Dan Dungaciu explică de ce Rusia nu va intra într-un război cu Ucraina, deși l-ar câștiga zdrobitor dacă ar face-o

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova
EXCLUSIV
Sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova

Profesorul Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române, în cadrul unui interviu acordat DefenseRomania, a discutat despre temerile unei confruntări militare între Ucraina și Federația Rusă ca urmare a reluării luptelor în Donbas. În opinia sa, Rusia nu își dorește un război, din mai multe motive, deși l-ar câștiga. În primul rând costurile financiare, pe plan intern și internațional ar fi uriașe, iar în pofida a ceea ce se crede, Moscova nu e interesată de Donbas. Un alt motiv esențial e că rușii și-au îndeplinit obiectivul, anume oprirea înaintării frontierei euroatlantice, astfel încât doresc consolidarea actualului status quo. În cele ce urmează, pe larg, explicațiile expertului român.

Dan Dungaciu a comentat analiza din Politico, de la mijlocul acestei luni, intitulată „Ar putea Putin ordona o nouă invazie?”, a cercetătorul Leon Aron, expert în spațiul ex-sovietic, care e de părere că Vladimir Putin ar putea ordona o nouă invazie având în vedere problemele cu care se confruntă din cauza popularității, analizând Crimeea 2014 și invazia din Georgia din 2008. 

În acest sens, Dungaciu spune că lui Leon îi scapă un element esențial: În 2014, nimeni nu se aștepta la așa ceva. Azi toată lumea vorbește doar despre o nouă posibilă invazie rusă. 

 

Ucraina nu ar avea nicio șansă într-un război cu Rusia

 

„Paradoxal, ucrainienii au comasat trupe la granița administrativo-militară a celor două autoproclamate republici, punând presiune. În afara Donbasului, în interiorul Rusiei, există capabilități militare rusești care ar spulbera micile mișcări de trupe ale Ucrainei. Pentru că din perspectiva unu conflict în Donbas, ceea ce au mutat ucrainenii în zonă e mai nimic.

Nici nu se pune problema unui război, rușii se pregătesc să construiască două baze militare la 50 de kilometri de Donbas”, a precizat Dan Dungaciu, în timpul interviului pe care l-a acordat DefenseRomania în cursul acestei luni. 

Dar în perspectiva unui conflict între Ucraina și Federația Rusă, Dungaciu spune că „nu există nicio șansă ca un asemenea război să fie câștigat de Ucraina”. Însă expertul subliniază că Moscova nu e interesată de conflict, costul fiind unul uriaș. 

„Ar fi Federația Rusă interesată de un război cu Ucraina? L-ar câștiga dacă l-ar face, dar costurile ar fi enorme”, spune Dungaciu care e de părere că Ucraina nu ar avea nicio șansă într-un asemenea scenariu. El a dat exemplul Georgiei.

 

Și Georgia a sperat că Occidentul va intra în conflict de partea ei

 

„Amintiți-vă cazul Georgiei. Domnul Miheil Saakașvili (n.a. - președintele Georgiei din timpul războiului ruso-georgian din 2008), după Summit-ul NATO de la București din 2008, a încercat și a sperat că Occidentul va intra de partea lui în confruntarea cu Rusia. Nu s-a dus nimeni acolo. A fost doar domnul Nicolas Sarkozy, pe atunci președintele Franței, pentru a face pace. Și Ucraina speră azi. Dar dacă e să ne uităm cine stă cel mai prost politic, cel mai prost stă regimul de la Kiev care are toate motivele să intre într-un conflict și să spere că Occidentul, SUA și administrația Biden vor sprijini Ucraina. Kievul joacă această carte și nu trebuie condamnat. O joacă pentru că situația actuală din Ucraina e la fel de proastă precum cea din Republica Moldova”, a subliniat Dan Dungaciu.

El a adăugat că în Federația Rusă, în termen de populație, nu interesează pe nimeni Donbasul. „În acest moment populația din Rusia nu mai e o populație care să fie capabilă să mai înghită toate aceste lovituri militare pentru că le-a avut. S-a bucurat în Crimeea, s-a bucurat în Siria, dar a văzut că după acestea au venit costuri economice care sunt reale. Și în Rusia e pandemie și criză. Ulciorul nu merge de multe ori la apă nici măcar în Federația Rusă”.

 

Costurile internaționale a unui război cu Ucraina ar fi imense pentru Rusia. Obiectivul Moscovei a fost atins: Oprirea înaintării frontierei euroatlantice

 

Analistul de politică externă a subliniat și costruile internaționale imense pe care Federația Rusă le-ar plăti în cazul unui conflict cu Ucraina. El a adăugat că obiectivul Moscovei e să consolideze actuala situație și să stopeze avansul euroatlantic.

„Pe lângă costurile interne, care nu ar garanta o mare creștere în sondaje (n.a. - în ceea ce privește popularitatea lui Vladimir Putin), sunt costurile internaționale foarte mari. Să începi din nou un război ar însemna că toată retorica defensivă a Moscovei nu are nicio valoare. Și dacă nu câștigă adeziune internă ce ar câștiga Rusia dintr-un asemenea război? În pofida a ceea ce se spune, Moscova nu e interesată de Donbas. Rusia știe foarte clar că tradiția de partizani a Ucrainei e cea mai mare armă pe care ucrainenii o au.

Ucraina nu poate rezista Federației Ruse din punct militar, dar dacă Kremlinul s-ar gândi să invadeze Ucraina, războiul de tip partizanat al Armatei ucrainene va fi fără milă. Nu poți controla o țară atât de enormă. Și de ce să o faci? Care e scopul strategic? Să refacă imperiul? Rușii pot fi nebuni, dar în niciun caz nu sunt proști”, ne-a mărturisit analistul.

Dan Dungaciu spune că obiectivul Moscovei a fost atins prin oprirea frontierei euroatlantice prin anexarea Crimeei și conflictul din Donbas. 

Scopul Federației Ruse este oprirea înaintării frontierei euroatlantice. Ea s-a oprit în Republica Moldova, s-a oprit în Georgia, s-a oprit în Ucraina, în Belarus nici nu se pune problema. Din acest punct de vedere frontiera euroatlantică s-a stabilit. Nimeni nu e interesat acum să cucerească noi teritorii pe care nu le pot gestiona. Iar din punct de vedere financiar un asemenea război constă enorm”, a conchis Dan Dungaciu.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel