Purtătorul de cuvânt al AFRICOM, colonelul Christopher P. Karns, a confirmat pentru publicaţia VOA că procesul de retragere al trupelor americane din Somalia a fost finalizat înainte de termenul limită stabilit printr-o directivă data de preşedintele în exerciţiu al Statelor Unite, Donald Trump, în decembrie anul trecut, prin care s-a dispus retragerea trupelor până la jumătatea lunii ianuarie.
Personalul SUA a instruit și a sprijinit forțele somaleze, inclusiv forțele sale speciale, în operațiuni de combatere a terorismului. Acești militari for fi mutaţi în alte țări africane, cum ar fi Kenya și Djibouti.
Numărul personalului militar american din Somalia a variat între 650 la 800 de persoane. Trupele SUA au sprijinit și au antrenat o unitate de elită somaleză, cunoscută sub numele de brigadă „fulger” Danab.
Colonelul Christopher P. Karns a precizat că o prezență americană „foarte limitată” rămâne în Somalia.
Unii experți au avertizat că retragerea a aproximativ 700 de militari americani din Somalia este o decizie greşită şi are loc într-un moment de insecuritate pentru această țară, deoarece gruparea teroristă al-Shabab, care are legături cu Al-Qaida, își îmbunătățește abilitățile și continuă să atace ținte militare și civile chiar în capitala Mogadishu.
Retragerea are loc cu mai puțin de o lună înainte ca Somalia să organizeze alegeri naționale.
În decembrie 2020, preşedintele în exerciţiu al Statelor Unite, Donald Trump, a ordonat retragerea "majorităţii" trupelor americane din Somalia "până la începutul anului 2021", adică înainte de încheierea mandatului său.
,,O partea a forţelor vor putea fi redesfăşurate în afara Africii de Est. Cu toate acestea, restul forţelor vor fi repoziţionate din Somalia spre ţările vecine cu scopul de a permite operaţiuni transfrontaliere ale Statelor Unite şi forţelor partenere, pentru menţinerea presiunii asupra organizaţiilor extremiste violente", a declarat Departamentul american Apărării într-un comunicat, la momentul respectiv.
Circa 700 de soldaţi ai forţelor speciale americane pregătesc şi consiliază armata somaleză în această ţară din Cornul Africii împotriva jihadiştilor din Al-Shebab, afiliaţi organizaţiei Al-Qaeda.
"Statele Unite nu se retrag şi nici nu se dezangajează din Africa", a dat asigurări Pentagonul, potrivit Agerpres.
"Vom continua să slăbim organizaţiile extremiste violente ce pot ameninţa teritoriul nostru", a adăugat documentul, subliniind că va fi "conservată capacitatea de a efectua operaţiuni antiteroriste ţintite în Somalia".
De asemenea, Washingtonul s-a angajat să-şi continue activităţile de strângere a informaţiilor la faţa locului.
Aceste anunţuri răspund dorinţei exprimate de Donald Trump de a dezangaja US Army din principalele teatre de operaţiuni externe şi de "a pune capăt războaielor fără sfârşit" ale Americii, la unison cu o bună parte a opiniei publice.
După victoria democratului Joe Biden la prezidenţialele din noiembrie, liderul de la Casa Albă, care nu şi-a recunoscut înfrângerea, încearcă să accelereze retragerea din mai multe ţări, în special din Afganistan şi Irak, înainte de încheierea mandatului la 20 ianuarie.