Elicopterul Mi-24 al Forțelor Aeriene Ruse, doborât în Armenia cu un MANPADS rusesc? (Foto/Video)

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV

În cursul zilei de ieri poate cea mai importantă informaţie apărută în publicaţiile militare de specialitate, şi nu numai, a fost despre doborârea unui elicopter Mi-24 al Forțelor Aeriene Ruse, la granița dintre Armenia și Azerbaidjan, de către militarii azeri care se luptă cu cei armeni în regiunea Nagorno-Karabakh.

Ministerul rus al Apărării a anunțat, în cursul zilei de ieri, printr-un comunicat de presă, că armata azeră a doborât, la granița dintre Armenia și Azerbaidjan, un elicopter Mi-24 aparținând Forțelor Aeriene Ruse. 

Momentul în care licopterul Mi-24

Elicopterul rus Mi-24 a fost doborât de un sistem portabil de rachete aeriene (MANPADS) în apropierea regiunii arme Yeraskh, care este aproape de granița cu Azerbaidjanul, a mai precizat ulterior ministerul rus al Apărării, fără a menţiona numele sistemului.

Elicopterul rus a fost doborât în jurul orei locale 18.30 (14.30 GMT) în timp ce însoţea o coloană de vehicule de la bază militară rusă 102 Gyumri din Armenia. Ulterior, Suren Sarumyan, un reprezentant al forțelor armate din Nagorno-Karabakh, a declarat pentru Sputnik Armenia că racheta a fost lansată din regiunea Nakhichivan din Azerbaidjan.

 

Azerbaidjanul recunoaște că a doborât elicopterul rus, dar spune că a făcut-o din greșeală

 

Dar partea interesantă a acestui incident este că elicopterul Mi-24 al Forțelor Aeriene Ruse a fost doborât, cel mai probabil, cu un MANPADS de provenienţă rusească. Am ajuns la acesta concluzie ţinând cont de mai multe aspecte: 

1. De la reaprinderea conflictului din Nagorno-Karabakh, pe 27 septembrie, militarii azeri au publicat pe Twitter numeroase materiale foto şi informaţii în care menţionau că folosesc Igla – un sistem portabil de rachete aeriene (MANPADS) produs din 1981 şi până în prezent – pentru a lovi anumite tipuri de aparate de zbor ale armatei armene.

2. Forţele militare azere deţin mai multe sute de lansatoare Igla-S pe care le-au achiziţionat din Rusia, asta pentru că Moscova a vandut ani la rând arme şi muniţie, atât către Armenia, cât şi către Azerbaidjan. Inclusiv partea Armeană deţine acest tip de MANPADS, cât şi alte versiuni mai vechi. În anul 2018 apărarea aeriană azeră  a efectuat un exerciţiu militar în care s-au folosit în mod special sisteme Igla. Mai multe detalii, cât şi un material video pot fi găsite aici.

9K38 Igla (numele de raport NATO: SA-18 Grouse) este un sistem portabil de rachete aeriene (MANPADS) produse de la începutul anilor ’80 şi până în prezent, cea mai nouă versiune a acestuia este 9K338 Igla-S ( SA-24 Grinch ). O rachetă trasă dintr-un sistem Igla-S are o rază de acţiune de 6 km şi poate dobora ţinte aflate până la înălţimea maximă de 3,5 km. Cu alte cuvinte, elicopterul Mi-24 al Forțelor Aeriene Ruse a fost doborât folosindu-se tot tehnică militară rusească.

După cum precizam la început, ca o ironie a sorții, fix acum patru ani, pe 12 noiembrie 2014, Armenia pierderea un elicopter Mi-24, doborât tot de azeri, tot ca partea a conflictului din Nagorno-Karabah şi tot cu un MANPADS Igla de provenienţă rusească. La bordul elicopterului se aflau trei persoane, într-un zbor de antrenament.

La momentul respectiv, Azerbaidjanul a confirmat că a doborât un elicopter Mi-24, însă a declarat că era un aparat de zbor armean care intenţiona să atace soldaţii azeri aflaţi lângă linia de contact intens păzită din jurul Nagorno-Karabah.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel