Fără sprijinul SUA, retragerea trupelor ucrainene de pe front riscă să continue. ATACMS sunt "răspunsul", spune Zelenski

Cristian Soare |
Data publicării:

Forțele Armate Ucrainene ar putea fi nevoite în curând să se retragă și mai mult dacă ajutorul militar american va continua să întârzie, a declarat președintele Volodimir Zelenski, în timp ce a cerut Washingtonului să furnizeze mai multe rachete cu rază lungă de acțiune pentru că militarii ucraineni să poată lovi aerodromurile ruseşti din Peninsula Crimeea. Într-un interviu acordat Washington Post, Zelenski a declarat că armata ucraineană nu a putut să planifice operațiuni de contraofensivă, deoarece nu știe dacă va avea armele necesare pentru a le pune în practică.

,,Dacă nu faceți pași înainte pentru a pregăti o altă contraofensivă, Rusia va lua măsuri în acest sens", a spus el, adăugând: "Asta este ceea ce am învățat în timpul acestui război: Dacă nu o faci, Rusia o va face".

După o contraofensivă nereușită anul trecut a trupelor ucrainene, forțele rusești au preluat inițiativ la nivelul întregului teatru de operații pe care Ucraina o găsește din ce în ce mai greu de oprit, în mare parte din cauza lipsei de muniție.

Acest lucru a fost ilustrat în mod clar în februarie, când Rusia a cucerit Avdiivka, forțând trupele ucrainene să se retragă din oraș și să accelereze construirea de linii defensive.

"Încercăm să găsim o modalitate de a nu ne retrage", a declarat Zelenski și a adăugat că, după căderea Avdiivka, "am stabilizat situația datorită pașilor inteligenți ai armatei noastre".

Dar a avertizat că situația generală este sumbră fără un ajutor militar suplimentar.

,,Dacă nu există niciun sprijin din partea SUA, înseamnă că nu avem apărare aeriană, nu avem rachete Patriot, nu avem bruiaje pentru războiul electronic, nu avem proiectile de artilerie de 155 mm", a a precizat acesta.

,,Înseamnă că vom da înapoi, ne vom retrage, pas cu pas, în pași mici".

Pe lângă faptul că avansează pe linia frontului, forțele rusești au intensificat și atacurile cu rachete și drone asupra orașelor și infrastructurii civile din Ucraina.

Pe lângă faptul că dispune de stocuri tot mai mici de rachete pentru sistemele de apărare antiaeriană, Ucraina duce lipsă și de rachete cu rază lungă de acțiune cu care ar putea ținti bazele aeriene de unde decolează bombardierele rusești.

,,Când Rusia are rachete și noi nu avem, ei atacă cu rachete: Totul - gaz, energie, școli, fabrici, clădiri civile", a spus Zelenski, adăugând: "ATACM-300, acesta este răspunsul".

ATACMS sunt sisteme de rachete tactice cu rază lungă de acțiune. După luni de negocieri, SUA au livrat Ucrainei un număr mic de unități ATACMS, în octombrie 2023, dar acestea erau un model mai vechi, cu o rază de acțiune de 165 de kilometri.

Variante mai noi de ATACMS au o rază maximă de acțiune de aproximativ 300 de kilometri și nu au fost furnizate până acum Ucrainei.

"Când Rusia o să conştientizeze că putem distruge aceste avioane, nu va mai ataca din Crimeea", a declarat Zelenski.

"Este ca și în cazul flotei (din Marea Neagră). I-am împins din apele noastre teritoriale. Acum îi vom împinge de pe aeroporturile din Crimeea".

Zelenski a subliniat că "certurile" politice de la Washington împiedică capacitatea Ucrainei de a riposta.

"Nu mai putem pierde timpul. Ucraina nu poate fi o problemă politică între partide", a spus el, adăugând: "Dacă Ucraina cade, Putin va diviza lumea".

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel