Acestea sunt armele care pot asigura victorii pentru Ucraina? SUA ar putea trimite sisteme GLSDB, capabile să lovească ținte la 150 de km

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
GLSDB este realizat în comun de SAAB și Boeing / Foto: Saab
GLSDB este realizat în comun de SAAB și Boeing / Foto: Saab

Statele Unite caută soluții pentru a furniza în continuare Ucrainei arme de înaltă tehnologie, fără să-și pericliteze stocurile vitale de armament.

Pe ”wish list-ul” Ministerului ucrainean al Apărării în aceste zile se află sistemele de apărare aeriană care ar putea proteja orașele și infrastructura civilă de rachetele de croazieră rusești și dronele kamikaze iraniene, motiv pentru care majoritatea eforturilor actuale sunt concentrate pe achiziția și livrarea unor astfel de sisteme.

Livrările de sisteme de artilerie avansate - obuziere M777 și lansatoarele HIMARS de înaltă precizie - au fost esențiale pentru victoriile din estul și sudul Ucrainei, dar e nevoie de ceva mai mult pentru o schimbare majoră pe câmpul de luptă.

Din acest motiv, Pentagonul ia în considerare o propunere Boeing de a furniza Ucrainei GLSDB,  bombe relativ ieftine, de mare precizie, montate pe rachete, care sunt disponibile din abundență.

 

GLSDB - Sistem combinat 

 

Deși Statele Unite au respins cererile pentru racheta ATACMS (capabilă să lovească la 300 km), raza de acțiune de 150 km a GLSDB ar permite Ucrainei să lovească ținte militare importante care nu au fost la îndemână și ar ajuta-o să-și continue contraatacurile perturbând zonele din spatele liniilor rusești.

Sistemul este o combinație între un motor de rachetă M26 (care se găsește pe sistemele MLRS) și bomba ghidată de diametru mic, GBU-39 (SDB) - care este lansată în principal din aer, de pe avioane de atac.

GLSDB este realizat în comun de SAAB și Boeing / Foto: Saab

Sistemul propus de Boeing, numit Ground-Launched Small Diameter Bomb (GLSDB), este unul dintre multele planuri pentru producerea de noi muniții pentru Ucraina și aliații din Europa de Est ai Americii, au declarat surse din industrie, citați de Reuters.

GLSDB ar putea fi livrat încă din primăvara anului 2023, potrivit unui document analizat de Reuters.

Ambele sunt disponibile din abundență în inventarele SUA, mai scrie publicația citată.

Motorul rachetei M26 se găsește din abundență în depozitele SUA, iar GBU-39 costă aproximativ 40.000/bucata, ceea ce face ca GLSDB să fie ieftin și componentele sale principale să fie ușor disponibile.

Bomba GBU-39 - care ar funcționa ca focos al GLSDB - are aripi mici, pliabile, care îi permit să planeze mai mult de 100 km dacă ar fi lansată dintr-o aeronavă. Foto: Saab

GLSDB este ghidat de GPS, poate trece de unele bruiaje electronice, este utilizabil în toate condițiile meteorologice și poate fi folosit împotriva vehiculelor blindate, potrivit site-ului SAAB.

 

Obstacole birocratice

 

Planul Boeing are nevoie de modificări birocratice, care să permită Pentagonului să achiziționeze noua combinație de arme fără să mai parcurgă procedurile standard privind achizițiile și să accelereze livrprile pieselor pentru a produce arma rapid.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Lt. Cmdr. Tim Gorman a refuzat să comenteze despre furnizarea oricărei „capacități specifice” Ucrainei, dar a spus că SUA și aliații săi „identifică și iau în considerare cele mai potrivite sisteme” care ar ajuta Kievul.

Descarcă-ți aplicația DefenseRomania. O poți instala de aici:  Android (Magazin Play)    iOS (App Store)

GLSDB este realizat în comun de SAAB AB  și Boeing Co și este în dezvoltare din 2019.

Potrivit documentului - o propunere Boeing către US European Command (EUCOM), care supraveghează armele îndreptate către Ucraina - principalele componente ale GLSDB ar proveni din depozitele actuale din SUA.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel