului.
Siria încearcă să atragă investiții străine pentru a-și consolida economia devastată de războiul civil, iar acordul cu Emiratele Arabe Unite a fost semnat în aceeași săptămână în care președintele american Donald Trump a anunțat ridicarea sancțiunilor americane asupra Siriei în timpul unei vizite în Arabia Saudită.
Trump a declarat că a luat decizia de renunțare la sancțiuni pentru Siria după discuții cu prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman și președintele turc Recep Tayyip Erdogan, doi lideri care au cerut insistent ridicarea acestor măsuri.
Președintele american s-a întâlnit miercuri, la Riyadh, și cu președintele sirian Ahmed al-Sharaa, un fost militant căutat de SUA care a preluat controlul asupra țării după răsturnarea lui Bashar al-Assad.
Acordul cu Rusia pentru închirierea portului Tartus, reziliat de noile autorități siriene
Portul maritim Tartus era un centru vital pentru operațiunile Rusiei din Marea Mediterană, acolo aflându-se centrul logistic al flotei rusești.
Contractul de închiriere pentru portul maritim Tartus, încheiat în 2019 pentru o perioadă de 49 de ani între autoritățile siriene și compania rusă Stroytransgaz, a fost reziliat de noile autorități siriene, în ianuarie 2025.
Portul Tartus permitea Rusiei să monitorizeze activitățile NATO în Marea Mediterană și servea drept punct de lansare pentru desfășurarea Grupului Wagner în Africa. Cu Turcia restricționând accesul militar la strâmtoarea Bosfor, Tartus a oferit acces vital în Marea Mediterană, întărind prezența regională a Rusiei.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News