Estonia nu va ratifica tratatul privind granița cu Rusia

Eduard Pascu |
Data publicării:

Coaliția de guvernământ din Estonia a anunțat că nu va ratifica tratatul de frontieră cu Rusia, potrivit declarației președintelui Parlamentului Estoniei, Henn Polluaas, transmite paginaderusia.

„Poziția coaliției este că nu vom merge mai departe cu ratificarea tratatului de frontieră”, a spus Polluaas, citat de TASS. El a adăugat că, chiar dacă acordul de frontieră este ratificat de Duma de Stat, Estonia nu o va face.

„Fără îndoială, nu ar trebui să-l ratificăm. Dacă încheiem un nou tratat de frontieră și abandonăm acele teritorii (teritorii din componența Rusiei care, conform Tratatului de pace de la Tartu din 1920, aparțin Estoniei), acest lucru va avea consecințe juridice uriașe. În primul rând, vom anula Tratatul de pace de la Tartu. În acest sens, succesiunea noastră va fi, de asemenea, anulată, ceea ce înseamnă o schimbare automată a compoziției cetățenilor noștri. Aceasta este o cale extrem de periculoasă”, a spus politicianul.

 

Rusia susține invaliditatea tratului

 

Reamintim că la sfârșitul lunii noiembrie 2019, Henn Polluaas a declarat că Rusia a anexat aproximativ 5% din teritoriul eston și a cerut returnarea teritoriilor pentru a ratifica tratatul de frontieră. „Nu vrem niciun metru pătrat de teritoriu rusesc. Vrem doar ce-i al nostru. Rusia a anexat aproximativ cinci procente din teritoriul Estoniei”, a scris el pe pagina sa de Facebook, menționând că granița estono-rusă este determinată de Tratatul de pace de la Tartu, care se află în registrul tratatelor internaționale în vigoare al ONU.

Polluaas a reacționat astfel la declarația directorului celui de-al doilea departament european al Ministerului rus al Afacerilor Externe, Serghei Beliaev, despre invaliditatea Tratatului de pace de la Tartu. Potrivit politicianului eston, un acord de frontieră nu poate fi semnat decât după ce Rusia recunoaște termenii acordului de la Tartu.

Tratatul de pace de la Tartu a fost încheiat între Rusia sovietică și Estonia în 1920. Conform documentului, teritoriul districtului Peciora din regiunea Pskov și așa-numita Ingermanlandia estoniană (acum parte a districtului Kingisepp din regiunea Leningrad), precum și malul drept al râului Narva (acum parte a districtului Slantsevsky din regiunea Leningrad) au fost transferate Republicii Estonia. După ”eliberarea” teritoriului Estoniei de sub ocupația nazistă, aceste teritorii au fost anexate din nou de Rusia.

 

Negocieri îndelungate

 

 

În 1991, Consiliul Suprem al Republicii Estonia a declarat nule toate decretele și rezoluțiile Prezidiului Consiliului Suprem al RSS Estonia cu privire la schimbările de frontieră. Autoritățile Estoniei moderne cer revizuirea frontierei existente cu Rusia, în conformitate cu acordul din 1920.

Linia de frontieră estoniano-rusă a fost convenită în 2005 după aproape 11 ani de negocieri. Tot atunci a fost semnat un tratat de frontieră, dar după ce acesta a fost înaintat parlamentului estonian pentru ratificare, deputații au inclus în preambul o referință la Tratatul de la Tartu din 1920. În aceste condiții, Moscova și-a retras semnătura.

Negocierile privind ratificarea acordului au fost reluate la sfârșitul anului 2012. Acordul corespunzător, semnat în februarie 2014 de către miniștrii de externe estonian și rus, trebuie ratificat de către parlamentele ambelor țări pentru intrarea în vigoare.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel