De la MiG-29 la F-16 în timp record? Un comandant britanic de aviație explică: Piloții ucraineni au devenit printre cei mai buni sub presiunea războiului

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:
MiG-29, Ucraina, sursă foto: MilitaryAviation.in.ua
MiG-29, Ucraina, sursă foto: MilitaryAviation.in.ua

Ben Hodges, fost comandant al Forțelor Terestre americane din Europa, și Greg Bagwell, fost locțiitor al comandantului Forțelor Aeriene Regale britanice (RAF) consideră că Ucraina trebuie să primească avioane de luptă occidentale.

Cei doi militari, care au ocupat funcții importante atunci când au fost în activitate, și-au exprimat opiniile în contextul recentelor vizite la Londra, Paris și Bruxelles ale președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, în cadrul cărora, acesta a solicitat sprijinirea țării sale cu avioane de luptă moderne și rachete.

„Cu cât Ucraina primește mai repede arme grele cu rază lungă de acțiune, cu cât piloții noștri primesc mai repede avioane, cu atât mai devreme se va încheia această agresiune rusă și ne vom putea întoarce la pace în Europa”, a declarat Zelenski, la Paris, pe 8 februarie.

Într-un interviu pentru Deutsche Welle, Generalul-locotenent (în rezervă) Ben Hodges a estimat că Ucraina va învinge Rusia într-un an dacă va primi avioane de luptă moderne, altfel va dura trei – cinci ani până Rusia va fi înfrântă, în condițiile menținerii actualului nivel al sprijinului occidental.

 

Ucraina are nevoie de avioane de luptă. Hodges: Singura linie roșie ar trebui să fie prezența soldaților americani în Ucraina

 

2. F-16 ameri... (f-16-sua_13493700.jpg)

F-16 american, Escadrila 480 Luptă „Warhawks”. Sursă foto: U.S. Air Force

„Cu cât le oferim mai devreme oportunitatea de a obține un rezultat decisiv, cu atât se poate termina mai repede (războiul)”, a declarat Hodges, argumentând că Ucraina ar putea arunca trupele rusești de pe teritoriul său până la sfârșitul anului dacă va primi sprijin suplimentar.

Generalul american consideră că îngrijorarea țărilor occidentale cu privire la pregătirea [piloților ucraineni] și compatibilitatea pistelor nu face „nerealizabil” planul de oferi Kievului „oportunitatea” de a folosi avioane.

Potrivit lui Hodges, prezența „soldaților la sol” [cu referire la trimiterea de militari americani în Ucraina – nota autorului] ar trebui să fie singura „linie roșie” pentru implicarea Washingtonului în Ucraina.

Într-un interviu pentru publicația ”Europa Liberă”, Mareșalul aerian [grad echivalent celui de general-locotenent] Greg Bagwell (Forțele Aeriene Regale britanice) a argumentat că avioanele sunt necesare ucrainenilor pentru a se apăra, iar furnizarea lor nu poate fi considerată o escaladare.

”Nu cred că livrarea de avioane moderne de luptă Ucrainei poate fi considerată o escaladare, dacă rolul lor va fi limitat, în special la acoperirea aeriană sau la apărarea Ucrainei. Nu facem decât să oferim ucrainenilor instrumentele de care au nevoie pentru a-și apăra granițele suverane, în conformitate cu dreptul internațional”, a declarat Bagwell.

 

F-16 - cel mai potrivit avion pentru Ucraina. Piloții ucraineni, printre cei mai experimentați din lume ar putea face trecerea de pe MiG-29 pe F-16 în timp record

 

3. Pilot ucra... (screenshot_20221030-183044_gallery_52256100.jpg)

Pilot ucrainean / Forțele aeriene ale Ucrainei, facebook

Înaltul ofițer britanic consideră că avionul F-16 este cel mai potrivit pentru teatrul militar ucrainean, argumentele principale fiind capacitatea impresionantă de luptă și numărul mare de aeronave prezente în Europa.

” (…) Sunt cele mai potrivite, din cauza a ce pot face, din cauză că se află unde se află acum, din cauză că putem oferi și o infrastructură, dar mai ales din cauză că avem mai multe țări care le-ar putea livra, așa că nici una nu riscă să fie singurul donator”, a enumerat Bagwell avantajele.

Fost pilot pe avionul de luptă Tornado, Bagwell consideră că piloții ucraineni de MiG-29, obișnuiți cu războiul, ar putea învăța să zboare pe F-16 într-un timp record, de până la două luni.

”Dacă ești deja pilot de luptă și ai experiență cu MiG-29 – și să ne fie clar, Ucraina are în acest moment unii dintre cei mai experimentați piloți de luptă din lume – (....), un pilot de acest calibru , sub presiunea situației de război, ar putea trece pe un alt tip de avion de luptă, în aproximativ șase până la opt săptămâni. Este foarte puțin, dar nu imposibil”, a declarat Bagwell încercând să demonteze argumentul potrivit căruia ar dura prea mult pregătirea piloților ucraineni pentru ca avioanele F-16 să fie folosite în acest conflict.

După angajamentele în curs luate de statele membre NATO de a trimite Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană Patriot și tancuri de proveniență occidentală, totul este posibil în ceea ce privește capabilitățile de luptă care pot fi date în sprijinul Ucrainei.

 

Aliații nu ar spune „nu” transferului de avioane de luptă în Ucraina

 

Astfel, președintele Franței, Emmanuel Macron, nu exclude absolut nimic, deși preferă arme utile care pot fi trimise rapid pe frontul ucrainean, iar aeronavele nu pot fi livrate sub nicio formă în următoarele săptămâni .

Polonia susține trimiterea de avioane Ucrainei, dar potrivit premierului Mateusz Morawiecki, orice decizie în acest sens ar trebui să vină de la NATO.

Premierul italian Giorgia Meloni, comentând posibilitatea de a furniza Ucrainei aeronave, a spus că țara sa este pregătită să joace un rol în acest proces. „Oricine ajută Ucraina lucrează pentru pace”, a declarat Meloni, care ”nu este deloc de acord cu faptul că ajutorul militar [dat Ucrainei] va duce la o escaladare a războiului”.

Între timp, SUA au mai nuanțat poziția privind furnizarea aeronavelor de luptă, după un inițial ”nu” categoric dat de președintele Biden, mai ales că de acceptul Washinghtonului depind toate țările care ar intenționa să trimită Ucrainei avioane F-16. Întrebat pe 10 februarie, într-o conferință de presă, dacă Ucraina va primi avioane de luptă occidentale, John Kirby (coordonatorul Consiliului Securității Naționale pentru comunicații strategice) a declarat că ”asta ar depinde de națiunile, care ar putea fi dispuse să furnizeze avioane. Acestea sunt decizii suverane. Și dacă o națiune NATO sau chiar o națiune non-NATO dorește să ofere Ucrainei capabilități precum avioane de luptă, aceasta este cu siguranță decizia lor”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel