De la vorbe la fapte. Decizii cheie, promisiuni valoroase, poziții ferme, convenite la București. Un NATO mai activ la Marea Neagră

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Politica de descurajare și a apărare a NATO în Flancul Estic trece de la vorbe la fapte capătă contur, iar Reuniunea ministerială NATO de la București constituie încă o treaptă pentru creșterea nivelului de pregătire al Alianței.

Invazia Rusiei reprezintă un atac la pacea, securitatea și prosperitatea euro-atlantică, iar Rusia poartă întreaga responsabilitate pentru acest război, au ținut să afirme liderii Alianței Nord Atlantice. 

„Dacă Putin va câștiga acest război, mesajul va fi că atunci când liderii autoritari folosesc forța brută, invadează o altă țară, încalcă dreptul internațional, își pot atinge scopul ”, a menționat secretarul general al NATO . „Nu va fi doar o tragedie pentru Ucraina, dar și va face întreaga lume periculoasă și mai vulnerabilă. Este în interesul nostru să sprijinim în continuare Ucraina", a subliniat Stoltenberg.

"În timpul întâlnirii, aliații au arătat clar că sunt gata să ofere sprijin cu echipamente militare avansate, muniție, combustibil, tot ceea ce au nevoie ucrainenii pentru autoapărare. Aceasta este sarcina cea mai importantă imediată pentru aliați", a spus Stoltenberg.

Secretarul de stat al SUA Anthony Blinken a declarat, într-o conferință de presă la București , că „hotărârea colectivă a NATO de a sprijini Ucraina rămâne neclintită până la victoria acesteia asupra Rusiei”.

”Vom continua și vom consolida sprijinul nostru umanitar, economic și de securitate pentru Ucraina. Aliații și partenerii NATO au oferit 40 de miliarde de dolari pentru înarmarea Ucrainei și chiar mai multe sunt pe cale”, a spus Blinken.

”Cunoaștem scenariul președintelui Putin: să înghețe și să înfometeze ucrainenii, să-i forțeze să-și părăsească casele, să provoace creșterea prețurilor la energie, alimente și alte lucruri nu numai în Europa. 

Președintele Putin crede că, dacă poate ridica prețul suficient de mare, lumea va părăsi Ucraina, că îi vom lăsa să se descurce singuri. Strategia lui a nu a funcționat și nu va funcționa", a subliniat Blinken.

 

Principalele puncte ale declarației de la București:

  • Balcanii de Vest și regiunea Mării Negre sunt zone de importanță strategică pentru Alianță;

  • NATO va crește sprijinul personalizat pentru a crește reziliența Bosniei și Herțegovina, Georgiei și a Republicii Moldova, inclusiv în ceea ce privește consolidarea capacităților, reforma și formarea pentru a-și îmbunătăți instituțiile de securitate și apărare;

  • NATO va ridica în continuare nivelul privind postura de descurajare și apărare: prin creșterea capacității și a reactivității forțelor militare;

  • NATO nu va recunoaște niciodată anexările ilegale ale Rusiei, care încalcă în mod flagrant Carta ONU;

  • NATO continuă și va intensifica în continuare sprijinul politic și practic acordat Ucrainei;

  • Toți cei responsabili pentru crime de război, inclusiv violența sexuală legată de conflicte, trebuie să fie trași la răspundere;

  • Sprijinirea eforturilor Ucrainei pentru modernizarea sectorului de apărare, consolidarea interoperabilității cu NATO pe termen lung și să descurajeze agresiunile viitoare.

 

Ucraina cere arme

 

În ceea ce privește furnizarea de sisteme de apărare aeriană Patriot către Ucraina , „discuția este în desfășurare” în NATO pe această temă, a remarcat secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg. 

Potrivit acestuia, dialogul cu șeful Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, despre nevoi urgente și solicitări specifice a făcut posibilă creșterea nivelului de asistență din partea NATO la un „nivel fără precedent”. 

„Avem nevoie de apărare aeriană, IRIS-T, Hawk, Patriot pentru a proteja nevoile noastre energetice”, a spus și Kuleba reporterilor, în marja întâlnirii NATO.

Ca alternativă la rachetele ATACMS (având o rază de 300 de km, lansate de pe sistemele HIMARS), SUA discută şi despre furnizarea Ucrainei de bombe ghidate GLSDB (ground-launched small diameter bomb) capabile să lovească ţinte la o distanţă de până la 150 de kilometri.

Se presupune că SUA deține un stoc foarte mare de astfel de astfel de bombe ghidate. 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel