De ce avioanele F-16 ar pune Ucraina într-o situație dificilă. Rusia apelează la o tactică nouă pentru a câștiga superioritatea aeriană

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
F-16 al SUA, în timpul unei misiuni de realimentare aeriană. Sursă foto: US Air Force
F-16 al SUA, în timpul unei misiuni de realimentare aeriană. Sursă foto: US Air Force

Se vorbește tot mai des în ultima vreme de transferul de avioane de luptă către Ucraina, nu doar la nivel de oficiali, cât și la nivelul producătorului Lockheed Martin. Transferul de avioane a fost readus în spațiul public de oficiali ucraineni încurajați de livrările de tancuri de luptă grele occidentale.

Purtătorul de cuvânt al Comandamentului Forțelor Aeriene Ucrainene, colonelul Iurii Ignat, a precizat săptămâna aceasta că statele occidentale ar fi decis deja ce tip de aeronave de luptă ar urma să primească Ucraina şi că deja mai mulţi piloții ucraineni sunt în Statele Unite pentru pregătire.

Ucrainenii nu au precizat despre ce avion ar fi vorba, însă cu siguranță referirea era la F-16 Fighting Falcon.

De precizat că în vara anului trecut când Camera Reprezentanților a adoptat versiunea ei asupra Legii de autorizare a apărării naționale (NDAA) pentru anul 2023,  un amendament aprobat prevedea autorizarea a 100 de milioane de dolari în scopul instruirii piloților și echipajelor de la sol ucrainene pentru a se familiariza cu aeronavele americane.

Însă unul din cele mai importante semnale le-a dat chiar directorul producătorului F-16 - gigantul Lockheed Martin. Frank John, directorul companiei a anunțat că Lockheed e gata să mărească producția de F-16 Fighting Falcon în cazul în care statele care operează aceste aeronave vor decide să facă trasferul către Ucraina.

 

Un oficial al Forțelor Aeriene ale SUA explică însă de ce F-16 mai mult ar încurca Ucraina

 

2. Sistem de ... (patriot-sua_10515500.jpg)

Sistem de apărare antiaeriană american Patriot. Foto: US Army

Col. american Maximilian Bremer și profesorul Kelly Grieco, expert în probleme de securitate, au publicat un text comun în publicația Defense News în care abordează chestiunea livrării de avioane F-16 către Ucraina.

„Orice încercare a Ucrainei de a dobândi superioritatea aeriană (n.r. - prin ajutorul unor posibile livrări de F-16) ar fi o greșeală cu consecințe majore pe care nu și-o permite, având în vedere faptul că avantajul numeric pe care Rusia îl are e încă considerabil”, se arată în text, experții considerând că aproape sigur Ucraina nu va reuși să învingă aviația militară rusă în cazul în care va încerca acest lucru.

Păstrarea actualului statu quo arată autorii e esențială. 

Ei spun că Ucraina trebuie să facă tot posibilul să își mențină strategia prin care ține aviația militară rusă în șah, în pofida superiorității evidente pe care o au rușii. Cu alte cuvinte, ucrainenii au reușit să „blocheze” avioanele ruse dezvoltând o „umbrelă” eficientă și mobilă în zona de conflict folosindu-se de diferite sistemele antiaeriene care au doborât avioane ruse pe bandă rulantă în primele luni ale invaziei.

Schimbarea acestei strategii de air-denial și ieșirea la „atac” ar fi o greșeală uriașă. 

 

Rusia schimbă tactica: Bombardarea infrastructurii civile are ca scop și câștigarea superiorității aeriene

 

3. Lansare de... (kalibr-rusia-rachete_63495400.jpg)

Lansare de rachete Kalibr de către Flota rusă a Mării Negre. Foto: Ministerul Apărării din Federația Rusă

În ultimele luni rușii au schimbat strategia bombardând masiv obiective civile și infrastructură civilă critică, în special energetică. Analiștii atrag atenția că Moscova încearcă să slăbească moralul populației în contextul iernii și să fisureze susținerea pe care conducerea politică a Ucrainei o are în ceea ce privește rezistența la invazie.

Experții care au semnat articolul adaugă și o componentă militară a acestei strategii: E vorba de câștigarea superiorității aeriene prin uzură.

După ce nu au reușit să distrugă sistemele antiaeriene ucrainene, prin bombardarea masivă a țintelor civile rușii forțează sistemele de apărare antiaeriană ale Ucrainei să își epuizeze resursele.

„Rusia lansează valuri de rachete și drone asupra țintelor de infrastructură civilă și energetică pentru a forța Ucraina să lanseze rachete sol-aer extrem de scumpe și de necesare pentru protejarea spațiului aerian”, arată experții americani. 

„Vizând infrastructura critică a Ucrainei, rușii pun Kievul în fața unei alegeri imposibile: Salvarea populației de la o iarnă friguroasă și întunecată, dar cu prețul epuizării stocurilor de rachete sol-aer ori păstrarea acestui avantaj evitând să angajeze toate țintele aeriene, dar prețul pe care populația va trebui să îl plătească va fi imens”, precizează autorii.

Aceștia atrag atenția că, din păcate, în acest război de uzură Ucraina ar putea fi prima care cedează. 

Astfel, e nevoie urgentă de sisteme antiaeriene care să blocheze tactica rusă. În contextul actual, sistemele de apărare antiaeriană sunt mult mai importante pentru Ucraina decât avioanele F-16, arată oficialul american și expertul în securitate.

Bremer și Grieco conchid: „Rusia și Ucraina poartă primul război din istorie pentru câștigarea superiorității aeriene, folosind rachete și drone”. 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel