Elveția, în fața unui pas istoric: Reexportul armelor către țările aflate în război, o decizie care merge ”în prelungiri”, după un vot pozitiv în Camera superioară a Parlamentului

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Consiliul Cantoanelor Elvețiene (Camera superioară a Pralamentului elvețian) a decis că reexportul de arme elvețiene către țările implicate în conflicte militare nu contravine conceptului de neutralitate a țării și ar trebui permis în anumite condiții.

Consiliul Statelor din Elveția a aprobat un amendament care va permite reexportul de arme în Ucraina, notează agenția turcă de presă Anadolu, care citează un comunicat al camerei superioare a Parlamentului elvețian.

22 de senatori au votat în favoarea deciziei, 17 au votat împotrivă, iar 4 s-au abținut.

Potrivit declarației Consiliului Statelor, țările cumpărătoare de arme elvețiene vor trebui în continuare să semneze o declarație de interzicere a reexportului, dar durata acesteia poate fi limitată la cinci ani. Reexporturile ar fi permise doar către „țări de destinație care nu încalcă drepturile omului și nu folosesc arme împotriva populației civile”.

 

Ambele camere trebuie să vină cu aceeași decizie

 

Totuși, decizia Consiliului Statelor (Senatul Elveției) nu reprezintă decât un pas către o viitoare deblocare a livrărilor de arme către Ucraina. La 1 iunie, Consiliul Național Elvețian (camera inferioară a Parlamentului) a votat împotriva propunerii de reexport a armelor către state aflate în conflict armat.

Potrivit legislației elvețiene, deciziile Parlamentului sunt definitive numai dacă Consiliul Național și Consiliul Statelor ajung la aceeași concluzie. În caz contrar, cele două camere trebuie să urmeze ”procedura de soluționare a diferendelor”, în încercarea de a ajunge la un acord. 

Dacă Elveția își va schimba abordarea, state precum Germania, Spania și Danemarca sau Olanda ar avea undă verde să cumpere tehnică militară din Elveția pentru a o recondiționa și trimite în Ucraina.

***

De la invazia rusă a Ucrainei, mai multe țări s-au apropiat de Elveția, cerând permisiunea de a reexporta arme elvețiene din arsenalul lor la Kiev.

De exemplu, Germania dorea să furnizeze Ucrainei muniție pentru sistemele antiaeriene Gepard și muniție pentru mitralieră. Danemarca a abordat Berna pentru a solicita permisiunea de a furniza Ucrainei transportoare blindate Piranha III. Cu toate acestea, Elveția a respins ambele cereri, ceea ce a atras critici internaționale.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel