Cursa rachetelor hipersonice: Statele Unite au efectuat o nouă serie de teste de lansare

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:

Compania americană Leidos a inaugurat centrul de testare a rachetelor hipersonice, efectuând prima lansare în cadrul acestui program. Demonstrația a avut loc pe 17 iunie și a constat în lansarea unei sarcini utile hipersonice cu ajutorul unei rachete purtătoare comerciale, special dezvoltată în acest scop.

 

,,Acest test de succes a demonstrat [prima] inserare hipersonică a unei sarcini utile dintr-un vehicul de lansare comercială, iar echipa este pregătită să treacă la următoarea fază a acestui program”, a declarat Tom Bell, CEO-ul Leidos, potrivit unui comunicat de presă din 19 iunie al companiei.

Lansarea din 17 iunie a fost și primul zbor suborbital de testare al rachetei purtătoare, numită HASTE (Hypersonic Accelerator Suborbital Test Electron), care este o rachetă ”Electron” modificată astfel încât să transporte o încărcătură utilă de cel puțin două ori mai mare decât versiunea originală.

”HASTE este derivat din racheta Electron, dar are o treaptă finală (Kick Stage) modificată pentru desfășurarea sarcinii utile hipersonice, atingând o capacitate de încărcare utilă mai mare, de până la 700 kg / 1.540 lbs și opțiuni pentru carenări personalizate pentru a găzdui sarcini utile mari, inclusiv (rachete) air-breathing, reintrare balistică, boost-glide și încărcături utile pentru aplicații bazate pe spațiu”, a precizat compania Rocket Lab, care a construit racheta.

Testul s-a desfășurat în cadrul programului care, vizează creșterea frecvenței testelor hipersonice, numit MACH-TB (Multi-Service Advanced Capability Hypersonic Test Bed).

Programul este condus de Centrul de management al resurselor de testare al Pentagonului și de Centrul naval pentru războiul de suprafață al US Navy. Compania Leidos a fost aleasă ca principal integrator al programului în septembrie anul trecut, iar compania spațială Rocket Lab din California este unul dintre cei 12 subcontractanți care susțin efortul.

Vehiculele hipersonice pot zbura la viteze de cel puțin 5 Mach, iar Pentagonul și-a crescut în ultimii ani investițiile în arme și avioane de mare viteză, deoarece Rusia și China demonstrează sisteme proprii. Lipsa instalațiilor și echipamentelor de testare, în special pentru a sprijini demonstrațiile de zbor, a limitat numărul de teste de zbor pe care programele majore le pot efectua, iar MACH-TB face parte din eforturile Departamentului american al Apărării (DoD) de a remedia acest lucru.

Pe lângă faptul că servește ca integrator de tehnologie al programului, Leidos dezvoltă un corp de alunecare experimental care poate fi folosit pentru a testa capacitățile hipersonice care ar putea susține o serie de programe ale DoD.

Pregătirea primului test a durat doar 49 de zile de la concepție până la zbor, iar Leidos se așteaptă ca demonstrațiile viitoare să se bazeze pe această cadență.

„Succesul acestei misiuni demonstrează colaborarea între guvern și partenerii din industrie pentru a schimba paradigma testării hipersonice”, a declarat Brian Rogers, directorul senior al serviciilor de lansare globală al Rocket Lab, într-o declarație. „HASTE permite teste de zbor frecvente și accesibile, necesare pentru a promova dezvoltarea tehnologiei hipersonice a națiunii.”

Racheta HASTE va mai sprijini încă un alt program menit să crească ritmul de testare al corpurilor hipersonice, numit HyCAT (Hypersonic and High-Cadence Airborne Testing Capabilities) al Unității de Inovare a Apărării (DIU), care este așteptat să înregistreze primul său zbor de testare vara viitoare, potrivit Defense News.

Departamentul american de Apărare are aproximativ 70 de programe axate pe dezvoltarea de arme și avioane care pot zbura și manevra la viteze hipersonice. Infrastructura de testare necesară pentru validarea acestor proiecte, inclusiv avioane și bancuri de testare la sol, înregistrează un nivel ridicat al cererii, limitând numărul de teste de zbor pentru programele majore la câteva încercări în fiecare an.

Pentagonul vrea să mărească această rată la un zbor de testare hipersonic pe săptămână, iar cele două programe MACH-TB și HyCAT vor avea cea mai mare contribuție la realizarea acestei strategii.

 

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel