De la „anticul” AK-47 la RPL-20. Kalașnikov se laudă cu noua mitralieră dezvoltată pentru ruși în baza războiului din Ucraina și anunță când începe producția în serie

Darius Muresan |
Data publicării:
Noua armă de asalt RPL-20 produsă de Kalașnikov. Photo source: Kalashinikov
Noua armă de asalt RPL-20 produsă de Kalașnikov. Photo source: Kalashinikov

Pot fi reproșate multe industriei ruse, dar e greu de contestat succesul pe care Kalașnikov l-a atins cu celebra mitralieră AK-47. Kalașnikov AK-47 a fost dezvoltată în 1947 și a devenit un simbol al mitralierelor, nu doar în Blocul Estic. Arma a fost folosită intens în timpul Războiului Rece, și e și azi.

AK-47 este cea mai populară pușcă de asalt din lume, are costuri foarte mici și se întreține foarte ușor, fiind optimă pentru războiul de gherilă.

Dar chiar dacă e folosită și azi, fiind cea mai produsă armă de asalt din lume, epoca AK-47 a trecut. 

2. Exercițiul... (militari-romani-pusca-de-asalt-ak-47_88386300.jpg)

Celebrul AK-47, în dotarea Armatei României; Exercițiul CADET 2024 / Armata României, Foto: Daniela Oană, Roxana Vasiliu, Iulian Mihalache

Azi rușii de la Kalașnikov dezvoltă mitraliere în baza războiului de agresiune purtat de Armata rusă împotriva Ucrainei. Iar un astfel de exemplu e mitraliera RPL-20, cel mai recent produs al Kalașnikov.

 

De la AK-49 la RPL-20. Când începe Kalașnikov producția în serie pentru noile mitraliere ale Rusiei

 

Presa rusă, citând oficiali de la concernul Kalașnikov, anunță și începerea producției de serie.

Astfel, cea mai nouă mitralieră rusească RPL-20, cu calibrul de 5,45 mm - calibrul standard rusesc -, ar putea apărea în producția de serie a Armatei ruse încă din 2025. Deci de anul acesta.

E puțin probabil, timpul fiind scurt și e posibil ca rușii să exagereze, dar e posibil ca producția să înceapă de anul viitor, în cazul în care nu vor întâmpina dificultăți în ceea ce privește componentene, dificultăți generate de sancțiuni.

Despre începerea producției în serie anul acesta a discutat Serghei Urzhumtsev, șef Departamentului de Proiectare Arme ușoare din cadrul concernul Kalașnikov.

Potrivit acestuia, „mitraliera în sine abia a apărut ca prototip, dar anul acesta ar trebui livrată trupelor în cantități de serie”. Urzhumtsev a clarificat că RPL-20 a fost dezvoltat ținând cont de cerințele Armatei ca urmare a războiului împotriva Ucrainei, iar Kalașnikov RPL-20 permite o eficacitate sporită a sprijinului de foc pe câmpul de luptă, precizează Tass.

 

Câteva informații interesante despre noile mitraliere Kalașnikov RPL-20 ale Rusiei

 

3. Noua armă ... (rpl-20-kalasnikov-kalashnikov_19566600.jpeg)

Noua armă de asalt RPL-20 produsă de Kalașnikov. Photo source: Kalashinikov via MilitaryLeak.com

Mitraliera RPL-20 este un prototip de armă de sprijin dezvoltat de concernul Kalașnikov din Rusia, prezentat public pentru prima dată în 2020. Este concepută ca o mitralieră ușoară cu alimentare pe curea, destinată în principal trupelor de infanterie moderne, cu scopul de a înlocui sau completa actualul RPK-74, oferind o rată mai mare de foc susținut și o modularitate sporită.

Calibru este desigur 5,45×39 mm - standardul Armatei ruse -, iar alimentarea este cu bandă de cartușe, în cutii de 100 de cartușe, cu foc automat. Mitraliera nu are tragere semiautomată.

Țeava este detașabilă pentru a permite înlocuirea rapidă după supraîncălzire.

RPL-20 are o lungime de aproximativ un metri și o greutate de aproximativ 6 kilograme fără muniție.

Față de RPK - pe care le va înlocui -, și care folosesc încărcătoare, RPL-20 permite foc prelungit fără reîncărcări dese, fiind dezvoltată pentru misiuni de suprimare și sprijin al echipei.

Deși e mai grea decât RPK-ul clasic, e mai ușoară decât alte mitraliere pe bandă ca de exemplu PKM.

Trebuie menționat însă că în ciuda laudelor aduse de ruși, arma este în fază de testare și evaluare de către Ministerul Apărării din Rusia. Nu a intrat încă oficial în dotarea Armatei ruse la scară largă.

Și nu este compatibilă cu încărcătoarele standard AK, doar cu alimentare pe bandă.

RPL-20 a fost dezvoltat ținând cont de experiențele din conflictele moderne, cum ar fi în Siria și Ucraina, unde capacitatea de a oferi foc de acoperire rapid și constant a devenit o prioritate.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
pixel