Toate drumurile F-16 duc spre România. Țara noastră dă ca sigură construirea unui hub de F-16 pe teritoriul României

Darius Muresan |
Data publicării:
Foto: F-16 Fighting Falcon / Forțele Aeriene Române
Foto: F-16 Fighting Falcon / Forțele Aeriene Române

Deși nu avem un anunț oficial din partea NATO cu privire la construirea hub-ului de F-16 Fighting Falcon în România, hub care va deservi pregătirii piloților ucraineni dar și aliați, România dă ca sigură această informație cu impact pozitiv uriaș asupra Forțelor Aeriene Române.

În cursul lunii trecute, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby, a confirmat faptul că România va antrena piloți ucraineni pentru avioanele F-16.

John Kirby a confirmat că România și Danemarca vor antrena piloți ucraineni de F-16. Lista nu e însă bătută în cuie.

Oficialul american de la Casa Albă nu a oferit însă un calendar cu privire la programul de instruire. 

Pentru ca procedurile să fie demarate, SUA așteaptă ca aliații europeni din coaliția „F-16 pentru Ucraina” să prezinte un plan final cu privire la antrenamentul piloților.

Următoarele țări au fost de acord să înceapă instruirea ucrainenilor și formează Coaliția celor 11: Danemarca, Olanda, Belgia, Belgia, Canada, Luxemburg, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Suedia și Marea Britanie. Aceste țări au semnat un memorandum care definește condițiile derulării perioadei de pregătire.

 

Iohannis dă ca sigur hub-ul de F-16 în România

 

2. F-16, Româ... (f-16-romania_30030400.jpg)

F-16, România. Aeronavă F-16 Fighting Falcon a Forțelor Aeriene Române. Foto: MApN

În cadrul discursului avut azi cu ocazia Zilei Marinei, președintele României Klaus Iohannis a dat ca sigură construirea hub-ului de F-16 pe teritoriul țării noastre.

„România, ca membră a NATO, se bucură în prezent de cele mai solide garanții de securitate, din dubla postură a țării noastre de beneficiar și, totodată, de contribuitor important la îmbunătățirea securității regionale și euroatlantice.

În același timp, alături de ceilalți Aliați din NATO, România va continua să susțină Ucraina cât va fi necesar, în lupta sa pentru pace și libertate.

Vom oferi ca și până acum sprijin politic și practic multidimensional Kievului, atât bilateral, cât și prin contribuția la proiectele NATO dedicate Ucrainei.

Vom participa la instruirea militarilor ucraineni în cadrul misiunii de asistență militară a Uniunii Europene și vom găzdui viitorul hub regional de antrenament pentru piloții de pe aeronavele F-16, un centru care va deservi deopotrivă piloți români, Aliați și ucraineni.

În paralel, vom continua să ne coordonăm în cadrul Uniunii Europene pentru a gestiona eficient consecințele multiple ale războiului din Ucraina. Ne vom menține sprijinul pentru parcursul european al Kievului și vom pleda pentru acordarea de asistență europeană substanțială Ucrainei pe toate palierele”, a precizat președintele Klaus Iohannis în discursul său.

Decizia de a crea în România un hub de F-16 e una majoră și ar avea un impact pozitiv și pentru Forțele Aeriene Române, care vor primi în următoarea perioadă primele 32 de avioane F-16 achiziționate din Norvegia. În prezent ROAF operează o escadrilă formată din 17 avioane F-16 achiziționate din Portugalia.

Însă acest hub nu se poate realiza decât cu suportul aliaților și implicit al SUA, fiind necesar un transfer mare de tehnologie în România și investiții masive.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel