Este pusă sub semnul întrebării o parte semnificativă din ajutorul militar german pentru Ucraina de anul viitor

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Militar din Armata germană / Foto: Bundeswehr, Jane Schmidt
Militar din Armata germană / Foto: Bundeswehr, Jane Schmidt

Din proiectul de buget pe 2024 lipsesc peste cinci miliarde de euro pentru ajutorul militar destinat Ucrainei, precizează Bild care citează un document intern al Ministerului german al Apărării. Dacă nu este cumva o eroare de comunicare între ministerul german de finanțe și cel al apărării, situația este una cel puțin îngrijorătoare, având în vedere valoarea ajutorului de până acum. Potrivit guvernului federal, în acest an ajutorul militar german pentru Ucraina este de aproximativ 5,2 miliarde de euro, iar în 2022 a fost de 2 miliarde.

Ministrul federal de finanțe, Christian Lindner, a acordat mult prea puțini bani pentru Ucraina în următorul buget, precizează Bild. Lindner a alocat doar 4 miliarde de euro pentru armata ucraineană în 2024.

Într-un document confidențial (disponibil exclusiv Bild), Ministerul german al Apărării (BMVg) calculează că această sumă este aproape în totalitate bugetată.

- 3,1 miliarde sunt legate pentru măsuri care au fost deja promise.

- 770 de milioane sunt rezervate Ministerului de Externe și ajutoarelor acestuia.

- În 2024, vor rămâne doar 120 de milioane pentru noi proiecte militare.

Dar nevoia este mult mai mare. Comandamentul special pentru Ucraina din BMVg așteaptă cereri suplimentare de la Kiev în valoare de 5,22 miliarde de euro, astfel încât Ucraina să poată rezista împotriva atacatorului rus.

Ministerul enumeră pentru ce ar trebui să fie mai mulți bani:

- 880 milioane pentru apărarea antiaeriană,

- 675 milioane pentru vehicule blindate de luptă,

- 390 de milioane pentru abilități genistice,

- 935 milioane pentru echipamente de protecție,

- 2,34 miliarde pentru anduranță (reparații, piese de schimb, logistică).

De asemenea, nu sunt incluse în buget 525 de milioane de euro pentru înlocuirea materialului Bundeswehr care a fost predat.

Bugetul pentru 2024 va fi aprobat definitiv la mijlocul lunii noiembrie și până atunci vor fi încă negocieri dure. Marea promisiune a Germaniei față de Ucraina - „atâta timp cât aveți nevoie de ajutor în războiul defensiv împotriva Rusiei, vă vom ajuta”, pare să fie în pericol.

Andreas Schwarz, responsabil pentru bugetul apărării în cadrul comisiei de buget, către Bild:

„Trebuie să ne ținem de cuvânt. Nu trebuie să fie cazul să rămânem fără fonduri financiare atunci când vine vorba de ajutorul acordat Ucrainei anul viitor. Ministrul de Finanțe, Lindner, are datoria de a oferi miliarde suplimentare pentru ajutor Ucrainei până când bugetul va fi adoptat în sfârșit. Ucraina trebuie să se poată baza pe promisiunile Germaniei.

Comentariul autorului: Situația bugetului de apărare al Germaniei evidențiază o problemă mai complicată și poate mai gravă decât pare la prima vedere, deoarece suplimentarea cu 5,22 miliarde de euro a cheltuielilor militare nu ar trebui să reprezinte ceva îngrijorător pentru Germania care, pe 2023, are un buget total de 445 de miliarde de euro, din care apărarea a primit aproape 52 de miliarde (11,62%).

Este probabil/posibil, ca Germania, chiar dacă ar avea banii respectivi, să nu poată produce sau să nu aibă de unde să procure echipamentele militare respective necesare Ucrainei.

Teoria economică de bază spune că Frontiera Posibilităților de Producție (FPP) a unei țări reprezintă combinația optimă de bunuri pe care le poate produce economia ei. În același timp, FPP este un maxim absolut a ceea ce produce economia unei țari. Poate fabrica în plus ceva anume – de exemplu articole de apărare, dar în detrimentul altor categorii de articole a căror producție trebuie redusă pentru că nu există resursele necesare.

Depășirea acestei frontiere (FPP) se face prin creșterea capacităților de producție, iar acest lucru nu se poate face peste noapte indiferent de câți bani se dispune, deoarece presupune procurarea de mai multe materii prime, construcția de noi facilități de producție, noi resurse umane pregătite etc. În acest context, se remarcă faptul că Germania deja a externalizat în Polonia și Lituania repararea tancurilor Leopard deteriorate pe frontul din Ucraina, iar Rheinmetall a cumpărat o fabrică de muniție în Spania.

La nivelul Uniunii Europene și a Occidentului în general există încă resurse neîntrebuințate sau insuficient/ineficient folosite, dar va fi nevoie de ceva timp pentru punerea lor în valoare. Marea întrebare este cât de mult se poate accelera acest lucru, deoarece dacă axa Rusia – China – Iran o face mai repede, este într-adevăr o problemă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel