Două bombardiere strategice rusești de tip Tu-160 au patrulat deasupra apelor neutre ale Mării Barents și Mării Norvegiei

Ionel Copcea |
Data publicării:
Bombardiere strategice de tip Tu-160 aparținând Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse.
Bombardiere strategice de tip Tu-160 aparținând Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse.

Ministerul rus al Apărării a anunțat, pe 26.04.2023, că două bombardiere strategice de tip Tu-160 au efectuat un zbor de mai multe ore deasupra Mării Barents și Mării Norvegiei.

,,Două bombardiere strategice Tu-160 din cadrul Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse au efectuat un zbor planificat în spațiul aerian situat deasupra apelor neutre ale Mării Barents și Mării Norvegiei. Durata zborului a fost de peste 14 ore”, se arată într-un comunicat de presă al ministerului preluat de agenția Interfax.

,,Toate zborurile avioanelor din cadrul Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse se desfășoară în strictă conformitate cu regulile internaționale de întrebuințare a spațiului aerian”, au precizat reprezentanții ministerului.

Potrivit declarațiilor militarilor ruși, bombardierele Tu-160 au fost escortate de avioane de vânătoare de tip MiG-31 aparținând armatei de forțe aeriene și apărare antiaeriană a Flotei de Nord.

,,În timpul zborurilor, echipajele avioanelor din cadrul Aviației cu rază lungă de acțiune au fost realimentate în aer, pe timp de zi și de noapte, de la avioane-cisternă de tip Il-78”, se mai arată în comunicatul de presă al Ministerului rus al Apărării.

,,Piloții Aviației cu rază lungă de acțiune efectuează în mod regulat zboruri deasupra apelor neutre ale Oceanului Arctic, Oceanului Atlantic de Nord, Mării Negre, Mării Baltice, precum și Oceanului Pacific”, au concluzionat reprezentanții ministerului.

Bombardierele strategice Tu-160 și Tu-95MS, precum și bombardierele cu rază lungă de acțiune Tu-22M3 fac parte din compunerea Aviației cu rază lungă de acțiune (Aviația Strategică). Acestea reprezintă componenta aeriană a Triadei Nucleare a Federației Ruse, dar pot efectua și atacuri cu muniție convențională asupra adversarului, inclusiv cu rachete de croazieră.

Comentariul autorului: Postul de televiziune Zvezda al Ministerului rus al Apărării a prezentat un material video cu misiunea îndeplinită de bombardierele strategice rusești. Din analiza acestuia rezultă faptul că zborul de patrulare a fost efectuat cu aeronavele Ivan Yarygin (număr de înregistrare RF-94112, număr de bord 04 roșu) și Vasili Reshetnikov (număr de înregistrare RF-94102, număr de bord 02 roșu).

În înregistrarea prezentată de militarii ruși apare și o a treia aeronavă de tip Tu-160, respectiv Vladimir Sudets (număr de înregistrare RF-94108, număr de bord 15 roșu). Probabil că aceasta a fost menținută în rezervă și a evoluat în nordul Federației Ruse, asigurând legătura dintre bombardierele aflate în patrulare și conducerea Aviației cu rază lungă deacțiune.

Bombardierele strategice de tip Tu-160 aparțin Regimentului 121 Aviație de Bombardament din cadrul Diviziei 22 Aviație de Bombardament - Engels a Aviației cu rază lungă de acțiune. În dotarea regimentului se află 16 avioane Tu-160. O parte dintre acestea sunt supuse unui proces de modernizare profundă, urmând să fie aduse la versiunea Tu-160M. În paralel, partea rusă a reluat și producerea de la zero a unor avioane noi de tip Tu-160M, în baza unui contract pentru 10 aeronave încheiat între Ministerul rus al Apărării și Întreprinderea de aviație din Kazan.   

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel