Financial Times: Forțele Speciale din SUA nu sunt pregătite pentru confruntări cu Rusia și China

Darius Muresan |
Data publicării:
Forțele Speciale, SUA, sursă foto: SOCOM Facebook
Forțele Speciale, SUA, sursă foto: SOCOM Facebook

Potrivit celor de la Financial Times, Forțele Speciale din SUA sunt echipate inadecvat pentru confruntări militare în domeniul tehnologiilor ultramoderne cu Rusia şi China. FT citează mai mulți experți.

Forţele speciale americane au 70.000 de membri, costuri anuale de 13 miliarde de dolari şi au suportat cea mai mare parte a sarcinilor războiului împotriva terorismului. Dar este neclar ce rol vor juca în contextul în care Pentagonul transferă trupe din Afganistan în zona Indo-Pacifică pentru a contracara ambiţiile regionale ale Chinei, mai scrie cotidianul Financial Times.

Generalul Richard Clarke, şeful Comandamentului pentru operaţiuni speciale din SUA (SOCOM), a declarat în cursul unei conferinţe de profil că Statele Unite trebuie să dezvolte noi capabilităţi pentru a putea "concura şi câştiga" în disputele cu Rusia şi China. Clarke a subliniat că SOCOM trebuie să dezvolte capabilităţi cibernetice şi să se concentreze pe campaniile de influenţă mai degrabă decât pe "misiunile de ucidere-capturare" care au caracterizat perioada sa din Afganistan după atacurile teroriste din septembrie 2001. Din SOCOM fac parte Forţele speciale navale (SEAL), Beretele Verzi şi unitatea Raiders a Marinei militare.

 

Rusia testează noi tehnologii în operțiunile din Siria

 

Oficiali din domeniul apărării afirmă că Administraţia din China a suplimentat bugetul militar şi de cercetare în scopul de a profita de vulnerabilităţile Statelor Unite, în timp ce Rusia a testat noi tehnologii în cursul operaţiunilor din Siria.

"Poate că suntem cu mult mai mult în urmă decât ştim", a afirmat colonelul Michael McGuire, director pentru operaţiuni de luptă în cadrul SOCOM, citat de Mediafax, la Conferinţa Industriei de Operaţiuni Speciale, desfăşurată online în contextul pandemiei.

"Lucrurile s-au mişcat mult mai rapid decât ne aşteptam", a explicat el, referindu-se la noile ameninţări şi menţionând erodarea avantajelor tradiţionale ale SUA la nivel aerian, spaţial şi în materie de comunicaţii. Colonelul McGuire a evidenţiat vulnerabilităţi în materie de securitate cibernetică şi utilizarea de către inamici a unor tactici de putere fină. Aceste lucruri pot "produce fisuri în alianţele noastre", a avertizat oficialul militar, pledând pentru concentrarea atenţiei pe apărare în locul atacului.

În timp ce unii analişti militari au sugerat ca Forţele speciale să asume un rol mai mare de susţinere şi să extindă operaţiunile psihologice, alţii pledează pentru dezvoltarea rapidă a unor noi tipuri de armament cu sisteme stealth şi a tehnologiilor ultramoderne.

"Pot exista sute sau mii de interacţiuni zilnic în lupta cu China. Nu suntem suficient de rapizi, suficient de dinamici, nu avem amploarea capabilităţilor pentru a face faţă acestei provocări", afirmă Chris Brose, director de strategii la Andruil, o companie de tip start-up din domeniul tehnologiilor militare care are contracte cu Forţele speciale americane. Brose avertizează că sateliţii pot fi blocaţi ori eliminaţi de pe orbită.

 

SUA și China, „lovituri reciproce pe sub masă”

 

(w670) Forțele S

Foto: Forțele Speciale, SUA, sursă foto: SOCOM Facebook

 

Dar Chris Brose nu crede că se va ajunge la un conflict militar cu China. "Cea mai mare parte a competiţiei SUA-China nu va fi de genul celui de-al treilea război mondial. Vor fi lovituri reciproce pe sub masă", subliniază Chris Brose, menţionând operaţiuni de recunoaştere, campanii de influenţă şi acte de sabotaj.

"Nu va fi ca în Abbottabad; va fi ceva foarte diferit", continuă el, referindu-se la operaţiunea din 2011 a membrilor Seal în Pakistan, pentru eliminarea lui Osama ben Laden, liderul reţelei teroriste Al-Qaida.

Trupele speciale din SUA sunt de ani întregi esenţiale pe câmpul de luptă. Dar vor întâmpina condiţii diferite în orice confruntare cu China, care a dezvoltat rachete, avioane militare, aeronave de recunoaştere şi tehnici de interceptare, factori care vor îngreuna orice plan american de a ascunde militari, transporturi şi comunicaţii.

 

China, un „inamic” aproape egal

 

Un fost comandant al Forţelor Speciale din SUA a declarat pentru FT că va fi nevoie ca operaţiunile să fie planificate fără GPS sau acces la sateliţi, care facilitează atingerea ţintelor, interceptarea comunicaţiilor şi perturbarea transmiterii informaţiilor. Vor fi necesare echipamente mai ieftine şi mai eficiente, uşor de înlocuit în cazul în care sateliţii sunt doborâţi. "Forţele speciale nu sunt pregătite pentru operaţiuni contra unui inamic aproape egal, precum China, într-o confruntare directă. Avem nevoie ca forţele speciale să găsească modalităţi de a acţiona în confruntări armate şi alte scenarii fără comunicaţii", afirmă fostul comandant, subliniind că misiunile vor trebui planificate şi efectuate "sub o supraveghere mai redusă decât în recentul război împotriva terorismului".

"Operaţiunile speciale originale necesită atribute precum ascundere, perspicacitate, capacitatea de infiltrare - atleţi de triatlon mai degrabă decât infanterişti cu muşchi şi tatuaje", subliniază fostul comandant, argumentând că aceste abilităţi vor fi mai utile în eforturile contra Chinei. Membrii Forţelor speciale americane participă deja la antrenamente de limbaj, instruind şi consiliind frecvent armatele ţărilor aliate care se confruntă cu acţiune agresive ale Chinei şi Rusiei.

Tom Mahnken, preşedintele Centrului pentru Evaluări Strategice şi Bugetare, un institut din Washington, argumentează că Forţele speciale americane trebuie să "recapete capabilităţi pentru toate tipurile" de confruntare în scopul contracarării Chinei. Totuşi, se vor confrunta cu o situaţie de "atracţie gravitaţională" faţă de actualele operaţiuni teroriste, care probabil vor rămâne prioritare, subliniază expertul.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel