După ce a doborât peste 120 de UAV-uri rusești în Donbas, Ucraina observă că acestea sunt tot mai neperformante (Video)

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:
Dronă rusească Orlan 10
Dronă rusească Orlan 10

Potrivit Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării din Ucraina, cunoscută sub sigla GUR, de-a lungul desfășurării conflictului din Donbas militarii ucraineni au reușit să obțină “ca trofee” aproape toate tipurile și modelele de UAV-uri rusești, toate fiind “dezasamblate și studiate cu atenție”.

În materialul video difuzat ieri, 10 octombrie, pe programul TV al televiziunii militare din Ucraina "ProVisko", se precizează că peste 120 de vehicule aeriene fără pilot rusești au fost doborâte de armata ucraineană în Donbas, de la începutul ostilităților.

2. -imagine fara descriere- (6d1222f2_57bb_418c_8f9d_dc645d5c7610_51853300.jpg)

Printre “trofee” se numără vehiculele aeriene fără pilot rusești „Orlan-10”, „Dozor”, „Eleron-3SV”, „Granat-1”, „Granat-2”, „Granat-3”, „Granat-4” („Border-20”), „Tachyon”, „Outpost” (Searcher Mk II) și „Zastava” (Bird Eye 400).

Youtube video image

Statisticile militarilor ucraineni arată că 45% dintre drone au fost doborâte cu sistemele de apărare antiaeriană, 40% cu arme de calibru mic, iar restul de 15% au fost capturate cu ajutorul sistemelor de război electronic (EW) sau datorită defecțiunilor tehnice de producție ale acestora.

Potrivit materialului difuzat, una dintre concluziile rezultate în urma studierii dronelor doborâte este  că Federația Rusă a fost forțată să înlocuiască componentele străine folosite în realizarea dronelor cu cele de producție proprie, de calitate inferioară, utilizate pe scară largă în producția comercială, ceea ce afectează caracteristicile tactice și tehnice și reduce fiabilitatea acestor dispozitive.

Comentariul autorului: De regulă, acest gen de afirmații, făcute de una dintre părțile aflate în conflict în detrimentul celeilalte, se înscriu în categoria acțiunilor de război informațional și trebuie tratate cu reținere.

Cert este însă că, datorită sancțiunilor occidentale aplicate ca urmare a agresiunilor Rusiei față de Ucraina, accesul producătorilor de tehnică militară din Rusia la tehnologia performantă din vest a fost progresiv limitat. Deși specialiștii ruși se străduiesc să țină pasul cu rezultatele avansate obținute la nivel internațional, în domeniul dronelor de luptă aceștia au luat startul cu o întârziere de aproximativ 10 ani, iar acest lucru face ca dronele rusești să fie încă dependente de tehnologia vestică.

3. -imagine fara descriere- (a8ae28c8_620e_4afe_a191_167e99473ee3_68441200.jpg)

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel