Dogfight între F-16 și Su-30 în spațiul aerian al Taiwanului

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Su-30 China, sursă foto: Ministerul Apărării de la Beijing
Su-30 China, sursă foto: Ministerul Apărării de la Beijing

Potrivit mai multor informații o confruntare între aeronave F-16 și un Su-30 a avut loc în Zona de Identificare a Apărării Aeriene (ADIZ) a Taiwanului.

Este vorba despre un Su-30 care aparține Chinei și care a fost implicat în manevre aeriene împotriva F-16 aparținând Taiwanului.

Totul s-a petrecut în contextul numeroaselor provocări împotriva Taiwanului la care Beijingul a apelat în ultimul timp. Incidentul este raportat de Taiwan News și preluat de mai multe agenții, inclusiv Eurasian Times.

Incidentul a avut loc pe data de 10 septembrie, când China a violat de mai multe ori spațiul aerian al Taiwanului, în contextul în care la Taipei se aflau în vizită oficiali din Japonia şi SUA, printre care subsecretarul de stat american Keith Krach, oficialul cu rangul cel mai înalt de la Washington care a ajuns în Taiwan în ultimele decenii.

În acel moment, la fel precum în precedentele provocări, Taiwanul a ridicat aeronave F-16 pentru a intercepta aeronavele Chinei.

 

2 contra 1 - F-16 vs. Su-30

 

Într-un interviu acordat presei din Taiwan, un pilot taiwanez în rezervă a precizat că la data de 10 septembrie două aeronave F-16 ale Taiwanului s-au apropiat pentru a intercepta un Y-8 chinez al Armatei de Eliberare a Poporului care a intrat în zona de identificare a Apărării Aeriene.

Potrivit acestuia, aeronava chineză era escortată de un Su-30MKK care zbura la o altitudine mai mare și care ulterior a coborât pentru a intercepta la rândul ei o aeronavă F-16. 

Avioanele F-16 ar fi urcat și ele la o altitudine mai mare și s-au angajat în manevre aeriene cu aeronava Su-30 a Forțelor Aeriene Chineze, conform pilotului taiwanez. Dată fiind și superioritatea numerică, Su-30 a fost depășit, fiind nevoit să se retragă, mai precizează sursa citată.

Subliniem că incidentul nu a fost încă nici confirmat, dar nici infirmat de ministerele Apărării de la Beijing sau Taipei.

Taiwanul și China s-au despărțit în 1949, când forțele naționaliste conduse de Chiang Kai-Shek au fost nevoite să se retragă pe insula Taiwan, în urma înfrângerii în fața forțelor comuniste conduse de Mao. Astfel, aproape de sfârșitul războiului civil chinez din 1949, Partidul Comunist Chinez a înființat Republica Populară Chineză, răsturnând guvernul naționalist pe continentul chinez.

De atunci, atât Taiwanul cât și China susțin că sunt reprezentanții adevăratului stat chinez.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel