Disputa Insulelor Kurile. Rusia, iritată că Japonia atrage SUA în negocieri

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Preşedintele rus Vladimir Putin şi premierul japonez Shinzo Abe au început marţi o nouă rundă de negocieri la Kremlin privind semnarea unui tratat de pace între Rusia şi Japonia, care să pună oficial capăt conflictului care le-a opus în al Doilea Război Mondial, şi cu privire la contenciosul legat de insulele Kurile.

În debutul întâlnirii, Shinzo Abe şi-a exprimat dorinţa de a aborda 'aşa cum trebuie' problema tratatului, dar nu a menţionat în niciun moment cele patru insule din lanţul Kurilelor de Sud, cunoscute sub numele de 'Teritoriile de Nord' în Japonia.

Întâlnirea Putin-Abe a fost precedată de divergenţe între cele două părţi privind soluţionarea litigiului legat de cele patru insule Kurile (Iturup, Shikotan, Habomai şi Kunashir), revendicate de Tokyo, dar aflate sub controlul Rusiei de la sfârşitul conflagraţiei mondiale.

Putin a propus în septembrie trecut semnarea tratatului bilateral 'fără condiţii prealabile', după care ambii lideri au convenit asupra creării unui mecanism de consultări.

La baza negocierilor urma să stea declaraţia sovieto-japoneză din 1956 care stipula semnarea unui tratat şi retrocedarea ulterioară a două insule (Habomai şi Shikotan).

Pregătirile viitorului summit ruso-nipon au intrat în impas atunci când Tokyo a dat clar de înţeles că obiectivul său rămâne recuperarea celor patru insule din lanţul Kurilelor de Sud şi şi-a propus în acest scop să convingă populaţia locală - circa 20.000 de persoane - să accepte benevol suveranitatea japoneză.

 

Rusia, iritată că Japonia a apelat la SUA

 

Ceea ce a iritat de asemenea Kremlinul a fost şi declaraţia premierului Shinzo Abe că SUA ar trebui să fie interesate ca Japonia să recupereze insulele Kurile pentru a limita influenţa Chinei, în contextul în care posibilitatea unei prezenţe a Statelor Unite în insulele Kurile a făcut să eşueze declaraţia din 1956.

Japonezii au 'complicat procesul de negociere, cu siguranţă', a reacţionat duminică consilierul preşedintelui rus Iuri Uşakov într-o intervenţie la televiziunea rusă.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a lansat un apel la realism în cadrul acestor negocieri, subliniind că niciuna dintre cele două ţări nu intenţionează să renunţe la 'interesele ei naţionale'.

În ultimele zile, mai multe proteste au avut loc în Rusia împotriva posibilei cedări a insulelor Kurile către Tokyo, dintre care ultimul a avut loc marţi, încheindu-se cu arestarea a 11 persoane, în timpul unui miting desfăşurat în faţa ambasadei Japoniei din Moscova.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel