Tancurile noi T-14, doar pe hârtie. Fără soluții, Rusia modernizează 800 de tancuri T-62 pentru a le arunca în războiul din Ucrainei

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Pentru a-și îmbunătăți capacitățile de luptă în actualul conflict din Ucraina, Rusia a inițiat un amplu program de modernizare a 800 de tancuri T-62M și T-62MV, care vor fi redistribuite în regiune pentru a înlocui tancurile T-72, T-80 și T-90 distruse de armata ucraineană.

 

 

Potrivit unui material video publicat pe rețelele de socializare rusești, Uzina de reparații blindate 103 din Rusia modernizează în prezent aproximativ 800 de tancuri sovietice de tip T-62M/MV. Astfel, după încheierea acestui ''amplu program de modernizare'' armata rusă avea în stoc peste 2.000 tancuri T-62, în diferite configuraţii.

Se pare că armata rusă va primi aproximativ 800 de tancuri T-62 recondiționate și, eventual, modernizate pentru a încerca să compenseze pierderile grele pe care le-a înregistrat deja pe tot parcursul derulării agresiunii militare din Ucraina. Multe dintre cele mai vechi tancuri T-62 au fost deja scoase din conservare și trimise pe frontul din Ucraina.

DefenseRomania a scris în toamna anului trecut, citând surse mass-media occidentale, ca lipsa de tehnică militară în armata rusă este tot mai acută, iar Uzina de reparații blindate 103, o filială a conglomeratului rus de stat Uralvagonzavod, a început repararea mai multor tancuri T-62.

 

Cel mai probabil Rusia mai are în depozite câteva mii de T-62

 

2. Tanc sovie... (t-62-protectie_66782700.png)

Tanc sovietic T-62 folosit de ruși în Ucraina, cu sisteme de protecție improvizate și sisteme din anii 1980. Foto: Defense Express via Диванно-штурмовая бригада Telegram

Cu siguranță, Rusia are în depozit multe sute de tancuri T-62 pe care le-a moștenit de la Uniunea Sovietică, despre care se înțelege că marea majoritate sunt versiunea T-62M. Primele T-62 au intrat în dotarea armatei sovietice în 1961.

În anii 1980, sovieticii au supus mii de aceste tancuri unui amplu program de modernizare care a inclus adăugarea unor motoare mai puternice, sisteme de control al focului îmbunătățite și noi sisteme de protecţie - blindaj reactiv exploziv Kontakt-1 (ERA) și sisteme de protecție activă Drozd.

După cum s-a menționat anterior, armata rusă a repus deja în serviciu multe T-62 și le-a trimis în Ucraina. De asemenea, Rusia a trimis mai multe T-62 recondiționate armatei siriene pentru a o ajuta să recupereze pierderile suferite în conflictul civil din această țară între aproximativ 2017 și 2018.

Tancurile T-62 pe care forțele ruse de ocupaţie le-au folosit până acum în Ucraina par a fi versiunea T-62M, ușor de recunoscut prin blindajul pasiv suplimentar aplicat pe tura, dar și versiunea T-62MV cu blindaj reactiv Kontakt-1.

Unele dintre aceste tancuri au primit, de asemenea, un ''blindaj adițional improvizat'' de tip cușcă pe partea superioară a turelei, care ar trebui să ofere o protecție suplimentară împotriva rachetelor antitanc.

 

T-62, modernizate în grabă

 

3. Sursă foto... (t-14-armata_51260300.jpg)

Sursă foto: Ministerul Apărării al Federației Ruse via Warsaw Institute

Încă din vara acestui an DefenseRomania a scris despre „modernizarea” T-62. În grabă de a fi aruncate în luptă, s-a putut observa că tancurile T-62 care operau în Herson erau echipate cu ceea ce pare a fi un blindaj suplimentar improvizat pentru turelă, conceput pentru a rezista unui atac cu rachete ghidate antitanc (ATGM), precum Javelin-urile furnizate Ucrainei de SUA.

Totuși, chiar și pe tancuri mai moderne, precum T-72 și T-80, sistemele de protecție improvizate de tip cușcă metalică oferă un nivel scăzut de protecție sau chiar inexistent împotriva rachetelor lansate de sisteme moderne antitanc, precum cele pe care forțele ucrainene le-au folosit pe câmpul de luptă.

T-62MV este o versiune modernizată a tancului T-62M. A fost dezvoltat la sfârșitul anilor 1980 ca o actualizare a T-62M, cu îmbunătățiri în ceea ce privește protecția blindajului, mobilitatea și puterea de foc. T-62MV este prevăzut cu blindaj reactiv exploziv (ERA) pe turelă și pe carenă, care oferă protecție suplimentară împotriva armelor antitanc.

Tancurile T-62M și T-62MV sunt înarmate cu un tun cu țeavă lisă de 115 mm, capabil să tragă mai multe tipuri de muniție, iar magazia de muntie dispune de 40 de proiectile. Armamentul secundar include o mitralieră coaxială de 7,62 mm și o mitralieră grea de 12,7 mm montată pe turelă. 

Tancurile T-62M și T-62MV sunt motorizate cu un nou motor diesel V-55-5 V-12 care dezvoltă 580 CP la 2.000 rpm. Tancul este capabil să atingă o viteză maximă pe șosea de 50 km/h şi are o autonomie maximă de croazieră de 450 km.

 

T-14 Armata, doar pe hârtie

 

Invadarea Ucrainei a forțat industria rusă să se îndrepte spre modernizarea tancurilor sovietice, în contextul în care industria nu a reușit să producă decât foarte puține tancuri noi T-14 Armata de ultimă generație.

În decembrie 2021, corporația de stat Rostec a anunțat începerea producției în serie a tancului T-14 Armata.

Cu toate acestea, prim-vicepreședintele Comitetului Comisiei Militar-Industriale (MIK) din Rusia, a declarat într- un interviu pentru Interfax că testele pe T-14 sunt în curs și se așteaptă să fie finalizate în 2022, iar „mai mult de 40 de tancuri Armata vor fi transferate trupelor, după 2023”.

CITEȘTE ȘI: De ce are Rusia atâtea probleme cu T-14 Armata. Gen. Tomescu: T-14 e un tanc bun. Până la prima lovitură de Javelin

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel