De teama dronelor Bayraktar TB2, rușii inovează. Pe nave de patrulare au fost montate sisteme terestre de apărare antiaeriană Tor

Ionel Copcea |
Data publicării:
Nava de patrulare rusă Vasily Bikov, sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova
Nava de patrulare rusă Vasily Bikov, sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova

Pe 07.06.2022, mai mulți utilizatori ruși au postat pe rețelele de socializare o fotografie inedită, în care apare nava de patrulare Vasily Bykov a Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) cu un complex terestru de apărare antiaeriană de tip Tor ancorat pe helipadul de la bord.

Utilizatorii ruși consideră că este vorba despre “o rezolvare forțată, nestandardizată a problemelor privind apărarea antiaeriană a navei”.

2. Sistem ter... (sistem-tor-nava-de-patrulare_97384000.jpg)

Sistem terestru de apărare antiaeriană Tor, instalat pe nava de patrulare rusă Vasily Bikov

 

De fapt, o astfel de măsură devoalează unul dintre punctele slabe ale navelor de patrulare Proiect 22160, aflate numai în dotarea FRMN (patru unități). Practic, se poate afirma că acestea nu dispun de apărare antiaeriană. Singurul mijloc de acest tip din dotarea navei este reprezentat de lansatoarele portabile de rachete antiaeriene de tip Igla-S sau Verba (opt unități).

Așadar, deși nava are o mare putere de foc, dispunând de două module cu patru celule fiecare pentru lansarea rachetelor de croazieră de tip Kalibr, aceasta este o victimă sigură în cazul unui atac cu rachete al adversarului, lansat de la sol, de pe apă, sau din aer.

 

Teamă de atacurile dronelor Bayraktar TB2

 

Probabil, reprezentanții ruși se tem cel mai tare de atacuri aeriene executate de dronele turcești Bayraktar TB2 din dotarea armatei ucrainene. Deși aceștia au contabilizat distrugerea în cele peste 100 de zile de conflict a aproximativ 80 de drone de acest tip, se pare că Ucraina continuă să se aprovizioneze cu astfel de mijloace de atac aerian.

Trebuie precizat și faptul că, în cadrul operației militare speciale din Ucraina, complexele de apărare antiaeriană de tip Tor s-au dovedit mijloace foarte eficiente pentru contracararea dronelor Bayraktar TB2. Acestea au o bătaie de aproximativ 15 kilometri și întrebuințează opt rachete antiaeriene 9M330, în versiunea Tor-M1, sau 16 rachete 9M338, în varianta Tor-M2.

În concluzie se poate aprecia că, în mod paradoxal, deși dispun de foarte multă tehnică modernă, între care chiar și navele de patrulare Proiect 22160, militarii ruși sunt nevoiți să improvizeze pentru a suplini lipsa pieselor de schimb sau pentru a corecta o serie de erori de proiectare și exploatare a acesteia.

De exemplu, s-a constatat că unele drone Orlan-10 aveau atașate sticle de plastic pe post de rezervor sau că circuite de la mașinile de spălat din locuințele cetățenilor ucraineni au fost folosite pentru repararea tancurilor rusești.

CITEȘTE ȘI: Dronă rusă Orlan-10 doborâtă e prezentată cu o sticlă de plastic pe post de rezervor. Rusiei îi va fi dificil să-și reînnoiască flota de Orlan-10

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel