Dronele Grey Eagle MQ-1C dotate cu rachete Hellfire ar putea ajunge în Ucraina, dar într-o versiune modificată de SUA

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
MQ-1 Grey Eagle, sursă foto: General Atomics
MQ-1 Grey Eagle, sursă foto: General Atomics

Sectorul de apărare al SUA are în vedere modificarea dronei Grey Eagle MQ-1C pentru a elimina riscul ca tehnologia secretă, aflată în dotarea aeronavei, să pice în mâinile forțelor ruse.

În urma modificărilor, drona va putea fi transferată în Ucraina, așa cum au solicitat, cu multe luni înainte, militarii ucraineni.

Dronele Grey Eagle ar oferi Ucrainei o putere de foc substanțială, dar mai ales precisă. Rămâne de văzut dacă, prin modificările efectuate de americani, Grey Eagle va oferi și capacități extinse de colectare a informațiilor de pe câmpul de luptă.

Dronele Grey Eagle MQ-1C pot fi echipate cu rachete Hellire. O dronă poate transporta patru astfel de rachete și poate zbura la o altitudine de peste 8 kilometri timp de aproape 30 de ore.

Oficialii de la Washingtonul au refuzat în mod repetat să trimită astfel de drone pe frontul din Ucraina, explicând că drona conține echipamente radio și informații de înaltă tehnologie, care, dacă ajung în Rusia, ar putea reprezenta o amenințare pentru securitatea Statelor Unite.

 

SUA vor să modifice dronele Grey Eagle MQ-1C înainte de a le livra Ucrainei

 

În prezent, conform surselor CNN, SUA iau în calcul posibilitatea de a elimina cele mai secrete tehnologii, astfel încât livrarea dronei Grey Eagle să nu prezinte riscuri suplimentare.

„Există ajustări și eliminări tehnice care pot fi făcute acestora, care ar putea face posibilă (livrarea dronelor) în viitorul apropiat”, a spus un oficial al Congresului. „Dar aceste lucruri necesită timp și sunt destul de complexe”, a spus interlocutorul canalului TV american.

Discuțiile despre transferul lui Grey Eagle sunt în desfășurare și nici partea ucraineană, nici cea americană nu a exclus vreo opțiune. "Sunt printre cele mai bune de pe piață. Sunt într-adevăr drone extrem de sofisticate", a declarat un interlocutor CNN.

Pe tot parcursul războiului, SUA a fost reticentă în a oferi Ucrainei echipamente foarte avansate și cu rază mai lungă de acțiune, cum ar fi rachete ATACMS, gest care ar putea fi văzută de Moscova ca o escaladare semnificativă a conflictului.

Descarcă-ți aplicația DefenseRomania. O poți instala de aici:  Android (Magazin Play)    iOS (App Store)

Totuși, în cazul Grey Eagle, îngrijorarea este mai puțin legată de escaladare, cât de securitatea tehnologică: mai exact e vorba de riscul ca dronele să fie doborâte în Ucraina și să fie recuperate de ruși, explică un oficial american.

Ucraina folosește mai multe tipuri de UAV cu rază scurtă de acțiune împotriva forțelor ruse. Acestea includ AeroVironment RQ-20 Puma AE și Bayraktar-TB2 turcesc.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel