Dîncu, despre programul corvetelor României: Au existat cereri de modificare a condițiilor. Acest lucru devine chestiune penală

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Gowind 2500, imagine concept sursă foto: Naval Group
Gowind 2500, imagine concept sursă foto: Naval Group

Ministrul Apărării Naționale a discuat într-un interviu despre programul „Corveta multifuncțională”, programul de înzestrare cu 4 corvete care ar trebui să fie construite în România. Vasile Dîncu a vorbit despre „modificări a condițiilor inițiale”, lucru care „într-o achiziție devine chestiune penală”.

Întrebat ce se întâmplă cu corvetele, în contextul în care Asocierea dintre Șantierul Naval Constanța și gigantul francez Naval Group a fost declarată câștigătoare încă din 2019, dar nici până acum nu s-a semnat contractul, ministrul Dîncu a făcut câteva afirmații interesante despre problemele din Asociere și modificări ale condițiilor inițiale.

„Din păcate este vorba de o articulare între interesul firmei românești, dintre capabilitățile parteneriului din România. Nu a existat neapărat o conjuncție foarte bună între cele două firme, cea românească și cea franceză (n.r. - Asocierea dintre Șantierul Naval Costanța și Naval Group).

Au venit din nefericire cu cereri pe care nu le-au cerut la timp, atunci când era negociabil procesul. Din această cauză a durat foarte mult. Au venit cu unele cereri de modificare a condițiilor inițiale. Acest lucru nu se poate face într-o achiziție pentru că devine o chestiune penală. Sper însă că în acest moment, cele două firme din asociere, care au cerut o prelungire de încă două luni, să fi găsit soluția pentru a începe acest program de corvete”, a precizat Vasile Dîncu, într-un interviu acordat postului de televiziune Realitatea Plus.

 

Programul corvetelor nu mai răspunde în totalitate nevoilor Forțelor Navale Românești

 

Ministrul Vasile Dîncu a adăugat că problema e că programul durează 7 ani și „nu mai răspunde în totalitate nevoilor noastre”.

„Avem nevoie și de alte lucruri pentru ca Marina noastră să se poată utila. Avem nevoie de un program mult mai complex. Să sperăm că reușim cu corvetele și apoi să dăm drumul altor proiecte”, a conchis Ministrul Apărării.

Totodată, Vasile Dîncu și-a exprimat dezamăgirea cu privire la birocrație și la posibilitățile de a face contestații la licitații, fapt care duce la întârzierea programului.

„Licitațiile și contestanțiile durează ani de zile. Ar trebui modul în care se fac licitațiile să definească anumite termene limită sau modalități prin care să nu mai ajungem la posibilitatea de contestare la infinit ce blochează programe de înzestrare  națională care oricum durează foarte mult.

 

Saga celor 4 corvete pe care România ar fi trebuit să înceapă să le primească

 

În ceea ce privește programul corvetelor, la finalul lunii aprilie 2022, după ce o decizie fusese deja amânată de trei ori, ministrul Dîncu a anunțat că Asocierea dintre Naval Group și Șantierul Naval Constanța, declarată în 2019 câștigătoarea programului, a cerut un nou timp pentru a veni cu o nouă ofertă.

Asocierea a fost declarată câștigătoarea programului „Corveta multifuncțională”, dar acordul nu a fost semnat nici la aproape 3 ani distanță.

Acordul prevede construcția a patru corvete de tip Gowind 2500, dar programul include și modernizarea fregatelor T22R - Fregata Regina Maria și  Fregata Regele Ferdinand.

Doar că, din varii motive, ce țin de neconcordanțe financiare, peste care s-au adăugat și creșterea costurilor materiei prime după pandemia de COVID-19, acordul nu a fost semnat, în timp ce MApN solicită respectarea actului inițial și așteaptă Asocierea să semneze.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel