Avioane F-16 pentru Ucraina: Olanda a stabilit o dată pentru începerea perioadei de pregătirea a piloţilor ucraineni

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Simulator de zbor pentru avion F-16. Sursa foto: CAE (Canadian Aviation Electronics).
Simulator de zbor pentru avion F-16. Sursa foto: CAE (Canadian Aviation Electronics).

Ucraina și Olanda au stabilit data la care ar urma să înceapă perioada de pregătire pentru piloții ucraineni care vor opera avioanele F-16. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a făcut acest anunţ sâmbătă, 8 iulie. Cu o zi înainte, în timpul vizitei sale în Turcia, Zelenski a avut o conversație telefonică cu prim-ministrul Țărilor de Jos, Mark Rutte.

Aceștia au avut o discuție, în special, despre instruirea ucrainenilor pe avioane de luptă occidentale.

,,Am discutat despre cooperarea în domeniul apărării și despre pregătirile pentru ''Summitul Global pentru Pace''. Au fost stabilite datele pentru începerea perioadei de pregătire a piloților ucraineni de F-16", a scris Zelenski pe Telegram, potrivit Militarnyi.

De asemenea, el a mulțumit pentru poziția fermă a Olandei față de invazia rusă.

În luna mai, în mass-media occidentala au apărut primele informaţii că Danemarca și Olanda vor conduce o ''coaliție europeană'' care ar urma să susţină în comun o perioadă de pregătire pentru piloții ucraineni care vor opera avioanele de luptă F-16.

Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainene, Iurii Ihnat, a declarat că zeci de piloți ucraineni vor fi instruiți pe avioanele de vânătoare F-16 și a prezis că instruirea ar putea dura aproximativ patru luni.

Oficialul ucrainean a adăugat că avioanele F-16 va fi operate în primul rând de piloți tineri, care au o capacitate mai bună de a învăţa să utilizeze cele mai noi tehnilogii militare.

Se preconizează că formarea piloţilor ucraineni va avea loc în întregime în Europa, dar vor fi implicați și specialiști americani.

Statele Unite au primit o solicitare din partea Danemarcei de a instrui piloții ucraineni pe avioane de luptă F-16. Reprezentantul Departamentului de Stat al SUA a declarat că potențialul transfer de avioane de luptă F-16 către Ucraina cu participarea unor țări terțe ar putea dura câteva luni.

În ceea ce privește Statele Unite, acestea nu intenționează în prezent să transfere avioane de luptă Ucrainei, dar sprijină furnizarea acestora din alte țări.

 

Pegătirea pe F-16 pentru piloţii ucraineni trebuia să înceapă în iunie, iar "programul începe să se schimbe"

 

La începutul lunii iulie, ministrul de externe Dmitro Kuleba a declarat că "una dintre țări" a promis Ucrainei că luna trecută va începe antrenarea ucrainenilor pe avioane de luptă F-16, dar din cauza unei erori de calcul, acest lucru nu s-a întâmplat.

Kuleba a recunoscut că anterior a fost încrezător că Ucraina va primi avioanele de luptă "în primele luni ale anului viitor", având în vedere că antrenamentul pentru F-16 urma să înceapă în iunie.

,,Antrenamentul nu a început în iunie. Acest lucru înseamnă că programul începe să se schimbe... Acum lucrăm cu toate părțile implicate, cu toate țările care participă la ''coaliția aviatică'', pentru a accelera acest proces cât mai mult posibil", a declarat oficialul ucrainean.

 

România devine oficial centru regional de F-16. Piloții români, ucraineni și aliați vor fi pregătiți în ţara noastră

 

Joi, 6 iulie 2023, a avut loc, la Palatul Cotroceni, ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, condusă de către Președintele României, Klaus Iohannis. În cadrul ședinței s-a decis ca România să devină centru regional pentru pregătirea piloților de F-16 Fighting Falcon, inclusiv ucraineni, o decizie majoră.

Potrivit unui comunicat oficial emis de Administrația Prezidențială către DefenseRomania, primul subiect discutat în cadrul CSAT a vizat obiectivele României la Summitul NATO, care se va desfășura la Vilnius, în perioada 11-12 iulie 2023.

La Vilnius, Președintele Klaus Iohannis va aduce din nou în prim-plan aspecte care țin de securitatea regiunii Mării Negre, așa cum a fost consacrat anul trecut la Summitul de la Madrid, tot la propunerea României”.

Totodată a fost analizată implicarea României într-un proiect nou: Centru regional pentru F-16 în țara noastră, unde vor fi antrenați piloții români și aliați, inclusiv ucraineni.

 

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel