Demonstrație de forță în Atlanticul de Nord – în cadrul manevrelor aeronavale Atlantic Thunder 22 a scufundat o fregată dezafectată

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:

Nave și aeronave din Regatul Unit și Statele Unite au desfășurat un exercițiu de scufundare – SINKEX, în cadrul manevrelor aeronavale comune Atlantic Thunder 22, din Atlanticul de Nord.

Pe 7 septembrie, participanții la exercițiu au lansat mai multe rachete asupra fregatei dezafectate USS Boone, nava fiind în cele din urmă scufundată, potrivit unui comunicat de presă al Forțelor Navale americane (US NAVY).

- Fosta fregată a fost lovită cu rachete aer-sol Martlet lansate de pe elicopterele Wildcat alocate fregatei de tip 23 HMS Westminster. Elicopterele au folosit în premieră sistemul ochire cu laser care, este întrebuințat și de avioanele de luptă Typhoon ale Forțelor Aeriene Regale (RAF) împreună cu bombele ghidate Paveway IV.

- O aeronavă de patrulare maritimă P-8 Poseidon a Marinei SUA, din Escadrila 46 Patrulare, a lansat o rachetă antinavă cu rază lungă de acțiune (LRASM). Un avion de luptă - F-15E Eagle al Forțelor Aeriene americane, din Escadrila 494 Luptă, a folosit bombe ghidate JDAM (Joint Direct Atack Ammunition) la atacul asupra fregatei dezafectate.

- În cele din urmă, distrugătorul Arleigh Burke (DDG 51) a lovit fosta USS Boone cu o rachetă Standard 6 (SM-6), prima întrebuințare antinavă a SM-6 în cadrul Comandamentului European al SUA. La rândul său, HMS Westminster a lansat prima rachetă RGM-84D Harpoon, pentru Regatul Unit, din 2004.

De la exercițiu nu au lipsit nici pușcașii marini americani (Unitatea Expediționară 22 – MEU 22), care de la bordul distrugătorului USS Arleigh Burke, au furnizat imagini pentru evaluarea daunelor de luptă prin desfășurarea unui vehicul aerian fără pilot (UAV) cu decolare și aterizare verticală (VTOL), V-BAT 128, marcând prima lansare a unui astfel de UAV de pe un distrugător din clasa Arleigh Burke.

„Exercițiile de scufundare nu numai că oferă oportunități excelente de a câștiga experiență operațională în atacurile maritime cu rază lungă de acțiune, dar demonstrează și puterea colectivă a forțelor noastre combinate”, a declarat contraamiralul Oliver „Ollie” Lewis, director Operațiuni Maritime în cadrul Forțelor Navale americane din Europa-Africa (NAVEUR- NAVAF).

„Exercițiul Atlantic Thunder a demonstrat că forțele navale și aeriene ale Regatului Unit și SUA se pot integra pentru a oferi un lanț de ucidere complet împotriva unei ținte maritime aflată la mare distanță”, a declarat Comandorul Ed Moss-Ward, comandantul fregatei HMS Westminster.

Integrarea armelor de vârf, a senzorilor și a comunicațiilor cu aliații noștri NATO este cheia capacității de luptă colectivă a Alianței, demonstrată de exercițiul de scufundare (SINKEX).

Fosta fregată Boone a fost a douăzecea navă din clasa Oliver Hazard Perry. A intrat în serviciul naval al Statelor Unite, 15 mai 1982 și a fost scoasă din funcțiune pe 23 februarie 2012. Este prima navă cu acest nume, în onoarea Viceamiralului Joel Thompson Boone, care a primit medalia de onoare, fiind și cel mai decorat ofițer medical în timpul Primului Război Mondial. Aceste fregate aveau un deplasament de 4.200 tone, lungimea de 136 m, lățimea - 14 m și pescajul de 6,7 m.

Racheta Martlet, operaționalizată în 2021, are o rază de acțiune de 8 km și o masă de 13 kg. Este polivalentă putând fi întrebuințată în variantele suprafață-suprafață, aer-suprafață, suprafață-aer. A primit botezul focului în războiul ruso-ucrainean din 2022, fiind semnalată în versiunea suprafață-aer.

Racheta LRASM, în serviciu din 2018, are o masă de 1.100 kg (focos de 450 kg) și o rază de acțiune de 560 km, fiind o armă special destinată distrugerii navelor de suprafață.

Muniția JDAM – bomba de aviație, de regulă GBU-31 de 928 kg, la care s-a adăugat un kit de ghidare, are o rază de acțiune de 28 de km, cu lansare de la mare altitudine – 14.000 m. În plus este foarte ieftină – 25.000 de dolari, și extrem de precisă – eroare medie la țintă de 7 m.

Racheta SM-6, destinată angajării țintelor aeriene, inclusiv balistice, este folosită și împotriva țintelor navale. Are raza de acțiune de 240 km, masa de 1.500 kg (focos 64 kg), raza de acțiune de 240 km și o viteză de 3,5 Mach.

Veteranele rachete antinavă Harpoon, aflate în serviciu din 1977, au avut parte de multe îmbunătățiri, ajungând până la versiunea Harpoon Block II+, în 2015. Rămâne o armă redutabilă, cu o rază de acțiune de până la 124 km, în versiunea navală, la o masă de 691 kg (focos 221 kg).

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel