Egiptul, Iordania și Irakul urmăresc să implementeze proiectul energetic "Noul Levant"

Nicolae Iordan |
Data actualizării: | Data publicării:

Pe 27 iunie 2021, la Bagdad, a avut loc cel de-al patrulea summit între liderii Iordaniei, Egiptului și Irakului, desfășurat în cadrul unui mecanism de cooperare lansat la Cairo în martie 2019.

A fost pentru prima dată când un șef de stat egiptean a vizitat Irakul, după invazia Kuweitului din august 1990 de către Saddam Hussein, un eveniment care a afectat relațiile dintre Cairo și Bagdad, dar care s-au îmbunătățit în ultimii ani.

Statele Unite au salutat vizita lui Abdel Fattah al-Sisi, definită ca "istorică", și summitul dintre cele trei țări, care ar putea contribui la consolidarea stabilității regionale.

Proiectul "Noul Levant" s-a aflat în fruntea agendei summitului tripartit, la care au participat președintele egiptean Abdel Fattah Al-Sisi, regele iordanian, Abdullah II, și primul ministru irakian, Mustafa Al-Kadhimi.

Proiectul își propune ca petrolul irakian să fie lichefiat în Egipt, Irakul să beneficieze de energie electrică, iar Iordania de ambele servicii.

Comentatorii și analiștii proiectului susțin că Iranul și țările occidentale sunt împotriva "Noului Levant". Aceștia sunt de părere că există o luptă acerbă între guvernul irakian și Iran, iar încercarea de lovitură de stat din Iordania a fost legată printre altele de acest proiect uriaș.

 

Colaborare extinsă tripartită

 

În declarația finală, cei trei lideri au subliniat că părțile au ajuns la o serie de acorduri pe probleme politice, economice, comerciale și de securitate.

Bagdadul, Ammanul și Cairo au convenit să-și coordoneze colaborarea în probleme de securitate și informații, pentru a combate terorismul, criminalitatea organizată și cibernetică și traficul de droguri. Cele trei țări își propun să facă schimb de expertiză, astfel încât să împiedice pe cei care susțin terorismul, cu finanțare sau prin furnizarea de adăposturi sigure și platforme media.

În ceea ce privește problema israeliano-palestiniană, aceștia au reiterat necesitatea depunerii de eforturi pentru a realiza o pace justă, care să satisfacă toate drepturile legitime ale poporului palestinian, inclusiv un stat independent conform granițelor din 1967, cu capitala în Ierusalimul de Est, în conformitate cu dreptul internațional și rezoluțiile de legitimitate internațională.

Printre problemele abordate s-au numărat cele referitoare la Siria, Yemen și Libia. Aceștia au subliniat necesitatea unei soluții politice la criza siriană, bazată pe Rezoluția 2245 a Consiliului de Securitate, "care păstrează securitatea, stabilitatea și coeziunea Siriei și oferă condiții favorabile pentru întoarcerea voluntară a refugiaților". Referitor la conflictul civil din Yemen, cele trei țări și-au exprimat sprijinul pentru o soluție politică care să garanteze securitatea și stabilitatea. În ceea ce privește dosarul libian, aceștia au salutat formarea autorităților executive provizorii, dar au subliniat necesitatea eliminării forțelor străine și a mercenarilor din țara nord-africană.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel