De câte Patriot are nevoie Ucraina pentru a se proteja de rachetele Kinzhal: Kievul spune că 50 de sisteme sunt un obiectiv realist

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Patriot, sursă foto: Raytheon
Patriot, sursă foto: Raytheon

Reprezentantul Forțelor Aeriene, Yuri Ignat, a spus că cele 50 de baterii Patriot de care are nevoie cerul ucrainean, anunțate de președintele Volodimir Zelenski, reprezintă un obiectiv foarte real.

În cadrul telemaratonului transmis zilnic la toate televiziunile ucrainene, Yuri Ignat a notat că Ucraina va merge spre acest obiectiv ambițios „în orice caz”, citează ArmiaInform.

El a reamintit că apărarea aeriană ucraineană va fi întărită nu numai de Patriot, ci și de alte sisteme avansate de apărare aeriană occidentală, precum și de avioanele de luptă. "Sistemele Patriotsunt folosite cu succes împotriva țintelor balistice, iar cu SAMP-T angajăm și alte tipuri de ținte  - nimic fără ele. Folosim IRIS-T, cât și NASAMS”, a spus Ignat.

Prin urmare, cifre precum 50 de baterii nu ar trebui să sperie pe nimeni, a remarcat reprezentantul Forțelor Aeriene: „Da, este scump, dar nu vor veni toate odată. Vom consolida treptat apărarea noastră antiaeriană a Forțelor Aeriene, Forțelor Terestre și așa mai departe. Ei bine, așteptăm vești bune despre F-16 - avem mare nevoie de această aeronavă."

 

Confruntarea Patriot Vs. Kinzhal văzută diferit de fiecare tabără

Sistem Patriot Vs. Racheta Kinzhal

Patriot rămâne ținta principală a ultimelor atacuri aeriene rusești asupra Kievului. În special, sistemul de apărare aeriană poate intercepta rachetele rusești „Kinzhal” presupuse „hipersonice”.

În timpul uneia dintre loviturile Federației Ruse, instalația a fost deteriorată, dar complexul nu a fost deconectat de la rețea, spun ucrainenii, sistemul a continuat să îndeplinească sarcinile. În prezent, apărarea aeriană din regiunea Kiev ar fi doborât 100% din toate țintele aeriene inamice.

Oficialii ucraineni spun că au folosit arma pentru a doborî mai multe rachete hipersonice rusești Kinzhal, despre care Moscova se lăuda anterior că sunt de neoprit.

De partea cealaltă, propaganda rusă bate moneda că sistemul Patriot nu are acoperire 360 de grade, precum sistemele S-400/S-300. Aceștia recunosc că nu au distrus întregul sistemul și susțin că bateriile Patriot sunt amplasate la sol astfel încât să minimizeze distrugerea tuturor componentelor sistemului de apărare aeriană. Lansatoarele, postul de comandă, radarul și alte vehicule sunt poziționate la o distanță de zeci sau chiar sute de metri unul de celălalt. 

Sistem Patriot / Soldații Armatei SUA, Batalionul 5 Regimentul Apărare Aeriană, flickr, Sgt. Brian Kimball

Rușii spun că în atacul din 16 mai au fost implicate mai multe drone de atac de tip Shahed, rachete de croazieră aeriene și maritime, precum și rachetele balistice ale sistemului 9M723 Iskander-M. Elemente ale Patriot ar fi fost avariate, recunosc și ucrainenii, iar propaganda din Rusia susține că cel mai probabil a fost vorba de o rachetă Kinzhal lansată de pe un avion MiG-31, care survola ”în zona de așteptare”, și care a lovit în momentul în care ucrainenii reîncărcau lansatoarele. 

Rușii spun că „Pumnalul” Kinzhal poate fi echipat cu o varietate de focoase, inclusiv cu submuniții puternic explozive, care pot provoca daune pe suprafețe mult mai mari.

Evenimentul de la mijlocul lunii mai a fost poate cea mai importantă confruntare a tehnologiilor est-vest din ultimele decenii, întrucăt vorbim de două simboluri.

Succesul Ucrainei în utilizarea sistemelor de rachete antiaeriene Patriot pentru a doborî rachetele rusești a uimit chiar și Pentagonul, potrivit unui analist militar, citat de Business Insider.

Fabian Hoffmann, cercetător la Proiectul nuclear Oslo, remarca, într-un tweet: ”Faptul că Ucraina a putut să apere acest atac este incredibil, în opinia mea, indiferent dacă rata finală de interceptare este de 90% sau 100%”.

 

Ce are Ucraina în prezent

În prezent, există trei sisteme/divizii/baterii de Patriot în Ucraina, sisteme livrate de SUA, Germania și Olanda. Compoziția unei baterie include, printre altele: un generator electric, o stație radar (cu o rază de acțiune de 150 km), un punct de control al focului, între 4 și 10 lansatoare și rachetele în sine.

Sistemul de apărare aeriană este echipat cu rachete interceptoare și un radar de înaltă performanță. Bateriile pot fi aduse rapid la deplină capacitate de luptă și sistemul este capabil să tragă împotriva mai multor ținte în același timp.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel