Emiratele Arabe Unite și-au anunțat retragerea dintr-o coaliție navală condusă de americani din Golf

Nicolae Iordan |
Data actualizării: | Data publicării:

Emiratele Arabe Unite au declarat pe 31 mai că s-au retras, în urmă cu două luni, dintr-un parteneriat maritim condus de SUA în Orientul Mijlociu, după ce au evaluat cooperarea în materie de securitate.

Ministerul Afacerilor Externe de la Abu Dhabi a precizat: "Ca urmare a evaluării noastre continue a cooperării eficiente în materie de securitate cu toți partenerii, Emiratele Arabe Unite s-au retras în urmă cu două luni din participarea la Forțele Maritime Combinate", referindu-se la forțele maritime internaționale comune.

Ministerul a refuzat să comenteze această decizie, deși Marina SUA a exclus problema retragerii Emiratelor Arabe Unite din forțele maritime internaționale comune.

Un purtător de cuvânt al Flotei a V-a a Statelor Unite a declarat pentru Al-Hurra TV: "EAU reprezintă încă un partener în Forțele Maritime Combinate... și nu vorbim despre dimensiunea și nivelul contribuției țărilor partenere la aceste forțe".

Pe site-ului web al Forțelor Maritime Combinate, Emiratele Arabe Unite figurează încă printre membrii acestui parteneriat maritim condus de Washington.

Potrivit site-ului, forțele comune sunt considerate o alianță "flexibilă" care nu necesită un anumit nivel de participare din partea niciunui stat membru. Contribuțiile fiecărei țări variază în funcție de capacitatea sa de a contribui cu active și de disponibilitatea de moment a acestora.

Contribuțiile pot varia de la furnizarea unui ofițer de legătură la sediul din capitala Bahrainului, Manama, până la desfășurarea de nave de război sau avioane de recunoaștere navală.

Cele 38 de națiuni care alcătuiesc aceste forțe nu sunt legate de vreun mandat politic sau militar fix. De asemenea, forțele pot apela la navele de război care nu sunt alocate coaliției pentru a oferi sprijinul necesar, deoarece navei de război i se permite să ofere asistență în timp ce simultan desfășoară și alte misiuni naționale.

Ministerul Afacerilor Externe din Emiratele Arabe Unite a declarat că Abu Dhabi "își continuă angajamentul de a asigura siguranța navigației în mările sale într-un mod responsabil, în conformitate cu dreptul internațional".

Declarația precizează că Emiratele Arabe Unite resping "caracterizările false" ale discuțiilor sale cu Statele Unite privind securitatea maritimă, ca răspuns la relatările mass media.

Analistul politic emiratez, Muhammad Taqi, a afirmat că declarația EAU a venit ca răspuns la un material din Wall Street Journal, care "a denaturat" realitatea privind "depunerea unor plângeri și exercitarea presiunii” din partea EAU, a afirmat Taqi.

Wall Street Journal a relatat, citând surse din SUA și Golf, că Emiratele Arabe Unite au fost "dezamăgite" de lipsa de răspuns a SUA la recenta confiscare de către Iran a petrolierelor.

Ziarul a relatat că Abu Dhabi-ul a "presat" Washingtonul pentru "a lua măsuri mai puternice pentru a descuraja Iranul după ce a confiscat două petroliere în Golful Oman în ultimele săptămâni".

Reamintim că Iranul a confiscat două petroliere în apele internaționale ale Golfului pe 27 aprilie și 3 mai, primul transportând țiței kuweitian către Houston pentru Chevron, în timp ce al doilea petrolier trecea din portul Dubai către Fujairah prin strâmtoarea Ormuz.

Pe de altă parte, oficialii americani au recunoscut că au subestimat amenințarea percepută de emiratezi, dar, cu toate acestea, au subliniat că utilizarea sistemelor de apărare antiaeriană americane pentru a doborî rachetele Houthi care au fost trase spre Abu Dhabi, constituie o dovadă a angajamentelor lor de securitate.

În acest context, Taqi a subliniat că EAU sunt un stat suveran și au capacitatea deplină de a-și proteja securitatea națională, inclusiv apele teritoriale, fără a solicita ajutorul vreunui aliat.

Acesta a declarat că articolul de presă și declarația emirată indică existența unei disparități între Abu Dhabi și Washington, care poate fi cauzată de viziunea EAU asupra dosarelor regionale, care nu e în concordanță cu cea americană.

Criza vine în momentul în care Statele Unite își presează aliații cheie să respecte sancțiunile impuse Rusiei. La sfârșitul lunii mai, oficiali ai Departamentului de Stat au vizitat țara din Golf pentru a avertiza băncile locale și autoritățile financiare despre riscurile gestionării tranzacțiilor rusești care ar putea încălca sancțiunile impuse după invadarea Ucrainei de către Moscova, au declarat oficialii americani.

Oficialii americani au avertizat în mod repetat Emiratele Arabe Unite să nu ajute Moscova să evite sancțiunile, deoarece “rușii se îngrămădesc în Dubai pentru a face comerț cu petrol, pentru a cumpăra proprietăți imobiliare și, uneori, pentru a cumpăra drone civile care sunt folosite în conflict.”

Statele Unite și Uniunea Europeană au impus sancțiuni companiilor din EAU care facilitează comerțul cu petrol rusesc și furnizează echipament militar cu dublă utilizare bazei industriale a Moscovei.

Între timp, Statele Unite au fost, de asemenea, din ce în ce mai precaute față de relațiile înfloritoare ale Emiratelor Arabe Unite cu China.

 

 

Forțele Maritime Combinate (CMF)

 

Forțele Maritime Combinate reprezintă un parteneriat maritim multinațional care își propune să mențină ordinea internațională bazată pe reguli prin combaterea actorilor ilegali nestatali în marea liberă, în special în în Marea Roșie și Golful Persic.

La parteneriatul al cărui comandament are sediul la Baza Navală a SUA din Bahrain participă 38 de țări, după cum urmează ​​Australia, Bahrain, Belgia, Brazilia, Canada, Danemarca, Djibouti, Egipt, Franța, Germania, Grecia, India, Irak, Italia, Japonia, Iordania, Kenya, Coreea de Sud, Kuweit, Malaezia, Olanda, Noua Zeelandă, Norvegia, Oman, Pakistan, Filipine, Portugalia, Qatar, Arabia Saudită, Seychelles, Singapore, Spania, Thailanda, Turcia, Yemen, Regatul Unit, Statele Unite și Emiratele care și-au anunțat retragerea.

Forțele Maritime Combinate sunt conduse de comandantul Comandamentului Central al Forțelor Navale SUA (NAVCENT) și al Flotei a V-a a Marinei SUA și sunt formate din cinci grupuri operative comune: CTF 150 (Operații de securitate maritimă în afara apelor Golfului), CTF 151 (Anti-piraterie), CTF 152 (Operații de securitate maritimă în apele Golfului), CTF 153 (Securitatea Maritimă a Mării Roșii) și CTF 154 (Instruire în domeniul securității maritime).

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel